Udland

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Dagen efter at Den Internationale Straffedomstol (ICC) udstedte en arrestordre på Vladimir Putin, er den russiske præsident rejst til Ukraine, hvor han besøger den russiskbesatte Krim-halvø på niårsdagen for Ruslands ulovlige annektering.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Ukraine kan fortsat holde soldater forsynet i Bakhmut

Ukrainsk militær er fortsat i stand til at forsyne sine styrker i Bakhmut med den nødvendige ammunition, mad, udstyr og medicin til at fastholde forsvaret af byen på trods af Ruslands voldsomme insisteren på at erobre den.

Det siger talsmand for militærets østlige styrker Serhij Tjerevatyj ifølge Reuters til den ukrainske tv-station ICTV.

- Vi er også i stand i at få vores sårede ud af byen, siger han og tilføjer, at man formår at holde enkelte veje til byen åbne.

Ukraine tager til genmæle over for russisk propaganda

I et længere opslag på Telegram tager den ukrainske viceforsvarsminister, Hanna Maljar, til genmæle over for det, hun kalder "myter", "manipulation" og "propaganda", der flyder uimodsagt på prorussiske Telegram-kanaler.

Det har kun til formål at miskreditere Ukraines mobilisering af nye soldater, mener hun. Hun afviser blandt andet, at ukrainske kvinder bliver mobiliseret imod deres vilje.

Det er ifølge Hanna Maljar heller ikke sandt, at mobiliserede soldater bliver sendt til frontlinjen uden træning, som det hævdes. Træningen er kortere, men af samme kvalitet, skriver hun ifølge det statslige nyhedsbureau Ukrinform

Canadiske kampvogne på vej mod Ukraine

Canadas luftvåben har offentliggjort en video, der viser en Leopard 2-kampvogn blive lastet på et fly for at blive sendt til Ukraine.

Frivillige knokler for at sende 5,5 tons nødgenerator til Ukraine

Siden Give Sygehus lukkede i 2018 har der ikke været brug for den nødgenerator, der har stået i kælderen i årtier.

Derfor tog Give Rotary Klub kontakt til bygningens ejere og fik lov til at donere maskinen til Ukraine. De skulle bare selv stå for flytningen. Det skriver TV Syd.

Opgaven var dog ikke lille, for nødgeneratoren vejer 5,5 ton. Derfor har det krævet en stor indsats fra mange frivillige at nå dertil, hvor generatoren i dag blev løftet op med en kran. Nu skal den så fragtes 2300 kilometer til Mykolajiv i det sydlige Ukraine. 

Uenighed om længde på kornaftale

Rusland og Ukraine er enige om, at de lørdag har forlænget aftalen om eksport af ukrainsk korn via Sortehavet. Men de er ikke enige om længden på aftalen.

- Rusland har meddelt alle parter, at aftalen er blevet forlænget i 60 dage, siger talskvinde for det russiske udenrigsministerium Marija Zakharova ifølge det russiske medie RBC.

Tidligere skrev Ukraines minister for infrastruktur, Oleksandr Kubrakov, på Twitter, at aftalen er forlænget med 120 dage.

Netop længden på aftalen var en af stridspunkterne i forhandlingerne. Rusland stod fast på 60 dage og Ukraine på 120 dage.

Aftalen blev meldt ud af Tyrkiet, og er siden bekræftet af FN. Men ingen af dem har nævnt noget om aftalens længde.

Kreml udsender billeder af Putin på Krim

Den russiske regerings pressetjeneste har offentliggjort billeder af præsident Vladimir Putin på den ukrainske halvø Krim, som Rusland ulovligt annekterede i dag for ni år siden.

Billederne viser blandt andet Putin på en kunstskole i Sevastopol sammen med blandt andre regionens guvernør, Mikhail Razvozjajev.

Kornaftale forlænget i 120 dage

Aftalen, der skal sikre eksporten af ukrainsk korn fra havne i Sortehavet, er blevet forlænget.

Det har Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, annonceret. Tyrkiet har stået for at forhandle aftalen med både Rusland og Ukraine.

Aftalen stod til at udløbe i dag. Ifølge Ukraines minister for infrastruktur er aftalen blevet forlænget med 120 dage.

Putin besøger Krim lørdag

På niårsdagen for Ruslands besættelse af Krim besøger Ruslands præsident, Vladimir Putin, lørdag halvøen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Statsligt russisk tv har ifølge Reuters vist billeder af en afslappet klædt Putin sammen med flere myndighedspersoner fra Krim.

Ukraine indfører sanktioner mod Syriens præsident

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har underskrevet et dekret, der indebærer, at Ukraine indfører sanktioner mod 300 personer og mod 141 "juridiske enheder", skriver det ukrainske medie Kyiv Independent.

Blandt dem, der bliver ramt af sanktioner, er Syriens præsident, Bashar al-Assad.

Wagner-leder: Vi kan rekruttere 30.000 de næste to måneder

Wagner-gruppen kan i løbet af de kommende to måneder rekruttere omkring 30.000 nye soldater.

Det hævder gruppens leder, Jevgenij Prigozjin, ifølge Sky News.

I en lydbesked på Telegram siger Prigozjin, at rekrutteringscentre, som sidste uge er åbnet i 42 russiske byer, rekrutterer mellem 500 og 800 på daglig basis.

Han kommer dog ikke med nogen dokumentation for de tal.

Putin skærper straffe - forbudt at kritisere Wagner-gruppen

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har underskrevet en tilføjelse til den russiske straffelov, der indebærer hårdere straffe for "miskreditere deltagere" i Ruslands krig mod Ukraine.

Det skriver det russiske nyhedsbureau RIA ifølge det ukrainske medie Kyiv Independent.

Blandt andet bliver det nu forbudt at kritisere frivillige deltagere i krigen på russisk side, blandt dem medlemmer af Wagner-gruppen.

Scholz støtter arrestordre på Putin

Den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, har lørdag bakket op om, at Den Internationale Straffedomstol (ICC) har udstedt en arrestordre på Ruslands præsident, Vladimir Putin, og den russiske børnerettighedskommissær, Maria Lvova-Belova, for at have tilladt tvungne adoptioner af omkring 2000 ukrainske børn.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Ingen er hævet over loven, og det er rigtigt af straffedomstolen at gå ind i sagen, siger Scholz.

Svensk udenrigsminister: Finsk NATO-medlemskab kan påvirke samarbejde

Det kan på længere sigt komme til at påvirke Sveriges forsvarssamarbejde med allierede, hvis Sverige fortsat kommer til at stå uden for NATO.

Det siger Sveriges udenrigsminister Pål Jonson ifølge svensk TV 4 efter det er kommet frem, at Tyrkiet er parat til at accceptere finsk NATO-medlemskab.

På kort sigt vil det ikke betyde så meget, siger han.

- Men hvis Sverige på lang sigt havner udenfor, mens Finland bliver medlem, kommer det til at påvirke vores forsvarssamarbejde, siger han.

Tre droner rammer Lviv-region

Lviv-regionen i Ukraine blev sent natten til lørdag angrebet af Rusland med seks iranskproducerede Shahed-136 droner, oplyser regionens guvernør, Maksym Kozytskyj, ifølge det ukrainske medie Kyiv Independent.

Han siger, at ukrainsk luftforsvar skød tre af dronerne ned, mens tre andre droner ramte ubeboede bygninger. 

Ukrainske medier: Eksplosioner i Sevastopol

Flere lokale Telegram-kanaler melder om eksplosioner i den russisk besatte by Sevastopol på Krim-halvøen, lørdag morgen.

Det skriver det ukrainske medie Kyiv Independent, som også skriver, at områdets russiskudpegede administrator, Mikhail Razvozhayev, har varslet øvelsesaktivitet i området.

Ministre fra Ukraine og USA mødes lørdag om våbenstøtte

Topfolk fra den ukrainske regering og fra USA's regering har lørdag via videolink holdt møde om yderligere støtte i form af våben og ammunition til Ukraine, skriver The Guardian.

Fra amerikansk side deltog præsident Joe Bidens nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, forsvarsminister Lloyd Austin, og Mark Milley, chefen for de forenede væbnede styrker.

Fra Ukraine deltog forsvarsminister Oleksij Reznikov og Roman Mashovets, vicechef for præsident Volodymyr Zelenskyjs kontor.

Storbritannien: Rusland rykker aldersgrænse for værnepligt

I et forsøg på at skaffe flere soldater til den russiske hær vil den lovgivende forsamling i Rusland, Dumaen, ændre aldersgrænserne for værnepligt fra de nuværende 18-27 år til 21-30.

Det oplyser det britiske forsvarsministerium lørdag i sin daglige opdatering, skriver det ukrainske medie Kyiv Independent.

Russisk nyhedsbureau: Luftalarmer over hele Ukraine lørdag morgen

Der har været luftalarmer over hele Ukraine lørdag morgen, skriver det russiske nyhedsbureau TASS, der citerer den ukrainske luftalarmtjeneste.

Luftalarmen lød først i Kyiv og i Dnepropetrovsk-regionen og senere over hele Ukraine.

Ukraine: Rusland har mistet over 164.000 soldater i Ukraine

Rusland har mistet 164.200 soldater i Ukraine, siden krigen startede 24. februar sidste år.

Det oplyser ledelsen af den ukrainske hær ifølge det ukrainske medie Kyiv Independent. Yderligere 880 russiske soldater blev dræbt fredag.

Ifølge hærledelsen har Rusland også mistet blandt andet 3511 tanks og 6830 pansrede mandskabsvogne.

Russisk nyhedsbureau: Rusland afviser ukrainsk angreb ved Zaporizjzja

Russiske styrker har afvist et ukrainsk angreb ved frontlinjen i Zaporizjzja, siger Alexander Gordeyev, talsmand for Ruslands Vostok-styrke, ifølge det russiske nyhedsbureau TASS.

Ifølge talsmanden lykkedes det blandt andet mandskab på en russisk helikopter at afvise angrebet.