Putin og Xi aftaler "strategisk samarbejde" – men Kina vil ikke melde sig ind i krigen, siger ekspert

Kina og Rusland er blevet enige om at øge deres gashandel. Men ekspert ser det ikke, som om at Kina direkte vælger side.

Der var mere end god stemning mellem Kinas leder, Xi Jinping, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, da de mødtes tirsdag.

Her fortalte de to verdensledere, at de har underskrevet en aftale om "strategisk samarbejde".

Samtidig omtalte Putin Xi Jinping som en af "sine kære venner", som han ønsker at være "i konstant kontakt med".

Den kinesiske tilgang er, at de snakker og handler med dem, der vil snakke med dem

Camilla Nørup Sørensen, lektor ved Forsvarsakademiet

Kina og Rusland er også blevet enige om at øge deres gashandel, og frem mod 2030 vil Kina importere 98 milliarder kubikmeter gas fra russerne. Det er den samme mængde, som EU importerede i 2021.

Den russiske stat vil også hjælpe Kinas virksomheder med at tage over der, hvor mange vestlige virksomheder slap, da de forlod landet efter invasionen af Ukraine.

Men selvom det lyder som et hjerteligt forhold, så betyder det ikke nødvendigvis, at Kina har valgt side i krigen. Sådan lyder det fra lektor ved Forsvarsakademiet Camilla Nørup Sørensen.

- Den kinesiske tilgang er, at de snakker og handler med dem, der vil snakke med dem, siger hun.

Vil ikke vælge side

Camilla Nørup Sørensen ser dog langt fra aftalerne som nogen overraskelse. Hun peger på, at det er i Kinas interesse, at Rusland varetager deres interesse, og at de langt hen ad vejen har fælles økonomiske interesser.

- Begge er områder, hvor Kina har interesser i at udbygge forholdet med Rusland. Kina har brug for at importere en masse energi, olie og gas, og Rusland kan levere det billigt, siger hun.

Gasaftalen kan udfylde det "tomrum", som er opstået, fordi Vesten har trukket sig fra at importere gas fra Rusland, vurderer eksperten.

Samtidig er det, at kinesiske virksomheder er klar til at tage over, hvor vestlige slap, en bekræftelse af, at vi vil se en styrkelse af samarbejdet mellem Kina og Rusland, siger hun. Det betyder dog ikke, at kineserne vil støtte krigen direkte.

- Kina er Ruslands vigtigste samarbejdspartner, men Rusland er langt fra Kinas vigtigste handelspartner. Der er USA og EU meget højere oppe på listen, og de vil derfor ikke risikere at blive ramt af vestlige sanktioner, siger hun.

Den neutrale position er ikke blevet købt i Europa, hvor vi ser Kina som støtte af Rusland, siger hun.

Vladimir Putin understregede flere gange efter mødet, at samtalerne har "styrket" samarbejdet mellem de to nationer.

Men Camilla Nørup Sørensen peger på, at Kina hele vejen igennem krigen har forsøgt at sige, at krigen i Ukraine er et spørgsmål om europæisk sikkerhedsorden og ikke decideret er noget, hvor Kina er involveret.

- I Europa bliver det set som noget, der helt underminimerer, at de skulle have en central position, men Kina vil sige, at de jo også handler med Ukraine, siger hun.

En kær ven

Efter mødet mellem Rusland og Kinas præsidenter sagde sidstnævnte da også, at kineserne vil holde sig "upartisk" i forhold til krigen i Ukraine.

Det er på trods af, at det ikke kun var Putin, der ikke holdt sig tilbage med de rosende vendinger.

Xi Jinping kaldte samtalen for "venligtsindet og åben". Han kaldte ligeledes Putin for sin "gode ven" og sagde, at han er glad for deres samarbejde.

Men i en fælles udtalelse siger Kina og Rusland, at de trods øget samarbejde ikke kommer til at indgå i en militær eller politisk alliance med hinanden. Derudover understreger de, at deres samarbejde ikke vil være "konfrontatorisk" uden at yderligere bidrage med en forklaring på, hvad dette betyder.

Og det er også Camilla Nørup Sørensens vurdering, at det vil være urealistisk, at Kina vil komme til at støtte krigen direkte ved eksempelvis at donere våben til Rusland.

Kina har beskyldt USA for at levere våben til Ukraine, så selv at støtte krigen med våben ville underminere de anklager, lyder det.

- Kina varetager Kinas interesse, og jeg har svært ved at se, at det vil være i Kinas interesse at blive trukket ind i krigen på Ruslands side. Dermed ikke sagt, at de kan have interesser i, at Rusland taber eller Putin bliver væltet, men jeg tror bare, at det vægter højere for kineserne at undgå for alvor at blive involveret.