Krigen i Ukraine

Børn returneret fra russiske lejre siger, at de blev slået med metalpinde og holdt i kældre

Børnene blev sendt "på ferie" af russerne i ti dage, men endte med at tilbringe et halvt år i russiske børnelejre.

Der var gensynsglæde og kram, da 17 ukrainske børn i denne uge blev genforenet med deres familier i Ukraine.

Det viser en video offentliggjort af organisationen Save Ukraine.

De svarede hende: "I får dem ikke tilbage alligevel. De er Ruslands børn"

Vitalyj, 16 år

Ifølge organisationen er der tale om børn fra Kherson- og Kharkiv-regionerne, som under den russiske invasion blev taget væk fra deres familier og bragt længere ind i de besatte områder eller til russisk territorium.

Herefter nægtede russerne at returnere børnene.

Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag anklager den russiske præsident, Vladimir Putin, og Ruslands kommissær for børns rettigheder, Marija Lvova-Belova, for at organisere den ulovlige deportation af ukrainske børn, der betragtes som en krigsforbrydelse.

Domstolen udstedte i sidste uge en arrestordre på dem begge for deres rolle.

Ulydighed straffet med jernpind

Det uafhængige russiske medie The Insider har talt med den 16-årige dreng Vitalyj, som fortæller, at børnene fra Kherson-regionen i oktober sidste år blev sendt "på ferie" væk fra krigen til børnelejre på den russiskbesatte Krim-halvø.

Selv endte han i en lejr i byen Jevpatorija.

Ifølge Vitalyj lovede russerne, at børnene kun skulle være der i ti dage, men de endte med at tilbringe seks måneder i lejren.

Marija Lvova-Belova har tidligere forklaret, at de ukrainske børn modtager "omsorg" og "daglige lektioner i russisk sprog og historie" på modtagecentrene.

Men Vitalyj fortæller til The Insider, at børn, der forsvarede Ukraine, blev slået med en jernpind.

- De sagde, at ingen havde brug for os i Ukraine. De sagde, at de ville tage os på kostskole, og at vi der ville forstå alting. De slog en pige på ryggen, så hun fik et blåt mærke, forklarer han.

- Nogle råbte "ære til Ukraine" og "ære til vores helte". De blev taget væk, men jeg ved ikke, hvad der skete med dem, siger Vitalyj.

Tvunget til at synge russisk nationalmelodi

Den 16-årige ukrainer fortæller, at han sammen med sin kæreste stak af fra lejren, men at de efter to dage blev fundet af politiet og returneret til lejren.

På dette tidspunkt begyndte flere børn at blive bekymret for, at de aldrig ville vende tilbage til Ukraine, men i stedet ville blive overdraget til russiske plejefamilier.

Russerne påstod, at børnenes forældre havde forladt dem. Nogle børn holdt dog kontakten med deres forældre.

- Min mor ringede til lejrdirektøren og sagde: "Hvad snakker du om? Hvorfor lyver du for mine børn?". Men de svarede hende: "I får dem ikke tilbage alligevel. De er Ruslands børn", fortæller Vitalyj.

TV 2 kan ikke bekræfte oplysningerne, men de stemmer overens med tidligere beretninger fra uafhængige organisationer, der har talt med andre deporterede børn, der er blevet returneret til Ukraine.

Ifølge Vitalyj blev alle børnene undervejs overført til en anden lejr på Krim, hvor forholdene var endnu værre.

Der var intet sengetøj, kun en snavset madras og pude. Børnene blev tvunget til at holde det russiske flag og synge den russiske nationalmelodi, og ulydige børn blev låst inde i en kælder i flere timer.

Ikke alle børn, som The Insider har talt med, har oplevet overgreb i lejrene, men alle fortæller om dårlige forhold og dårlig mad.

Tusindvis af børn deporteret

Ifølge de ukrainske familier fik de først forklaret, at børnene ikke vendte hjem som aftalt af sikkerhedsmæssige årsager.

Senere blev det ændret til, at børnene bare ikke ville komme retur.

Da Rusland alligevel gik med til at levere børnene tilbage, krævede de, at forældrene hentede dem personligt.

Men ifølge organisationen Save Ukraine var det umuligt for mange forældre, da det ville kræve, at de skulle rejse gennem krigszonen og krydse frontlinjen med deres børn.

Efter måneders planlægning lykkedes det dog – med hjælp fra Save Ukraine – at få børnene hentet hjem, og onsdag blev de genforenet med deres familier.

En rapport fra Yale Humanitarian Research Lab's Conflict Observatory fastslog for nylig, at mindst 6000 ukrainske børn er blevet flyttet til forskellige lejre og faciliteter på tværs af Rusland. Men at det faktiske tal sandsynligvis er betydeligt højere.

Børnene er i alderen 4 måneder til 17 år.

Ukraine siger i sin opgørelse, at over 16.000 ukrainske børn er blevet ulovligt deporteret til Rusland, og at kun 324 af dem indtil videre er blevet returneret som følge af de ukrainske myndigheders indsats.

Ruslands frelsende moderfigur

Som TV 2 tidligere har fortalt, gør russerne intet for at skjule deportationerne af ukrainske børn.

På sociale medier har børnekommissæren Marija Lvova-Belova det seneste år stolt fremvist hundredvis af de børn, som hun har hentet fra Ukraine til Rusland.

I russiske statsmedier bliver hun portrætteret som en omsorgsfuld moderfigur og som en "frelser" for ukrainske børn.

Men Ukraine og Vesten mener, at der er tale om "statsorganiseret kidnapning" af børn og det største antal ulovlige deportationer af børn siden Anden Verdenskrig.

I Rusland har man reageret hårdt på Den Internationale Straffedomstols arrestordre og advaret om, at en anholdelse af Putin vil blive set som en krigserklæring.

Marija Lvova-Belova har tidligere forklaret, at der primært er tale om forældreløse børn, og at det hele tiden har været Ruslands hensigt at returnere børnene til de russiskkontrollerede områder i Ukraine, men at det på grund af de fortsatte kampe stadig er for farligt.