Krigen i Ukraine

Rusland anerkender ikke "uhørt og uacceptabel" arrestordre på Putin

Zelenskyj glæder sig over "historisk" beslutning, mens russere ryster på hovedet og siger "hold fingrene fra Putin".

I den russiske regering er der absolut ingen forståelse for den arrestordre, som Den Internationale Straffedomstol (ICC) fredag udstedte på den russiske præsident, Vladimir Putin.

- Vi finder selve udarbejdelsen af dette anliggende for uhørt og uacceptabelt, siger talsmand for den russiske regering Dmitrij Peskov ifølge det statslige nyhedsbureau Tass.

Samtidig påpeger han, at Rusland ligesom flere andre lande ikke har ratificeret ICC-statutten og derfor ikke anerkender domstolens jurisdiktion.

- Og af denne grund er enhver beslutning af denne slags ugyldig i Rusland ud fra et juridisk synspunkt, siger Dmitrij Peskov.

123 lande har ratificeret ICC-statutten og er dermed med i Den Internationale Straffedomstol. De har som følge af arrestordren pligt til at anholde Vladimir Putin og udlevere ham til retsforfølgelse i det øjeblik han måtte sætte sine ben i et af landene.

Rusland er ganske rigtig ikke med i det selskab. Det er andre store nationer som USA, Kina og Indien heller ikke.

Hold fingrene fra Putin!

Dmitrij Peskov blev fredag spurgt, om arrestordren vil påvirke Vladimir Putins fremtidige rejseplaner.

- Jeg har ikke mere at tilføje til dette emne, svarede han.

Yankee'er, hold fingrene fra Putin!

Vjatjeslav Volodin, formand, det russiske underhus

Den tidligere russiske præsident og nu næstformand i Ruslands sikkerhedsråd Dmitrij Medvedev havde til gengæld noget at tilføje til arrestordren.

- Jeg behøver ikke at forklare, HVOR dette papir bør bruges, skriver han på Twitter med tilføjelsen af en emoji, der forestiller en rulle toiletpapir.

Også formanden for underhuset i det russiske parlament, Vjatjeslav Volodin, har en kommentar.

- Yankee'er, hold fingrene fra Putin! skriver han på Telegram med et nedsættende ord for amerikanere.

Han tilføjer, at "vi anser et angreb på Ruslands præsident som et angreb på vores land".

Tiltalt russer: Det er fantastisk

Når ICC udsteder en arrestordre, betyder det, at der foreligger et anklageskrift, har professor emeritus og tidligere dommer ved Den Internationale Krigsforbryderdomstol i Haag Frederik Harfoff forklaret til TV 2.

Det betyder med andre ord, at anklageren mener at have tilstrækkelige beviser til at rejse tiltale mod Vladimir Putin.

Det er fantastisk, at det internationale samfund værdsætter vores arbejde med at hjælpe vores lands børn

Maria Lvova-Belova, tiltalt for krigsforbrydelser

Ifølge domstolen er der begrundet mistanke om, at Vladimir Putin bærer et individuelt strafferetligt ansvar for krigsforbrydelser begået i Ukraine i form af ulovlig deportation af ukrainske børn til Rusland.

Og ikke kun imod Vladimir Putin, men også imod Maria Lvova-Belova, der er russisk kommissær for børnerettigheder. Der er derfor også udstedt en arrestordre på hende.

Også hun har reageret på anklagerne, som hun ikke virker til at tage synderligt alvorlige.

- Det er fantastisk, at det internationale samfund værdsætter vores arbejde med at hjælpe vores lands børn: at vi ikke efterlader dem i krigszoner, at vi tager dem ud, at vi skaber gode forhold for dem, at vi omgiver dem med kærlige, omsorgsfulde mennesker, siger hun ifølge det statslige nyhedsbureau Ria Novosti.

Det er altså en lidt anden udlægning af anklagerne, der handler om at bortføre ukrainske børn fra russiskbesatte områder og tvangsflytte dem til Rusland, hvor Rusland også beskyldes for at bortadoptere dem.

Glæde over historisk beslutning

I Ukraine der omvendt stor opbakning til straffedomstolen. Den ukrainske statsanklager Andrij Kostin kalder arrestordren for ”en historisk beslutning for Ukraine og hele det internationale retssystem”.

- Men det er kun begyndelsen på en lang vej mod at genoprette retfærdigheden, siger han ifølge Reuters.

Det ville være umuligt at begå sådan en kriminel operation uden ordre fra terrorstatens øverste leder

Volodymyr Zelenskyj, præsident, Ukraine

Den ukrainske præsident kalder også beslutningen ”historisk” i sin daglige tale til befolkningen, som fredag havde sit primære fokus på arrestordren.

- Jeg er taknemmelig for integriteten og viljen til at stille de skyldige til ansvar, siger han.

Ifølge præsidenten har ukrainsk politi registreret 16.000 tilfælde af tvangsdeportering af ukrainske børn, men det reelle tal kan være langt højere, mener han.

- Det ville være umuligt at begå sådan en kriminel operation uden ordre fra terrorstatens øverste leder, siger Volodymyr Zelenskyj med henvisning til den russiske præsident.

Indtil videre er det lykkedes at hente 300 ukrainske børn hjem igen, siger Zelenskyj og tilføjer, at Ukraine vil fortsætte kampen for at bringe alle ukrainske børn hjem.

Foreløbigt er Vladimir Putin og Maria Lvova-Belova alene tiltalt for Ruslands påståede bortførelse af ukrainske børn, hvilket ifølge professor emeritus Frederik Harfoff er en krigsforbrydelse i den mildere ende.

Men han forventer, at der kommer flere tiltalepunkter, efterhånden som der samles beviser for grovere krigsforbrydelser som eksempelvis drab på civile og bombning af civil infrastruktur.