Krigen i Ukraine

Amerikanske spionfly flyver nu op langs Finlands grænse til Rusland

Et spionfly fra USA var torsdag på mission få kilometer fra Finlands grænse mod Rusland. Det er ikke set før, men nu har finnerne givet lov.

Torsdag morgen klokken lidt over 07 lettede et fly fra en militærbase 100 kilometer nordøst for London.

Det var en amerikansk Boeing med tilnavnet 'Rivet Joint', og der stod US Air Force hen ad siden på den.

NATO havde et temmelig stort hul over Finland

Juhani Pihlajamaa, tidligere finsk forsvarsattaché i Moskva

Flyet var proppet med elektronik, der kan bruges til at aflytte radiosignaler og finde ud af præcis, hvorfra de er blevet afsendt.

Mens flyet steg op til lidt over 9000 meters højde, satte det kursen mod øst.

Turen gik ind over Holland, Tyskland og Polen, inden piloten drejede mod nord over de baltiske lande og dernæst krydsede grænsen til Finland.

Et stykke nord for Helsinki gav piloten sig til at flyve frem og tilbage i finsk luftrum cirka 50 kilometer fra grænsen til Rusland.

Inde på den anden side af grænsen ligger en af Ruslands største flådebaser på en ø i indsejlingen til Sankt Petersborg, men vi ved ikke, hvad flyets sensorer kiggede på.

Efter nogle ture frem og tilbage ud for Sankt Petersborg fortsatte det amerikanske fly mod nord op langt den russiske grænse, inden det vendte om og fløj retur til militærbasen i Mildenhall nord for London.

Et nyt samarbejde

Mens det amerikanske spionfly var i luften over Finland, offentliggjorde det finske forsvarsministerium en pressemeddelelse på ministeriets hjemmeside.

- Finlands væbnede styrker udfører overvågningsflyvninger i finsk luftrum sammen med internationale samarbejdspartnere. Den første flyvning vil blive udført i samarbejde med USA 23. marts 2023, står der i indledningen.

Ministeriet ønskede ikke at offentliggøre nogen data om flyvningerne, men det amerikanske spionfly foretog størstedelen af turen med sit automatiske identifikationssystem tændt, og derfor er det muligt at se ruten.

Samtidig kunne ministeriet fortælle, at der også i fremtiden vil være udenlandske spionfly i finsk luftrum – både bemandede spionfly og droner.

- Flyvningerne viser en gensidig forpligtelse til at udvikle forsvarssamarbejdet, står der i pressemeddelelsen.

Det er nyt, at finnerne nu åbner deres luftrum for andre landes spionfly, og torsdagens flyvning er den første offentligt kendte af sin slags.

Indtil Ruslands overfald på Ukraine 24. februar 2022 var Finland neutralt, og spionfly fra forsvarsalliancen NATO havde officielt ikke noget at gøre i finsk luftrum.

Men nu har Finland søgt om medlemskab af NATO, og landets 1300 kilometer lange grænse mod Rusland ser nu ud til at være en ny front, hvor USA og dets allierede kan indsamle informationer om russisk militær.

Et kig langt ind i Rusland

Ifølge Juhani Pihlajamaa, der er tidligere finsk forsvarsattaché i Moskva, kan amerikanerne formentlig hente mange gode oplysninger ved at lade deres spionfly flyve langs Finlands grænse til Rusland.

Juhani Pihlajamaa siger til avisen Helsinki Saanomat, at såvel Ruslands vigtige flådehavn i Murmansk som militærets hovedkvarterer i Sankt Petersborg er inden for rækkevidde.

- Der er ingen grund til, at Finland ikke også skal bruges til luftopklaring. Vi ser de her fly i Sortehavet og i Europa, så hvorfor ikke flyve her også, siger han til avisen.

Præcis, hvor langt de enkelte spionflys sensorer kan se, er ikke offentligt kendt, men ifølge firmaet Northrop Grumman, der producerer overvågningsdroner, kan nogle modeller indsamle data over 500 kilometer væk.

Den tidligere finske forsvarsattaché siger til Helsinki Saanomat, at det nye samarbejde efter hans mening er en stor hjælp for NATO.

- NATO havde et temmelig stort hul over Finland. Det lukkes nu, siger han og tilføjer, at Finland jo nok har delt informationer med NATO før i tiden også.

Himlen åbner sig

Ud over et bedre blik på Ruslands nordflåde regner Juhani Pihlajamaa også med, at NATO vil kigge mod Hvidehavet, hvor Rusland tester missiler.

- Det har også været lidt af et sort område for NATO, hvor den finske flåde nogle gange har kunnet følge med i noget, men det åbner sig på en helt ny måde nu, siger han.

Om den amerikanske Boeing skal på tur over Finland igen, har vi endnu til gode at se.

Siden den ankom fra USA i begyndelsen af februar, har den ifølge offentligt tilgængelige data fløjet i alt 19 missioner. Størstedelen har været over Polen og Baltikum, men maskinen har også været i Nordnorge og taget flere ture langs NATO's grænse til Ukraine.