Putins frelsende 'moder' er blevet ansigtet på utallige krigsforbrydelser mod børn

Da international domstol fredag udstedte en arrestordre, fremgik der to navne. Det ene var præsident Vladimir Putin. Det andet var Maria Lvova-Belova.

På ét billede sidder den blonde kvinde på hug ved siden af en teenagepige i kørestol.

Et andet viser hende hjælpe en blind dreng med at at hænge pynt på et juletræ.

Putin forsøger at berøve Ukraine dets fremtid ved at tage dets børn

Ned Price, talsmand for USA's udenrigsministerium

Og på andre aer hun små børn på kinden eller krammer en bamse, mens hun venter på at tage imod en gruppe børn i en lufthavn.

Marija Lvova-Belova bruger ivrigt sin kanal på det sociale medie Telegram til at vise sine "gode gerninger" som Ruslands kommissær for børnerettigheder.

Det er også her, at hun stolt fortæller om de hundredvis eller tusindvis – ingen kender det præcise antal – af børn, hun over det seneste år har hentet fra Ukraine til Rusland.

- Ubeskrivelig glæde og glædestårer – det er de følelser, jeg oplever fra sådanne møder! Tre fly fra det russiske forsvarsministerium med forældreløse børn fra Donbas landede i Moskva-regionen. I løbet af de seneste par dage har vi været i stand til at hente 234 børn, lød det for eksempel i et opslag fra oktober ledsaget af flere billeder af Lvova-Belova og små ukrainske børn udstyret med nye bamser.

En nyhed, der også blev hyldet på Kremls hjemmeside, hvor det forlød, at børnene var mellem et og fem år. Her fremgik det også, at over 350 børn allerede var blevet placeret hos plejefamilier på tværs af Rusland.

I russiske statsmedier bliver Marija Lvova-Belova portrætteret som en omsorgsfuld moderfigur – nogle gange endda italesat som 'Moder Rusland' – og beskrevet som en "frelser" for ukrainske børn.

Men i Ukraine og Vesten er udlægningen en anden.

Her bliver Marija Lvova-Belova beskyldt for at føre an i Ruslands "statsorganiserede kidnapning" af børn, der er blevet betegnet som det største antal ulovlige deportationer af børn siden Anden Verdenskrig.

Deportationer af børn er i Genevekonventionen defineret som en krigsforbrydelse, og da Den Internationale Straffedomstol (ICC) fredag udstedte arrestordrer i forbindelse med Ruslands invasion i Ukraine, fremgik der to konkrete navne i meddelelsen.

Det ene var navnet på den russiske præsident, Vladimir Putin. Det andet var Marija Lvova-Belova.

Den russiske mor til ti

38-årige Marija Lvova-Belova har sammen med sin mand selv fem biologiske børn og fem adopterede børn, mens hun også er værge for yderligere 13 børn med handicap.

Hun er opvokset i Pensa i det vestlige Rusland, hvor hun først arbejdede som guitarlærer for børn og senere med en velgørenhedsfond for handicappede forældreløse børn, inden hun gik ind i politik.

I 2020 blev hun udnævnt som senator i det russiske parlament, og året efter udnævnte Putin hende til kommissær for børnerettigheder.

Her har hun brugt sin egen erfaring som mor til at iscenesætte sig selv i rollen og til at give autoritet til sine politiske initiativer med børn.

I et interview med den højrepopulistiske tv-kanal Tsargrad TV har hun forklaret, at rollen som mor ikke er nem, men at man "ikke kan gøre andet end at elske sine børn".

På samme tv-kanal medvirkede hun i november i et indslag, hvor hun fortalte om sin beslutning om selv at adoptere en teenagedreng fra Mariupol, som ifølge Lvova-Belova var blevet efterladt på gaden af sine værger, efter at drengens mor var død af kræft.

- Dette er den smukkeste person, jeg har mødt i mit liv. Jeg er aldrig blevet elsket så højt af nogen som af hende, fortalte den 15-årige dreng i indslaget.

Det er uvist, om drengen frivilligt medvirkede i indslaget eller udtalte sig under påvirkning.

Tidligere har Marija Lvova-Belova i et interview med den statsejede russiske avis Argumenter og Fakta fortalt, at hun allerede ved deres første møde vidste, at "han var mit barn". Men hun har også erkendt, at drengen – ligesom andre ukrainske børn, der bringes til Rusland – havde svært ved at omstille sig til den nye virkelighed.

- Da vi bragte dem til Moskva-regionens territorium, så de kunne komme sig lidt, begyndte de at tale negativt om præsidenten, sagde alle mulige grimme ting, sang Ukraines hymne. Men så gik der lidt tid, og børnene endte i plejefamilier, forklarede hun og tilføjede:

- Jeg kunne se med mine egne øjne, hvordan denne integration begyndte at ske (...), og vi begyndte at spørge dem: "Hvis Rusland er så dårligt, vil I få mulighed for at vende tilbage", men ingen af børnene ønskede at vende tilbage.

Tusindvis kan være bragt til Rusland

Rusland har ikke gjort noget forsøg på at skjule de mange flytninger af børn fra ukrainsk til russisk territorium.

Tværtimod bliver de mange billeder og videoer af børnene brugt som led i den russiske propaganda og fortælling om den russiske "operation" i Ukraine.

I maj 2022 underskrev Vladimir Putin en lov, som gjorde det nemmere for russere at adoptere ukrainske børn, og som samtidig gjorde det sværere for ukrainske familier at gøre krav på at få deres børn tilbage.

Ukraine sagde i sidste uge, at 16.221 børn var blevet ulovligt deporteret til Rusland, og kun 307 af dem indtil videre var blevet returneret som følge af de ukrainske myndigheders indsats.

En ny rapport fra Yale Humanitarian Research Lab's Conflict Observatory fastslår, at mindst 6000 ukrainske børn er blevet flyttet til forskellige lejre og faciliteter på tværs af Rusland.

- Det samlede antal børn er ikke kendt og er sandsynligvis betydeligt højere end 6000, står der i rapporten.

I de russiske modtagecentre modtager børnene både "omsorg" og "daglige lektioner i russisk sprog og historie", har Marija Lvova-Belova tidligere selv forklaret på sin Telegram-kanal.

Hun har flere gange afvist beskyldningerne om bortførelser og tvungne bortadoptioner, og hun insisterer på, at der alene er tale om "værgemål" for forældreløse eller sårbare børn, som i nogle tilfælde har været efterladt på institutioner i Ukraine siden 2014. Derudover står det børnene frit for at kommunikere med deres pårørende i Ukraine eller vende hjem, har Lvova-Belova fortalt til russiske statsmedier.

En udlægning, der bliver modsagt fra flere sider.

Genopdragelse og løgne

Bill Van Esveld fra organisationen Human Rights Watch fortæller til EBU, at de få børn, som er kommet tilbage til Ukraine, fortæller en anden historie.

- Disse børn er blevet fortalt, at "dine forældre forlod dig, og dit land forlod dig". Det er ikke bare løgn, ikke bare en krigsforbrydelse, men de fleste af disse børn har familier. Og selv hvis de er forældreløse, hører de ikke til i Rusland. De hører hjemme i samfund og familier i Ukraine, siger han.

Tidligere har Associated Press fortalt om den ukrainske mor Olga Lopatkina, hvis seks børn befandt sig i byen Mariupol, da Rusland sidste år indledte sin invasion af Ukraine. Olga Lopatkina var ikke i stand til at få fat på børnene, der blev bragt til det russiskkontrollerede Donetsk

- Hver dag vendte de børnene mod os: "Dine forældre har forladt dig. Du har slet ikke brug for den slags forældre. I vil få det bedre her", fortæller hun.

Olga Lopatkinas børn blev også brugt på russiske sociale medier som bevis på den russiske "hjælp". Først efter fire måneder og med hjælp fra en godgørende organisation lykkedes det den ukrainske mor at blive genforenet med sine børn.

et pressemøde i februar sagde talsmanden for det amerikanske udenrigsministerium, Ned Price, at der er mange kendte tilfælde med børn, som Rusland hævder midlertidigt at have evakueret fra Ukraine under påskud af at sende dem på en gratis sommerlejr, hvorefter russerne nægter at sende børnene retur og afskærer al kontakt til deres ukrainske familier.

Derudover er der meldinger om, at børnene i nogle tilfælde har fået nye russiske navne og pas.

- Putin forsøger at berøve Ukraine dets fremtid ved at tage dets børn. Ruslands system med tvangsflytning, genopdragelse og adoption af Ukraines børn er et nøgleelement i Kremls systematiske bestræbelser på at benægte og undertrykke Ukraines identitet, dets historie og dets kultur, sagde han.

Putin forsvarede "skrøbelig" kvinde

I spidsen for det hele står den russiske kommissær for børnerettigheder.

- Marija Lvova-Belova er en af de mest involverede personer i Ruslands deportation og adoption af Ukraines børn – samt i brugen af lejre til at "integrere" Ukraines børn i Ruslands samfund og kultur, fastslår Yale Conflict Observatory i sin rapport.

I fredagens arrestordre fra Den Internationale Straffedomstol lyder det, at "der er rimelig grund til at tro, at fru Lvova-Belova bærer individuelt strafferetligt ansvar for de førnævnte forbrydelser".

Arrestordren betyder, at Lvova-Belova og Putin vil blive anholdt, hvis de rejser til et af de 123 lande, der har tilsluttet sig ICC-statutten.

Hun er allerede sanktioneret af EU, USA, Canada, Australien og Storbritannien for sin rolle i de ulovlige deportationer og adoptioner.

Noget, der ifølge France24 fik præsident Putin til selv at tage hende i forsvar:

- Denne skrøbelige kvinde har egenhændigt gjort mere for børn og fred end disse skammelige amerikanere, som laver lister med sanktioner, sagde han.

Imens viser Marija Lvova-Belova da heller ingen tegn på at stoppe sin mission med at "redde" de ukrainske børn.

Hun har tidligere forklaret, at det hele tiden har været Ruslands hensigt at returnere børnene til de russiskkontrollerede områder i Ukraine, men at det på grund af de fortsatte kampe stadig er for farligt.