Krigen i Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine 22. marts 2023

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Hvad sker der? Danske politikere er på besøg i Ukraine. Kinas præsident, Xi Jinping, afrunder sit besøg hos Vladimir Putin i Rusland. Imens fortsætter kampene i Ukraine.

De "hårdeste kampe" mellem russiske og ukrainske tropper

De "hårdeste kampe" mellem russiske og ukrainske tropper finder sted i de nordlige og sydlige dele af Donetsk Oblasts Bakhmut. 

Det rapporterer generalstaben for Ukraines væbnede styrker den 22. marts ifølge Kyiv Independent.

Russiske styrker har dagen igennem udført voldsomme offensiver i områderne Kupjansk, Lyman, Bakhmut, Shakhtarsk, Marinka og Avdiivka i det østlige Ukraine.

I løbet af de sidste 24 timer har Rusland udført 41 luftangreb mod Ukraine, et dødbringende missilangreb på Zaporizhzhia og 30 angreb ved hjælp af MLRS-raketsystemer (MLRS).

Russiske tropper hævdes også at have brugt 21 iransk-fremstillede Shahed-136-droner mod civile i bosættelser nær frontlinjen.

Oplysningerne er ikke verificeret fra vestlig side.

Putin planlægger mere krig, ikke fred, siger NATO-generalsekretær

Der er ikke udsigt til nogen afslutning på krigen i Ukraine. Eller for den sags skyld en periode med fred og forhandlinger.

Det siger NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, i et interview med avisen The Guardian.

- Præsident Putin planlægger ikke fred, han planlægger mere krig, siger Jens Stoltenberg, som også peger på, at Rusland dels forsøger at øge sin militærindustrielle produktion, dels "rækker ud til autoritære regimer som Iran eller Nordkorea og andre for at forsøge at få flere våben". 

Derfor skal det imødeses, at USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og andre vestlige stater er parat til at støtte Ukraine med våben, ammunition og reservedele på lang sigt.

- Behovet vil fortsat være der, for det her er en udmattelseskrig. Det handler om industriel kapacitet til at opretholde støtten til Ukraine, siger NATO-generalsekretæren. 

17 EU-lande og Norge har mandag underskrevet en aftale om fælles indkøb af ammunition til Ukraine. Indkøbene skal ske via Det Europæiske Forsvarsagentur. 

Aftalen betyder blandt andet, at EU i løbet af de næste 12 måneder vil sende omkring en million artillerigranater til Ukraine og samtidig fylde EU's egne lagre.

Uranbaseret ammunition kan føre til alvorlig forurening, siger talsperson

Brugen af ​​ammunition til forarmet uran i Ukraine truer med alvorlige konsekvenser for mennesker og miljø, sagde talskvinde for Ruslands udenrigsministerium, Maria Zakharova, på tv-kanalen Rossiya 24 .

Hun bemærker, at brugen af ​​disse våben ikke kun udgør en fare for civile og militært personel, men også fører til langvarig jordforurening. Zakharova understregede, at et sådant skridt ville være en tidsindstillet bombe. 

Ifølge Zakharova er det nødvendigt at afklare med eksperter, hvor lang tid processen med dekontaminering af forurenet jord tager.

Den britiske minister, Annabel Goldie, som assisterer landets forsvarsminister, Ben Wallace, sagde i London mandag, at en del af ammunitionen, som er sendt til Ukraine sammen med britiske Challenger 2-kampvogne, netop indeholder forarmet uran.

Forarmet uran anvendes i ammunition til kampvogne, fordi disse granater kan gennemtrænge panser relativt let på grund af dets densitet.

Republikaner vil have høring om Ukraine-bistand

Mike McCaul, den republikanske formand for udenrigskomitéen i Repræsentanternes Hus, kræver nu en høring næste onsdag om "tilsyn, gennemsigtighed og ansvarlighed for bistanden til Ukraine", skriver CNN.

Højtstående embedsmænd i forsvaret og udenrigsministeriet forventes at vidne. 

USA's kongres vedtog i december, at der skal sendes mindst 5,7 milliarder kroner til Ukraine i 2023.

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, skrev i begyndelsen af november 2022, at landet samlet set har ydet mere end 19,3 milliarder dollars til Ukraine, siden Joe Biden trådte til som præsident.

Det svarer til omkring 136,5 milliarder danske kroner.

Rusland og Belarus fortsat udelukket fra international ishockey

Rusland og Belarus må fortsat se til, mens klubber og landshold fra andre nationer kæmper om titlerne i internationale turneringer.

Onsdag meddeler Det Internationale Ishockeyforbund (IIHF) på sin hjemmeside, at de to nationer fortsat er udelukket.

Beslutningen blev truffet på et møde i verdensforbundets bestyrelse.

Sveriges Riksdag stemmer ja til NATO

Sveriges Riksdag stemmer ja til at tilslutte sig NATO's forsvarsalliance, skriver Aftonbladet.

Den historiske beslutning kommer, efter at Riksdagen i dag har debatteret NATO-lovgivningen.

Siden Socialdemokratiet i maj 2022 ændrede linje om svensk NATO-medlemskab, har et bredt flertal i Riksdagen ønsket at tilslutte sig alliancen.

I dag blev selve beslutningen således truffet efter afstemning i Rigsdagen med resultatet 269-37. Men for at Sverige kan blive medlem af NATO, skal Tyrkiet og Ungarn ratificere Sveriges ansøgning.

Zelenskyj tankede op på vej til fronten

Volodymyr Zelenskyj har været ved fronten i byen Bakhmut onsdag, men selv en højtstående personlighed kan have brug for et visit og en forfriskning på en tankstation A3 OKKO undervejs.

Den ukrainske præsident fik i hvert fald de ansatte gjort lidt starstruck, lige midt i krigens ellers nok så blodige alvor.

Sandsynlighed for atomkonflikt på "højeste niveau i årtier", siger viceudenrigsminister

Den russiske viceudenrigsminister, Sergej Rjabkov, sagde ifølge Reuters, at sandsynligheden for en atomkonflikt nu er på det højeste niveau i årtier.

Rjabkov tilføjer, at der ikke kan være tale om hverken hemmelige eller åbne forhandlinger med Washington om at genetablere den New START-traktat med henblik på reduktion af atomvåben.

Den aftale trak Rusland sig ud af i februar.

Aftalen bærer navnet New START og har haft til formål at reducere landenes atomvåbenarsenaler samt at give landene mulighed for at kontrollere hinandens atomvåbenfaciliteter gensidigt.

Moskva advarer Storbritannien om modsvar til uranammunition

Rusland lover at svare igen, hvis Storbritannien sender ammunition med forarmet uran til Ukraine. Det skriver det russiske udenrigsministerie i en pressemeddelelse ifølge CNN.

- Den beslutning vil få seriøse konsekvenser for både det bilaterale forhold mellem Rusland og Storbritannien og på internationalt niveau, hvor de umiddelbare reaktioner allerede indikerer en total afvisning af Londons planer.

- Vi vil ikke lade sådanne handlinger stå ubesvarede, lyder det.

Både Storbritanniens forsvarsminister og udenrigsminister har afvist de russiske anklager og sagt, at forarmet uran i ammunition er en "standard komponent" i granater, og intet har med atomvåben at gøre.

Zelenskyj deler voldsom video af dødeligt missilangreb mod boligblok

Den ukrainske præsident har på Twitter delt en video, der viser et missilangreb mod en boligblok i den østlige by Zaporizjzja.

- Lige nu bliver civile områder, hvor normale mennesker bor, skudt på. Dette må ikke blive "bare endnu en dag" i Ukraine eller noget andet sted i verden, skriver han.

Ifølge regionens militæradministration ramte to russiske missiler boligblokken, skriver CNN. En person er omkommet, og 25 er bragt til hospitalet, siger byens borgmester, Anatolii Kurtiev.

Storbritannien tager situationen til et nyt, farligt niveau, siger Lavrov

Ruslands udenrigsminister, Sergei Lavrov, siger, at Storbritannien tager "situationen til et nyt, farligt niveau", hvis man sender ammunition med forarmet uran til Ukraine. Det skriver Reuters. Tidligere onsdag afviste Storbritanniens ditto, at det skulle være en eskalering.

Ammunitionen med forarmet uran sendes til Ukraine, fordi disse granater kan gennemtrænge panser relativt let på grund af dets densitet, lyder det britiske argument.

Kina støtter en FN-ledet efterforskning af Nord Stream-eksplosioner

Kina støtter op om, at FN skal lede en efterforskning af eksplosionerne på Nord Stream-rørledningerne i september sidste år. Det siger en talsperson for det kinesiske udenrigsministerie ifølge Reuters.

Rusland har længe krævet af blandt andet Danmark, at de bliver inddraget i efterforskningen. Men det har Danmark foreløbigt afvist.

Zelenskyj besøger frontlinjen nær Bakhmut

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, er på besøg ved frontlinjen i nærheden af den omstridte by Bakhmut i Donetsk-regionen. Det skriver The Guardian på baggrund af en pressemeddelelse fra præsidentkontoret.

- Jeg er beæret over at være her i dag i Donbas for at hædre vores helte, for at takke jer og trykke jeres hænder. Tak for at beskytte staten, suverænitet og det østlige Ukraine, citeres Zelenskyj for.

På Twitter har præsidentens talsperson delt en video af besøget, hvor han trykker hånd med og overrækker medaljer til ukrainske soldater.

Ruslands luftforsvar bliver fuldt moderniseret i år, siger minister

Moderniseringen af det russiske luftforsvar vil være gennemført i løbet af i år, siger forsvarsminister Sergei Shoigu til det russiske nyhedsbureau Tass ifølge Reuters.

Dødstal efter angreb i Kyiv-region stiger – Zelenskyj fordømmer Rusland

Der meldes nu om fire omkomne efter et russisk droneangreb i byen Rzhyshchiv, der ligger omkring 64 kilometer syd for Kyiv. Det rapporterer det ukrainske statsmedie Suspilne ifølge The Guardian.

Blandt andet skal liget af en 40-årig mand være bjærget fra en boligblok ramt af droneangrebet. En ambulancefører i tjeneste er også omkommet, lyder det.

Angrebene ramte to boligblokke og et uddannelsescenter ifølge politichef i Kyiv-regionen Andrii Niebytov. 200 mennesker blev evakueret fra bygningerne, og 20 blev sendt på hospitalet.

Ukraines præsident, Volodymyr Zeleneskyj, fordømmer angrebet, der kommer efter, at Vladimir Putin har taget imod det kinesiske forslag for fred i Ukraine.

- Hver gang nogen prøver at høre ordet "fred" i Moskva, bliver der givet endnu en ordre for sådanne kriminelle angreb, skriver Zelenskyj på Twitter.

Britisk udenrigsminister afviser nuklear eskalering efter russisk advarsel

Det er ikke en nuklear eskalering, hvis Storbritannien forsyner Ukraine med ammunition med forarmet uran. Det siger den britiske udenrigsminister, James Cleverly, ifølge Reuters.

Den russiske forsvarsminister, Sergej Shoigu, har sagt, at det er en udvikling, som indebærer, at der bliver færre og færre skridt til en potentiel "nuklear kollision" mellem Rusland og Vesten.

Men det afviser James Cleverly.

- Det eneste land i verden, der taler om nukleare sager er Rusland, Der er ingen trussel mod Rusland. Dette handler udelukkende om at hjælpe Ukraine med at forsvare sig selv.

Forarmet uran anvendes i ammunition til kampvogne, fordi disse granater kan gennemtrænge panser relativt let på grund af dets densitet.

Droneangreb mod havneby på Krim afværget, siger guvernør

Et ukrainsk droneangreb mod havnen i Sevastopol, den største by på Krim-halvøen, er blevet afværget af luftforsvaret. Det siger den russiskstøttede guvernør i Sevastopol, Mikhail Razvozhaev, ifølge Reuters, der ikke har kunnet bekræfte angrebet.

Tre "objekter" blev dog ødelagt i angrebet, skriver guvernøren på Telegram. Han præciserede ikke objekterne nærmere men sagde, at der ikke var sket skade på Ruslands sortehavsflåde, der har base i havnebyen.

Som følge af angrebet er færgeafgange fra Sevastopol blevet suspenderet. Krim-halvøen blev annekteret af Rusland i 2014 men er internationalt anerkendt som ukrainsk territorie.

Beslutning om kampfly skal ske sammen med allierede, siger politikere

Radikale Venstres Christian Friis Bach siger, at partiet støtter op om at sende kampfly til Ukraine, såfremt regeringen beslutter sig for det.

- Det er alt sammen en vurdering, der skal ske. Der er flere lande, der er begyndt at sende jagerfly ind. Vi siger ikke hverken for eller imod. Men hvis regeringen siger, at vi gerne vil gøre det fra dansk side, så bakker Radikale Venstre op om det, siger han til TV 2.

Socialdemokratiets udenrigsordfører, Jesper Petersen, siger, at man ikke kan udelukke, at Danmark sender kampfly afsted.

- Men det er ikke noget Danmark alene beslutter. Det skal man diskutere med de allierede. Men vi er meget klar over, at det er et stærkt ønske, og jeg er overbevist om, at vi vil møde det i vores samtaler i dag.

Danske politikere forventer at tale om kampfly med Ukraine

Michael Aastrup Jensen (V) regner med, at de kommer til at vende mulige leverancer af danske kampfly til Ukraine under dagens besøg i Kyiv.

- Det, forventer jeg da, kommer op. Vi ønsker en ting, og det er at hjælpe dem med forskellige militære hjælpemidler, vi kan hjælpe til med. Og vi har også sagt, at vi skal undersøge, hvordan og hvorledes F-16-fly eventuelt kan komme i spil, siger han til TV 2.

SF's udenrigsordfører, Karsten Hønge, understreger, at Danmark i forhold til kampfly skal agere i samarbejde med de andre vestlige lande.

- Jeg tror, at det er en rigtig dårlig idé, at Danmark skulle gå alene i forhold til at levere fly. Men jeg synes, at alle muligheder skal være åbne.

Formand for Det Udenrigspolitiske Nævn: Vi er her for at se Ruslands ødelæggelser for os selv

TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt mødte de syv politikere, da de trådte ud af deres køretøjer ved Maidan-pladsen i det centrale Kyiv.

Hvorfor er I kommet så mange danske politikere til Kyiv?

- Det er vi for at undersøge, hvordan vi kan hjælpe bedst muligt i den frihedskamp, som vi alle bakker op omkring i Folketinget, men selvfølgelig også se for os selv de ødelæggelser og krigsforbrydelser som Rusland har stået bag, siger nævnets formand, Michael Aastrup Jensen (V).