Forsker: Arrestordre kan gøre Putin endnu mere desperat for at vinde krigen

Vi må forvente en yderligere optrapning af den russiske krigsindsats, mener militærforsker.

Arrestordren på Ruslands præsident, Vladimir Putin, kan få ham til at kaste endnu flere kræfter ind i at vinde krigen i Ukraine.

Det vurderer Kenneth Øhlenschlæger Buhl, militærforsker ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet.

Historisk set er statsoverhoveder typisk blevet udleveret til internationale straffedomstole i det øjeblik, de er blevet væltet som ledere.

Og det er Putin klar over.

- Han ved, at hvis han taber krigen, så vil han med al sandsynlighed blive afsat. Så han vil formentlig sætte endnu flere kræfter ind på at vinde. Derfor må vi forvente en optrapning af selve krigsindsatsen, siger Kenneth Øhlenschlæger Buhl.

Sværere at få Zelenskyj til forhandlingsbordet med Putin

Den logik kan Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) med speciale i Rusland, godt følge.

- Men på den anden side er Putin i forvejen gået så langt ned ad det spor, at der ikke er nogen vej tilbage, siger han.

Desuden ser han andre scenarier, hvis Putin bliver afsat fra magten. Eksempelvis, at han kan blive parkeret som pensionist i et stort palads uden for Moskva, hvor han kan passe sig selv.

Men alligevel trækker den internationale arrestordre konflikten op i et nyt niveau, mener seniorforskeren.

For nu kan det blive sværere for nogle lande at lægge pres på Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, for at gå til forhandlingsbordet med Putin. Arrestordren styrker hans argument for ikke at gøre det.

- Både på godt og ondt skubber den konflikten et andet sted hen. Men ellers får det ikke store konsekvenser, siger Flemming Splidsboel.

Han forklarer, at Rusland allerede har trukket sig fra flere overstatslige samarbejder, at Putin i forvejen var begrænset i sit rejsemønster, og at flere store lande, herunder USA, Kina og Indien, ikke har tilsluttet sig Den Internationale Straffedomstol (ICC), hvilket svækker arrestordren.

- Men nu er Putin blevet udskammet og er kommet i virkelig dårligt selskab, siger Flemming Splidsboel med henvisning til, at der kun to gange tidligere er udstedt en arrestordre på præsidenter: i Sudan og Elfenbenskysten.

Forventer flere sigtelser mod højtstående russere

I arrestordren, som Den Internationale Straffedomstol fredag udstedte, lød det, at Vladimir Putin bliver anklaget for at have begået krigsforbrydelser i Ukraine. Konkret er Vladimir Putin mistænkt for at have deltaget i ulovlig deportering af børn fra besatte områder i Ukraine.

I samme forbindelse er der også udstedt en arrestordre på Maria Lvova-Belova, der er russisk kommissær for børnerettigheder.

Kenneth Øhlenschlæger Buhl forventer, at der bliver rejst flere tiltaler, efterhånden som efterforskningen i Ukraine fortsætter, og flere beviser dukker op. Fredag oplyste justitsminister Peter Hummelgaard (S) til Jyllands-Posten, at Danmark vil tilbyde at sende et hold kriminalteknikere til Ukraine for at efterforske krigsforbrydelser.

- Nu har man åbnet ballet med en sag, og vi må forvente, at der bliver rejst sigtelser mod flere personer inden for militæret og det højere politiske luftlag i Rusland, siger Kenneth Øhlenschlæger Buhl.

Putin er fredsløs på livstid

Undersøgelser af krigsforbrydelser i Ukraine og arrestordren på Putin er et enormt prestigetab.

Sådan lyder det fra journalist og forfatter Samuel Rachlin, der har indgående kendskab til Rusland.

- Det vil få stor betydning. Putin er præsident for Rusland, men er i virkeligheden blevet dømt som fredløs på livstid, siger han.

Han kalder det beundringsværdigt, at Den Internationale Straffedomstol har været så hurtig og beslutningsdygtig i sagen.

Samuel Rachlin følger russiske medier, og han lægger ikke meget i, at både det officielle Rusland og befolkningen trækker på skulderen over arrestordren.

- Det her bliver fremstillet som en redningsaktion af børn. Men det skal ses i forbindelse med, at Rusland lider af store demografiske problemer: lave fødselstal, høj dødelighed. Så de har brug for nye unge mennesker, siger han.

For Rusland gælder det lige nu om at finde en grimasse, der kan passe, mens militæret kæmper med logistiske og våbenmæssige udfordringer i Ukraine.

- Putin har ikke noget bakgear, så han kan ikke kravle ned. Han kan ikke bakke tilbage, siger Samuel Rachlin.