Mette F. konfronteret med kritisk historie ved topmøde - er hun havnet midt i strid mellem EU-topfolk?

Formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, har tidligere fået kritik for at være en "elendig" mødeleder, siger korrespondent.

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), blev torsdag spurgt ind til en historie om, at hun skulle være stærkt utilfreds med EU-topchef Charles Michel.

Arjjj, den er lige blevet twistet lidt

Mette Frederiksen, statsminister

Historien stammer fra det anerkendte politiske medie Politico, der på baggrund af anonyme kilder skriver, at statsministeren under et EU-topmøde i februar kritiserede formanden for Det Europæiske Råd for hans manglende evner som mødeleder.

Ved ankomsten til EU-topmødet torsdag i Bruxelles blev den danske statsminister spurgt til episoden, som hun hverken ville be- eller afkræfte.

- Arjjj, den er lige blevet twistet lidt, lød det med et skævt smil fra Mette Frederiksen.

Men ifølge Politico stod den danske statsminister langt fra alene med sin kritik af Charles Michel på mødet i februar. Andre regeringsledere, blandt andre Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, skulle også have kritiseret måden, EU-mødet blev ledet på.

Ikke en ny kritik

Ifølge TV 2s korrespondent Olav Christensen er det opsigtvækkende, at den danske statsminister kritiserer formanden for Det Europæiske Råd, men det er ikke overraskende:

- Den kritik, man hører nu fra Mette Frederiksen – at Charles Michel er en elendig mødeleder – har man hørt mange gange før, siger Olav Christensen.

Ifølge Politico gav den danske statsminister udtryk for det, som mange i lokalet følte - at der manglede styring af debatten, så medlemslandene kunne nå frem til konklusioner. I stedet lod Michel, der er formand for rådet af stats- og regeringschefer, medlemslandene bore sig ned i detaljer og særinteresser på mødet, hvor også Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, deltog.

- Alle kunne forstå det kaos, der var, da Zelenskyj var på besøg. Ingen kunne forstå det kaos, der var, da Zelenskyj var gået, siger en diplomat til Politico.

Det blev også bemærket, at Charles Michel på det fælles pressemøde med Zelenskyj tog en stor del af taletiden fra gæsten for selv at understrege, hvor stor opbakningen fra EU til Ukraine er.

Sofagate

Ifølge Olav Christensen spekuleres der nu flittigt i, hvad der ligger til grund for episoden på mødet i februar.

- Bygningen her svirrer allerede med rygter om, at det er et led i den infight, Charles Michel har med EU’s kommissionsformand, Ursula von der Leyen. De to skulle ideelt set arbejde godt sammen, men de har et miserabelt forhold til hinanden, fortæller Olav Christensen fra Bruxelles.

EU-ledernes forhold blev udstillet for offentligheden i april 2021, da de to besøgte Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i Tyrkiets hovedstad, Ankara.

På videooptagelser fra mødet ser man, at der kun er sat to stole frem, som Erdogan og Michel uden tøven sætter sig i, mens von der Leyen i forlegenhed må blive stående.

- Øhm, lyder det på videoklippet fra en tydeligt forundret von der Leyen, som må se sig forvist til en sofa, der står et godt stykke væk fra Erdogan og Michel.

Ville undgå en scene

Som formand for EU-Kommissionen er von der Leyen leder af EU's institutioner og drift. Dermed burde hun være sidestillet med Michel, der som formand for Det Europæiske Råd repræsenterer medlemslandenes regeringer.

Men sådan forholdt det sig altså ikke i Ankara, og det skabte vrede og undren fra flere sider.

Selv forklarede Charles Michel om episoden, at han satte sig i stolen for ikke at lave en scene.

- Vort besøg markerede et vigtigt øjeblik i den komplekse proces med at forbedre EU’s forhold til Tyrkiet. Det var resultatet af nøje planlagte forberedelser og diplomatisk arbejde. Da vi opfattede den beklagelige situation, valgte vi ikke at forværre den ved at lave en scene, skrev Charles Michel efterfølgende på Facebook.

Belgieren Charles Michel er lige nu i gang med sin anden og sidste valgperiode som formand for Det Europæiske Råd.