Krigen i Ukraine

Tyrkiet støtter finsk NATO-medlemskab

Selvom udsigten til at blive medlem af NATO vækker begejstring hos den finske præsident, udtaler han, at et medlemskab ikke er komplet uden Sverige.

Tyrkiet har fredag givet grønt lys til, at Finland kan blive medlem af forsvarsalliancen NATO.

Det siger Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, som fredag har mødtes med den finske præsident, Sauli Niinistö, for at meddele ham det tyrkiske parlaments beslutning.

På et pressemøde lyder det fra Erdogan, at han forventer, at Finland vil spille en aktiv rolle i forsvarsalliancen.

Planen er nu, at Tyrkiets parlament skal lave en formel behandling af den finske ansøgning, hvilket ifølge den tyrkiske præsident gerne skulle være faldet på plads inden 14 maj.

Ungarn mangler fortsat at stemme ja eller nej til et finsk medlemskab, men udmeldingen fra det ungarske parlament lyder fredag, at de planlægger at stemme om både finnernes og svenskernes ansøgning 27. marts.

Fortsat spændinger mellem Tyrkiet og Sverige

Tilbage står Sverige, der sammen med Finland også søgte om optagelse i NATO i maj sidste år.

De to regeringer har indtil januar kørt parløb i sagen, hvor den finske udenrigsminister, Pekka Haavisto, sagde, at Finland på et tidspunkt kunne blive nødt til at beslutte, om de skulle gå ind i NATO uden Sverige.

Tyrkiet har været afholdende over for at godtage Sveriges ansøgning med den begrundelse, at landet blandt andet støtter kurdiske terrorister.

Erdogan har for eksempel kritiseret Sverige for ikke at ville udlevere en række personer, som Tyrkiet sætter i forbindelse med militante kurdere og et mislykket kupforsøg i 2016.

Det har heller ikke hjulpet på det svensk-tyrkiske forhold, af den dansk-svenske aktivist Rasmus Paludan har brændt en koran af foran Tyrkiets ambassade i Stockholm, den svenske hovedstad.

Medlemskab ikke komplet uden Sverige

Selvom udsigten til at blive medlem af NATO vækker begejstring hos den finske præsident, udtaler han i samme ombæring, at et finsk NATO-medlemskab ikke er komplet uden Sverige.

Ifølge Erdogan har Tyrkiet givet svenskerne en liste over "120 terrorister", som de skulle hjemsende til Tyrkiet – hvilket svenskerne dog ikke har gjort.

Sverige har tidligere sagt, at de ikke kan udlevere dem i henhold til svensk lov.

På pressemødet fredag siger Erdogan, at Tyrkiet vil fortsætte med at diskutere terrorismerelaterede spørgsmål med Sverige, men at Sveriges potentielle medlemskab stadig afhænger af landets egne foranstaltninger.