Russiske godstog henter nu 75 år gamle kampvogne frem fra lagrene

Kampvogne, der blev udviklet under Anden Verdenskrig, er blevet hentet frem i Rusland. De viste sig allerede forældede i 1973.

Godstoget forlod den lille russiske provinsby Arsenjev for nogle dage siden.

Vi har kun det, vi har

Milinfo Live, russisk militærblogger

Det var lastet med kampvogne – den ene efter den anden på hver sin vogn – med kurs mod en ukendt destination.

Provinsbyen Arsenjev ligger helt ovre ved grænsen til Nordkorea, og det er her, at en stor del af de gamle kampvogne, som Rusland arvede efter Sovjetunionens sammenbrud, står opmagasineret.

De ældste af de kampvognsmodeller, som i årtier har stået og rustet på den enorme parkeringsplads for krigsmateriel syd for Arsenjev, hedder T-54 og T-55.

Og det var netop den slags kampvogne, som godstoget trak på vognene efter sig.

Det oplyser det uafhængige russiske medie Conflict Intelligence Team, som har offentliggjort billeder af godstoget.

Kampvognene på toget blev udviklet, dengang Josef Stalin var leder af Sovjetunionen, og Anden Verdenskrig stadig rasede i Europa.

Hvorfor, Ruslands militær har valgt at sætte dem på et godstog, er ikke offentligt kendt, men forrige gang, et tog med kampvogne forlod den enorme parkeringsplads i Arsenjev, var i oktober.

Dengang var det nogle ikke helt så forældede modeller fra sovjettiden, der stod på vognene, og de endte ved fronten i Ukraine.

Hvad er planen?

Lidt over en time efter Conflict Intelligence Team havde offentliggjort sin historie om den nye afgang fra Arsenjev, dukkede en video op på sociale medier i Rusland, hvor man ser et godstog med T-54 og T-55 kampvogne køre forbi.

På videoen siger en uidentificeret kvinde, at toget på videoen er det andet tog med gamle kampvogne, hun har set den dag.

Ruslands militær har ikke oplyst noget om, hvilke planer man har for kampvognene, men en lang række prorussiske kanaler på Telegram skriver, at de formentlig er på vej til fronten.

- Det er svært at forestille sig sådanne køretøjer på en moderne slagmark, der er fyldt med panserværnsvåben og artilleri. Men vi har kun det, vi har, skriver Telegram-kanalen Milinfo live til sine over 500.000 følgere.

Kanalen Mesta Sobytija skriver til sine 680.000 følgere, at kampvognene godt kan bruges til at støtte soldaterne ved fronten, da de jo trods alt er forsynet med panserplader.

Det uafhængige medie Conflict Intelligence Team, som offentliggjorde billederne, skriver, at de har overvåget lageret i Arsenjev og studeret satellitfotos fra stedet for at se, om Rusland hentede kampvogne der.

I efteråret hentede Rusland ifølge mediet mindst 161 forældede T-62-kampvogne i Arsenjev, og tallet er formentlig højere, da de køretøjer, som er i bedst stand, holder i garage og dermed ikke kan ses fra luften.

Kreative løsninger

Tidligere har det været fremme, at Ruslands militær også har hentet pansrede køretøjer af typen BTR 50 fra lagrene – de blev produceret i 1950'erne – og samtidig er russerne begyndt at montere antiluftskytskanoner fra skibe på ældre køretøjer af typen MT-LB.

Conflict Intelligence Team skriver, at de nye billeder af de gamle kampvogne ser ud til at være del af et mønster.

- Vi ved ikke, hvor disse kampvogne skal indsættes, men set sammenholdt med, at man tager BTR 50'ere ud fra lagrene og monterer antiluftskytskanoner på MT-LB'ere, indikerer dette, at der er store problemer med at levere pansrede køretøjer til Ruslands hær, skriver mediet.

Hvis Rusland virkelig er på vej til at at sætte T-54 og T-55-kampvogne ind i krigen mod Ukraine, vil det være de hidtil ældste, som russerne har fundet frem fra lagrene.

Den ældste model, T-54, blev udviklet midt i 1940'erne og var i produktion i Sovjetunionen fra 1947 til 1959.

Designet blev blandt andet solgt til Nordkorea, der byggede T-54- og T-55-kampvogne frem til 1973, og modellen bruges stadig i konfliktområder i Afrika.

Den lidt nyere model, T-55, er opgraderet, så besætningen kunne overleve radioaktivt nedfald efter atomangreb.

Modellen var i produktion fra 1958 til 1989 i forskellige lande, og der blev bygget over 40.000 af de to modeller i alt.

På museum

I dag er de to typer kampvogne forældede, og de vestlige modeller, som de i sin tid blev designet til at kæmpe mod, er for længst kommet på museum.

Faktisk viste det sig allerede i 1973, at T-54 og T-55 havde det meget svært mod vestlige våben.

Dengang deltog de nemlig på arabisk side i Yom Kippur-krigen mod Israel, hvor israelerne benyttede amerikanskbyggede Sherman-kampvogne fra Anden Verdenskrig.

Israelerne vandt en overbevisende sejr, og de let moderniserede amerikanske museumsstykker viste sig at være i stand til at ødelægge de sovjetiske køretøjer.

Og siden 1973 har udviklingen af kampvogne ikke stået stille.

Hvad vil russerne med dem?

Efter billederne af godstoget fra Arsenjev dukkede op på sociale medier, har flere brugere på sociale medier offentliggjort billeder af en T-55-kampvogn ved siden af en af de britiske Challenger-kampvogne, der snart sættes ind på ukrainsk side i krigen.

Gamle våben er dog stadig i stand til at slå ihjel, og hvis Rusland sender dem til Ukraine kan de forældede kampvogne stadig være farlige for ukrainerne.

De er udstyret med maskingeværer og en 100-millimeterkanon.

Kanonen har ikke ret store chancer for at ødelægge en moderne kampvogn, men lettere pansrede køretøjer og ubeskyttede soldater vil de stadig kunne sætte ud af spillet.

Årsagen til, at Rusland finder gammelt krigsmateriel frem fra lagrene, er formentlig de voldsomme tab af militærkøretøjer, som landet har lidt siden invasionens begyndelse.

Ifølge det hollandske researchkollektiv Oryx, der holder regnskab med ødelagt militærmateriel i Ukraine, har Rusland i skrivende stund mistet 1871 kampvogne siden februar 2022.

Indtil videre er den ældste russiske kampvogn, som er gået tabt – ifølge Oryx – fra 1961, men hvis kampvognene fra godstoget i Arsenjev virkelig dukker op ved fronten, vil årstallet formentlig ændre sig.