Hvorfor bliver Finland ved med at slĂĄ os som verdens lykkeligste?

Den finske lykke brøler ikke fra hustagene. Den er mere stille og handler om noget så kedeligt som realistiske forventninger til livet.

Finland er et mørkt og koldt land på den yderste kant af Europa, og rugmel er den vigtigste ingrediens i deres køkken.

Alligevel har de slĂĄet os. Igen og igen.

For sjette år i træk har Finland sat sig på tronen i den store ’World Happiness Report.’ Danmark er henvist til andenpladsen.

Og selvom Finland har flere heavy metal bands end noget andet sted pĂĄ kloden og omkring 3 millioner saunaer til en befolkning pĂĄ 5,5 millioner, sĂĄ er adgang til heavy metal per indbygger og adgang til sauna per indbygger altsĂĄ ikke gangbare mĂĄlenheder, nĂĄr verdens lykkeligste folk skal kĂĄres.

SĂĄ hvad er det, der giver finnerne en fordel? Hvorfor bliver de ved med at vippe os af pinden som verdens lykkeligste?

En titel, som Danmark senest vandt i 2017, og som er guld værd i international imagepleje.

Tillid giver tryghed

Først og fremmest gør Finland sig godt efter mange internationale standarder. De er blandt de mest stabile, frieste og tryggeste samfund og er førende, når det gælder ligestilling.

Korruptionen er lav, det samme er organiseret kriminalitet. Der er høj tillid til myndigheder, en folkeskole i verdensklasse og en befolkning med tårnhøje læsefærdigheder.

SĂĄdan udregnes 'World Happiness Report'

World Happiness Report er et indeks, hvor landene rangeres på baggrund af en sammenlægning af følgende faktorer:

  • Indkomst
  • Social støtte
  • Antal sunde leveĂĄr
  • Frihed til at træffe egne livsbeslutninger
  • Generøsitet
  • Opfattelse af korruption

Kilde: 'World Happiness Report'

Det er også et samfund med en høj grad af tillid borgere imellem.

Magasinet Reader’s Digest lavede i januar en ”tabt pung test,” hvor deres journalister ”tabte” 192 punge i byer rundt omkring i verden. Hver pung havde 400 kroner i kontanter og kontaktinformation, familiebilleder og forretningskort.

I den finske hovedstad blev 11 ud af 12 punge returneret, inklusive kontanter, hvilket gjorde Helsinki til den klart mest ”ærlige” by i forsøget.

Et andet væsentligt element i den finske lykke er nærheden til naturen.

Ifølge en undersøgelse fra 2021 svarede 87 procent af finnerne, at de følte, at naturen var vigtig for dem, fordi det betød sindsro, energi og afslapning.

Og som landets kælenavn – de tusind søers land – indikerer, så er naturen aldrig langt væk. Finnerne besøger den ofte og gerne med så få af hverdagens goder som muligt med sig. Ingen elektricitet eller rindende vand i husene er sjældent et problem.

Finnerne er selv overraskede

Men tillid og natur forklarer langt fra, hvorfor finnerne skiller sig så meget ud på lykkeskalaerne, at de tilmed overhaler os danskere, som - selvom vi ikke sprudler i samme omfang som for eksempel mere sydeuropæiske kulturer - stadig bliver betragtet som de nordiske velfærdsstaters sande rebeller og levefolk.

En klar modsætning til finnerne, som praktisk talt har afskaffet at gå overfor rødt lys og er så notorisk indadvendte, at nyankomne til lufthavnen i Helsinki bliver mødt med små tegnede historier om, hvordan det er forventeligt i Finland at stå tre meter fra hinanden ved et busstoppested og dårligt anerkende den andens tilstedeværelse.

Faktisk er finnerne selv ret overraskede deres lykkeplacering.

De har deres mange mere eller mindre bizarre verdensmesterskaber, som skaber dage af glæde – der er hurtigløb med hustru på ryggen eller mobiltelefonlængdekast eller luftguitar – men ligefrem at blive udråbt til verdens lykkeligste harmonerer ikke med den finske selvforståelse.

Landets historie er trods alt fyldt med krig, sult og finansiel bankerot. At overleve hårde tider og forberede sig på det værste er langt mere en del af den finske dna.

Andet vers i deres nationalsang starter endda med ordene: ”Vores land er fattigt, og så vil det vedblive.”

Et kedeligt svar kan være forklaringen

- Jeg har meget modstridende følelser omkring lykkeundersøgelsen. Finske folk læser den, griner og udbryder: ”Hvad? Os?” sagde eksempelvis Minna Tervamäki – vinder af prisen for Finlands mest positive person i 2017 – i et interview med BBC, efter Finland for første gang stillede sig øverst på lykkeskamlen.

Det er et svar, der gĂĄr igen, nĂĄr du snakker med folk i Finland. AltsĂĄ, dem der vil snakke.

De er ikke de oplagte kandidater til titlen ’verdens lykkeligste,’ og de ved det godt selv.

- Det, der falder mig ind, er, at finske folk er tilfredse mere end glade, uddybede Minna Tervamäki og ramte ned i det, der formentlig er den vigtigste nøgle til at forstå finnernes førsteplads.

De er tilfredse, fordi de ikke forventer for meget.

Et kedeligt svar, men sandheden er, at den finske lykke ikke handler om at danse eller smile eller andre tydelige jubeludbrud. Den er mere stille.

- Hvis du kigger på den emotionelle oplevelse af lykke, så vil jeg mene, at kulturelt i Finland behøver lykke ikke at betyde en meget intens følelse, forklarer Meri Larivaara, som er strategisk direktør i Mieli Mental Health Finland.

- Vores koncept er mere som en konstant følelse af at være tilfreds med dit liv, og hvad du har.

Ellers mĂĄ vi slĂĄ dem i fodbold

Finnerne er ikke optimister af natur. Muligvis noget de lange vintre og en 1340 kilometer lang grænse med en uberegnelig nabo mod øst gør ved et folkefærd.

Finnerne er pragmatikere, og de er realister.

En indstilling der gør sig godt i den måde, der bliver målt lykke på tværs af landene.

- I World Happiness Report spørger de faktisk ikke, om folk er lykkelige. De spørger, om de er tilfredse med deres liv, forklarer Juho Saari, som er rektor for de socialvidenskabelige studier på universitetet i Tampere.

Entré det finske folk, som i stort tal lever efter devisen, at hvis du har rimelige forventninger til livet, så er det også sværere at blive skuffet. Og hvis ikke du er skuffet, så er det nemt at være tilfreds.

Du skal altsĂĄ ikke kigge til Finland efter eufori.

Det er derimod de smĂĄ ting i livet og hverdagens sikkerhed, der har banet vejen for finnernes position som verdens lykkeligste: en god kop kaffe, en gĂĄtur i skoven, en fornuftig balance mellem arbejde og fritid, de fire ugers sommerferie og et socialt sikkerhedsnet.

Og selvfølgelig en tur i saunaen.

Spørgsmålet er, om den slags lykke vil passe danskerne.

Eller om vi må lade os nøjes med at vinde over Finland i en mindst lige så vigtig kamp for national stolthed og lykkefølelse, nemlig fodbold, hvor Danmark på torsdag 23. marts møder Finland i den første kvalifikationskamp til EM 2024.

Det skal nok fĂĄ dem ned pĂĄ jorden igen, de lykkelige finner.