Krigen i Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Vladimir Putin har ifølge Kreml besøgt Mariupol i Ukraine. Oplysningerne kommer, dagen efter den russiske præsident rejste til Ukraine og besøgte den russiskbesatte Krim-halvø på niårsdagen for Ruslands ulovlige annektering.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Mere end 400.000 russiske granater er blevet uskadeliggjort, hævder Zelenskyj

Mere end 400.000 russsiske granater er blevet uskadeliggjort i Ukraine siden krigens start. Det hævder den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i et opslag på Twitter. Her hylder han samtidig de personer, der rydder miner og granater, som russerne har efterladt rundt omkring i landet. 

Putin: Rusland er åben for en løsning på krigen, men nægter Ukraines ultimatummer

I en artikel udgivet på Kremls hjemmeside søndag aften siger Ruslands præsident, Vladimir Putin, at Rusland er åben for en diplomatisk og politisk løsning på krigen i Ukraine, men at de vil ikke gå ind på Ukraines ultimatummer. 

- Det var ikke Rusland, der afbrød fredsforhandlingerne tilbage i april 2022. Fredsprocessens fremtid afhænger udelukkende af viljen til at indgå i en meningsfuld diskussion under hensyntagen til de aktuelle geopolitiske realiteter.

- Desværre viser ultimatumkarakteren af ​​kravene til Rusland, at de ukrainske forhandlere er adskilt fra disse realiteter og mangler interesse for at finde en løsning på situationen, udtaler Putin. 

Putin dagen før møde med Xi Jinping: Forholdet har aldrig været bedre

Mandag tager Ruslands præsident, Vladimir Putin, imod Kinas præsident, Xi Jinping, under et statsbesøg i Rusland.

De to ledere har mødtes 39 gange før, og på trods af krigen i Ukraine, som Kina har udtrykt bekymring omkring, har forholdet mellem Kina og Rusland aldrig været bedre. Det påstår Putin i en artikel skrevet til en kinesisk avis og offentliggjort af Kreml

- Vi har store forventninger til de kommende samtaler. Vi er ikke i tvivl om, at de vil give et nyt kraftfuldt skub til vores bilaterale samarbejde, lyder det fra Putin, der bagefter tilføjer:

- Dette er også en fantastisk mulighed for at mødes med min gode gamle ven, som vi nyder det varmeste forhold til.

Museum ændrer titler og omtaler på værker fra russisk til ukrainsk

Et af verdens største museer The Metropolitan Museum of Art (The Met) i New York ændrer titler og omtaler fra russisk til ukrainsk på flere værker. Det skriver The Guardian.

Det drejer sig blandt andet om et maleri af den franske kunstner Edgar Degas fra 1899. Tidligere gik maleriet under navnet "Russiske dansere", mens det i dag står anført under navnet "Dansere i ukrainske dragter".

The Met følger dermed i hælene på National Gallery i London. Sidste år ændrede London-museet blandt andet titler på Degas' værker.

Tre personer dræbt i raketangreb i Zaporizjzja, hævder ukrainske embedsmænd

Ifølge ukrainske embedsmænd er et boligbyggeri i Zaporizjzja-regionen i det sydlige Ukraine søndag blevet ramt af et russisk raketangreb.

Angrebet har resulteret i tre dræbte og to sårede, hævder regionens militæradministration. 

- Tænk på din sikkerhed og forlad farlige områder, skriver administrationen på Telegram

Rusland hælder 20 ton hvede ud på vej i Mariupol, hævder rådgiver

Hvis man skal tro rådgiveren for byens borgmester i Mariupol, Petro Andriushchenko, efterlod Vladimir Putin og hans hold en hilsen til de ukrainske borgere på deres vej ud af Mariupol. 

I hvert fald hævder han på Telegram, at russerne har hældt 20 ton hvede ud over en vej, der fører ud af den russisk-besatte by.  

Rådgiveren har også lagt en video op, der viser vejen belagt med korn. Anton Gerashchenko, der er rådgiver for Ukraines indenrigsministerium, har delt Andriushchenkos video på Twitter. 

Serbiens præsident kritiserer arrestordre på Putin: Den vil kun forlænge krigen

Arrestordren, som Den Internationale Straffedomstol (ICC) fredag udstedte på Ruslands præsident, Vladimir Putin, vækker ikke begejstring hos den serbiske præsident, Aleksandar Vucic, der siger, at den blot vil forlænge krigen i Ukraine. 

- Jeg tror, ​​at udstedelsen af en arrestordre på Putin - for ikke at gå ind i juridiske spørgsmål - vil have negative politiske konsekvenser, og den indikerer, at der er en stor modvilje mod at tale om fred og om våbenhvile, sagde præsidenten til en flok journalister i hovedstaden Beograd søndag. 

Den serbiske præsident var før krigen kendt som en af Putins europæiske allierede. 

Mariupols byråd fordømmer Putins besøg

Byrådet i Mariupol - som nu arbejder fra ukrainsk-kontrolleret område, efter at russerne har besat byen - fordømmer Vladimir Putins besøg, som fandt sted søndag. 

- Han så på "genopbygningen af ​​byen"... om natten. I mørke kan man jo ikke se, hvor mange ødelagte huse der er, og hvor der er efterladt en bunke sten i stedet for højhuse, skriver rådet i et Telegram-indlæg.  

- De siger, at kriminelle bliver draget til stedet for deres forbrydelser. Mariupol er en fatal fejltagelse af en blodig diktator, skriver byrådet yderligere. 

Finsk præsident forsvarer NATO-medlemskab uden Sverige

Den finske præsident, Sauli Niinistö, afviser i et interview med det svenske medie SVT, at Finland kommer til at svigte sin nordiske nabo, hvis de går ind i NATO uden Sverige. 

Udmeldingen falder to dage efter, at Tyrkiet gav grønt lys til, at Finland kan blive medlem af forsvarsalliancen, men fortsat nægtede at gøre det samme med Sverige. 

- Synes du, vi skulle have nægtet Tyrkiet at ratificere? Det lyder mærkeligt, siger præsidenten i interviewet. 

Sauli Niinistö holder samtidig fast i, at selvom Finland kommer hurtigere ind i NATO end Sverige, vil det ikke forringe svenskernes mulighed. Ungarn mangler fortsat at stemme ja eller nej til et finsk medlemskab. 

- Forbryderen vender altid tilbage til gerningsstedet, siger Zelenskyjs rådgiver

Flere fra det officielle Ukraine reagerer nu på Vladimir Putins påståede besøg i den besatte by Mariupol i det østlige Ukraine.

En af dem er Mykhailo Podolyak, der er en af præsident Volodymyr Zelenskyjs toprådgivere.

- Forbryderen vender altid tilbage til gerningsstedet, skriver han på Twitter.

Derudover beskylder han Putin for vise sin "kynisme og mangel på anger".

- Mens den civiliserede verden annoncerer arrestationen af "krigsdirektøren" (VV Putin), i fald han krydser dens grænser, kom morderen af tusinder af Mariupol-familier for at beundre buens ruiner og grave, skriver Mykhailo Podolyak. 

Ukraine raser efter Putins påståede besøg i Mariupol: - Som det sømmer sig for en tyv

Ukraines forsvarsministerium langer nu ud efter Ruslands præsident, Vladimir Putin, efter hans påståede besøg i den besatte ukrainske by Mariupol.

- Som det sømmer sig for en tyv, besøgte Putin ukrainske Mariupol i ly af natten, skriver det på Twitter.

Besøget er ikke bekræftet af andre end Kreml. De videoer, der er blevet sendt ud, viser – ifølge de russiske statsmedier Tass og RIA Novosti – Putin køre rundt i Mariupol og besøge lokale beboere.

Forsvarsministeriet mener, at Putin besøger Mariupol om natten, da det er mere sikkert, og giver ham chancen for at fremhæve udvalgte dele af den by, som hans hær har ødelagt.

Putins besøg i Mariupol er ikke bekræftet af andre end Kreml.

Putin vil løse Mariupols problemer, lover Kreml

Ruslands præsident, Vladimir Putin, vil straks sørge for at løse de problemer, som indbyggerne i Mariupol har fortalt ham om, efter hans overraskende besøg i den besatte by i Ukraine.

Det siger talsmand for den russiske regering, Dmitrij Peskov, til det russiske nyhedsbureau Tass.

- Under en samtale med præsidenten rejste indbyggere i Mariupol spørgsmål i forbindelse med forsinkede lønudbetalinger, opnåelse af russisk statsborgerskab og udstedelse af russiske pas. Præsidenten vil give instruktioner til at håndtere situationen, siger talsmanden.

Putins besøget er ikke blevet bekræftet andre steder end i Kreml.

To dræbt og ti sårede efter angreb i Kramatorsk

Antallet af sårede er steget til ti personer efter et angreb mod byen Kramatorsk i det østlige Ukraine lørdag eftermiddag. Det oplyser guvernøren i Donetsk, skriver Kyiv Independent.

Derudover blev to personer dræbt i angrebet.

Guvernør Pavlo Kyrylenko anklager Rusland for at have brugt klyngebomber mod en park. Store dele af Bernatsky Park samt flere boliger og biler i nærheden blev ødelagt i angrebet.

- De gik bevidst efter byen og forsøgte at dræbe så mange civile som muligt, skriver Kyrylenko på Telegram.

Journalister fra nyhedsbureauet AFP siger, de hørte ti eksplosioner ved 16-tiden lørdag lokal tid og så røg rejse sig fra en park i den sydlige del af byen.

- Det har skabt tvivl, at "den store leder" ikke kom

Putins besøg i Mariupol er bemærkelsesværdigt. Det siger Flemming Splidsboel Hansen, som er seniorforsker i udenrigspolitik og diplomati hos Dansk Institut for Internationale Studier, til Ritzau.

Ruslands præsident har nemlig ikke før nu besøgt Donetsk siden annekteringen 30. september.

- Det har skabt tvivl, at han ikke er kommet som "den store leder" for at besigtige området, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Finske frivillige såret i Ukraine

Fem personer fra en gruppe finske frivillige, der kæmper i Ukraine, blev fredag såret i et granatangreb. Det siger formanden for støttegruppen Your Finnish Friends til den finske tv-station Yle.

Your Finish Friends støtter finner, der kæmper på ukrainsk side i krigen. 

Gruppen med de finske fremmedkrigere var på vej tilbage fra en opgave, da russiske styrker angreb dem med granater, oplyser støttegruppens formand. Han vil ikke sige, hvor angrebet skete, men mener ikke, der er tale om livstruende skader hos nogen af de sårede finner.

Forsvarschef: Trecifret antal ukrainere er blevet trænet i Danmark

Et "trecifret antal personer fra Ukraine" har været forbi Danmark for at modtage forskellige former af træning fra det danske forsvar. Det siger forsvarschef Flemming Lentfer til Ritzau.

Træningen foregår "forskellige steder" i landet. Mere konkret end det vil forsvarschefen ikke blive.

- Indholdet er noget, som ukrainerne har fastlagt, og takten, det kører med, er også noget, som ukrainerne bestemmer, siger Flemming Lentfer.

- Det er en torn i øjet på mange ukrainere, siger TV 2s korrespondent

Med sit besøg i Mariupol sender Putin ikke blot et signal til sine soldater om, at de ikke er alene. Han sender også et signal til Ukraine og resten af verden om, at de ikke har i sinde at overgive byen igen.

Det siger TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt.

- Det er en torn i øjet på mange ukrainere, at Putin besøger lige netop denne by, der i lang tid var symbolet på deres modstand, og hvor mange ukrainere endte med at miste livet. Så det gør ondt at se ham gå rundt her, siger han.

Ny video hævder at vise Putins besøg i Mariupol

Det russiske nyhedsbureau RIA Novosti har lagt en video på Telegram, der med deres ord viser Vladimir Putin køre rundt i Mariupol og besøge en koncertsal i byen.

Putin ledsages på videoen af minister for konstruktion og regional politik Marat Khusnullin, der ifølge Kreml var med den russiske præsident på det overraskende besøg i Ukraine.

På den 51 sekunder lange video vises to sekvenser. 

På den første sekvens ses hvad der ligner den russiske præsident bag rattet på en bil, der kører rundt i mørket i en umiddelbar uidentificerbar by. På passagersædet sidder minister for konstruktion og regional politik Marat Khusnullin, mens en ukendt person på bagsædet filmer sekvensen. I det næste klip ses Putin i en koncert-lignende sal. Også her optræder Marat Khusnullin.

- Centrum er slemt ødelagt, siger Khusnullin til Putin ifølge Tass, mens han opdaterer præsidenten om byens tilstand.

Besøget er ikke bekræftet fra andre sider end Kreml. Men det i så fald første gang, den russiske præsident har sat fod i Ukraine – foruden gårsdagens besøg på Krimhalvøen – siden krigens start 24. februar 2022. 

NATO-fly afskar russiske fly ved Estland

Britiske og tyske jagerfly afskar fredag et russisk fly nær Estlands luftrum. Det oplyser Storbritanniens luftvåben i en pressemeddelelse.

Det var anden gang på en uge, at NATO udførte sådan en operation i regionen.

Flyet, der blev afskåret, var et russisk militært Tu-134 passagerfly, der blev eskorteret af to russiske Sukhoi Su-27 kampfly og et militært transportfly.

De tyske og britiske jagerfly er stationeret i Estland for at bidrage til at sikre NATO's grænse mod øst.

Fortvivlede rekrutter klager til Putin

Antallet af russiske soldater, der klager deres nød på sociale medier, stiger voldsomt. 

Soldaterne siger, at de bliver sendt direkte i døden. For i takt med at antallet af dødsannoncer i de russiske aviser stiger, er det nemlig begyndt at gå op for flere af de tvangsmobiliserede mænd, at de blot er kanonføde.

Det kan du læse meget mere om her