Udland

Forskere advarer om, at Kina kan bruge Tiktok som våben

Tiktok kan bruges til at påvirke valg og underminere åbne samfund. Det er helt i takt med Kinas strategi for nye medier, konkluderer forskere.

Det sociale medie Tiktok er gennem sit moderselskab Bytedance underlagt indflydelse og kontrol fra Kinas Kommunistiske Parti (KKP).

Det er en af konklusionerne fra en gruppe forskere i en ny rapport til den australske regering.

Rapporten er offentliggjort på et tidspunkt, hvor Tiktoks direktør, Shou Zi Chew, kæmper med at forsvare det sociale medie over for den amerikanske kongres.

- Bytedance er ikke ejet eller kontrolleret af den kinesiske regering. Det er et privat firma, sagde Shou Zi Chew, da han torsdag vidnede for udvalget for energi og handel i Repræsentanternes Hus i USA.

Det er modstridende med forskernes rapport, der forklarer, at KKP i 2017 begyndte at infiltrere firmaet gennem samarbejde og juridisk tvang.

Derfor vurderer forskerne, at Bytedance i dag skal opfattes som en hybrid mellem en stats- og en privatejet virksomhed.

Rapporten peger også på, at Zhang Fuping, der er chefredaktør for Bytedance, også er partisekretær for Kinas Kommunistiske Parti.

En trussel mod åbne samfund

Ud over at kortlægge forbindelser mellem Tiktok og styret i Kina advarer rapporten om to områder, hvor Tiktok udgør en trussel: datasikkerhed og politisk indblanding.

Det kan blandt andet ske gennem politisk indblanding, kontrol af narrativ, overvågning og dataindsamling.

Det stemmer ifølge rapporten overens med præsident Xi Jinpings og Kinas strategi for brug af nye medier.

Forskerne henviser til en tale fra Xi Jinping i 2013. Her siger han blandt andet, at man vil rette op på mekanismerne for både indenlandsk og udenlandsk propaganda.

Derudover siger Xi Jinping ifølge rapporten, at man bestræber sig på at støtte og opbygge eksterne propagandamedier med stærk international indflydelse.

Et våben til politisk indblanding

Tiktok giver Beijing en mulighed for at bruge platformen som ”et våben”, der kan undertrykke, forstærke og ændre fortællinger på måder, der kan målrettes politiske interesser i udlandet.

Det skriver forskerne blandt andet i deres rapport.

Det potentiale, som Tiktok har til at gøre dette og derved ændre det politiske landskab i udlandet, er ifølge forskerne større end det, der tidligere er observeret på andre sociale platforme.

Derfor konkluderer de, at Tiktok kan bruges til at præge valgresultater og underminere åbne samfund.

De går endda så vidt som at skrive, at selvom Kina ikke skulle bruge det redskab aktivt, så vil muligheden for at gøre det betyde, at integriteten af ​​fremtidige valg er sårbare over for påstande om, at valgresultater er blevet påvirket af Tiktok.

Problemer med datasikkerhed

I løbet af det seneste stykke tid har flere og flere valgt at indskærpe brugen af Tiktok på arbejdstelefoner.

I slutningen af februar forbød EU-Kommissionen og EU-Ministerrådet Tiktok på de ansattes telefoner.

Forbuddet skyldtes bekymring om databeskyttelse, fordi det var uklart, hvorvidt firmaet bag deler deres data med den kinesiske regering.

De australske forskere skriver i deres rapport, at Beijing kan udnytte store datasæt som dem, Tiktok tilbyder, til at støtte landet i dets konkurrence med liberale demokratier.

Det kan bruges militært og i efterretningstjenesten til at profilere individer eller befolkningsgrupper, tilføjer de.

Ligeledes kan overvågning gennem appen potentielt bruges til at presse og rekruttere mennesker til efterretningsopgaver.

Det kan ske gennem indsamling af kompromitterende materiale, fingeraftryk eller lokationsdata, advarer forskerne.

Se 'Kernen'-programmet om det kinesiske mysterium bag Tiktok på TV 2 PLAY her.