Putins besøg i Mariupol er en torn i øjet på Ukraine, siger korrespondent

Besøget er bemærkelsesværdigt og skal gøre op med det skrantende image om Putin som den store leder, vurderer seniorforsker.

I en ny video det russiske nyhedsbureau RIA Novosti har lagt på Telegram, kan man se præsident Putin, der kører rundt i den besatte ukrainske by Mariupol.

På videoen kan man blandt andet se Vladimir Putin bag rettet på en bil, der kører rundt i en by, der angiveligt er Mariupol. Sammen med ham er ministeren for konstruktion og regional politik, Marat Khusnullin, mens en ukendt person på bagsædet filmer sekvensen. I det næste klip ses Putin i en koncert-lignende sal. Også her optræder Marat Khusnullin.

Og selvom det endnu ikke har været muligt for TV 2 at verificere billederne, så ville det være meget usædvanligt, hvis russerne havde frigivet falske billeder – fordi sådanne kan tjekkes nu til dags, siger TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt.

- Alt tyder på, at han har været i Mariupol. Og der er ingen tvivl om, at det er en torn i øjet på mange ukrainere, at Putin besøger lige netop denne by, der i lang tid var symbolet på deres modstand, og hvor mange ukrainere endte med at miste livet. Så det gør ondt at se ham gå rundt her, siger han.

Video: TV 2 NEWS

En ødelagt by

Under præsident Putins besøg diskuterede han blandt andet, hvordan genopbygningen af byen skulle foregå, og man kan høre minister Khusnullin sige, at ”centrum er slemt ødelagt”.

- Byen er i meget dårlig stand, og der er ingen tvivl om, at uanset hvem, der ender med at kontrollere byen, så venter der en enorm genopbygning, så med besøget sender han et signal til ukrainerne om, at russerne ikke kommer til at forlade byen igen, siger Rasmus Tantholdt.

Mariupol, der i maj faldt, efter byen både var blevet udsat for omfattende bombardementer og angreb fra jorden, blev et tidligt symbol på ukrainernes vilje til at forsvare sig mod de russiske invasionsstyrker.

Det var ikke mindst på grund af kampene omkring stålværket Azovstal, hvor en mindre gruppe ukrainere holdt stand indtil de hverken havde mad eller ammunition.

Og det er næppe tilfældigt, at det er her Putin er taget på besøg, når han skal vise de russiske styrker, at han er med dem i krig.

- Han sender et signal til sine egne om, at han er med dem, at han ikke bare sidder i Kreml i sine jakkesæt, men at han er ude hos dem i de områder, de har erobret, siger Rasmus Tantholdt.

Video: TV 2 NEWS

”Tvivl om den store leder”

Putins besøg i Mariupol er bemærkelsesværdigt. Det siger Flemming Splidsboel Hansen, som er seniorforsker i udenrigspolitik og diplomati hos Dansk Institut for Internationale Studier, til Ritzau.

Ruslands præsident har nemlig ikke før nu besøgt Donetsk siden annekteringen 30. september.

- Det har skabt tvivl, at han ikke er kommet som "den store leder" for at besigtige området. Samtidig har det stået i skærpet kontrast til Ukraines præsident Zelenskyjs besøg i eksempelvis Kherson, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Seniorforskeren forholder sig dog kritisk til, hvorvidt Putin overhovedet har været i Mariupol, da det er så mørkt på videoen, at det reelt kan være alle byer. Samtidig peger han på, at det russiske styre ofte har benyttet skuespillere, når Putin har optrådt i medierne.

Som med den ulovlige annektering af Krim, så er annekteringen af de øvrige ukrainske territorier heller ikke internationalt anerkendt.