Nyt samarbejde om nordisk luftvåben – kaldes kæmpe fordel for Danmark
Danmark, Norge, Sverige og Finland har underskrevet hensigtserklæring om tæt samarbejde, der skal skabe "en formidabel kraft".
Flyvevåbnene i de fire nordiske lande er klar til at indgå i et tæt samarbejde, der skal skabe en stærk fælles styrke.
Cheferne for de fire landes luftvåben har netop været samlet på Ramstein-luftbasen i Tyskland for at underskrive en fælles hensigtserklæring om samarbejdet.
- I Danmark er der stor appetit, både politisk og militært, på nordisk samarbejde. Og den aktuelle sikkerhedspolitiske situation taler for, at vi rykker tæt sammen. Vi har haft et tæt samarbejde i flere år, og nu sætter vi det mere i system, siger chefen for det danske luftvåben, generalmajor Jan Dam, til TV 2.
Hans norske kollega, chefen for det norske luftvåben, generalmajor Rolf Folland, forudser, at samarbejdet vil give befolkningen i de fire lande større tryghed:
- Det her bliver en formidabel kraft, som vil virke afskrækkende for enhver angriber og vil give den nordiske befolkning større tryghed, siger Rolf Folland til den norske avis Aftenbladet.
Samarbejde på adskillige områder
Ifølge den danske forsvarskommando skal den tætte koordinering af styrkerne gælde på alle områder: fælles kommando og fælles operationer, fælles overvågning af det nordiske luftrum, fælles uddannelse, træning og øvelser.
De fire nordiske luftvåbenchefer har nu givet deres respektive stabe indtil august til at udarbejde en plan for samarbejdet.
- Vi kigger på fælles operationer, på at dele informationer, på at bruge hinandens baser og på at rykke tættere sammen, når det gælder uddannelse og øvelser, fortæller generalmajor Jan Dam.
Omkring 250 kampfly
Samlet kommer de fire flyvevåben til at råde over omkring 250 kampfly, hvilket næsten er samme styrke som store europæiske lande som Storbritannien og Frankrig.
Både Danmark, Norge og Finland står over for at få leveret de topmoderne F-35-kampfly.
Danmark køber 27 fly, mens Finland køber 64. Norge, der er længst fremme med leveringen, vil have i alt 52 fly, når deres sidste er blevet leveret.
Dertil kommer, at Sverige har et stort antal af deres egenproducerede Gripen-kampfly fra Saab-fabrikkerne.
Svenskerne er på vej til at få 60 af den allernyeste model – samtidigt med, at det svenske luftvåben vil beholde og opgradere yderligere 60 af den ældre model.
- Det vil være en kæmpe og afgørende fordel for Danmark, fordi vi har et lille luftvåben. Vi indkøber 27 F-35-fly, men i realiteten får vi kun 20 til rådighed. 6 af flyene skal placeres i USA, mens et fly konstant vil være på værksted. Nu bliver vi del af noget meget større, vurderer Anders Lomholt, TV 2s forsvarskorrespondent.
Han ser ikke noget problem i, at samarbejdet gælder luftvåben, der bruger forskellige flytyper.
- I NATO er man helt vant til, at de forskellige lande har forskelligt materiel. Det er derfor, at øvelser er så vigtige, siger han.