Udland

Kinas præsident besøger Rusland

Kina har forsøgt at positionere sig som en neutral part i krigen i Ukraine.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, tager fra 20. til 22. marts imod Kinas præsident, Xi Jinping, under et statsbesøg i Rusland.

Det oplyser Kinas udenrigsministerium og det russiske nyhedsbureau Tass.

Kreml oplyser, at de to skal snakke om "strategisk samarbejde".

Derudover skal de to ifølge det kinesiske udenrigsministerium "udveksle meninger om store internationale og regionale spørgsmål". Det oplyser Reuters og AFP.

Vil vise, at man er venner med Kina, siger korrespondent

Kina har forsøgt at positionere sig som en neutral part i krigen i Ukraine, samtidig med at landet ønsker at bevare sit tætte forhold til Rusland, som er en strategisk vigtig allieret.

Ifølge Claus Borg Reinholdt, der er korrespondent på TV 2 og befinder sig i Ukraine, vil Rusland bruge besøget til at vise omverdenen, at man er gode venner med Kina. Desuden vil de vise den russiske befolkning, at Rusland ikke står alene med krigen i Ukraine.

- Men faktum er, at Rusland står stort set isoleret, siger Claus Borg Reinholdt.

- I de russiske medier vil man fremstille det som om, at man fra russisk side har en allieret i Kina. Sådan vil propagandaen komme til at buldre derudaf i Rusland, når nyheden forplanter sig i den russiske befolkning, siger han.

Har udtrykt bekymring over krigen

Kina udtrykte i sidste måned bekymring over krigen i Ukraine, som ifølge kineserne risikerer at "komme ud af kontrol".

Det sagde udenrigsminister Qin Gang på en konference om global sikkerhed i Beijing 21. februar i år.

For nylig fremlagde Kina en plan for at standse krigen. Planen har dog ikke flyttet noget endnu.

Der er blandt andet en sætning i fredsplanen, der siger, at ifølge kineserne skal man acceptere og respektere Ukraines nationale suverænitet og integritet, siger Claus Borg Reinholdt.

- Og hvad det end betyder, det ved man simpelthen ikke. For betyder det, at kineserne anerkender de territorier, som russerne lige nu har besat? Eller betyder det, at man mener, at russerne skal trække sig ud af de steder, som lige nu er besat i Ukraine?

- Derfor har man ikke de helt store forhåbninger til fredsplanen fra ukrainsk side. Men alligevel har Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, sagt, at man ser planen som ”interessant”, siger Claus Borg Reinholdt.

USA opfordrer Xi Jingping til at besøge Ukraine

USA har i flere omgange anklaget kineserne for at være på russernes side.

- Kina har hjulpet Rusland med diplomatisk, politisk og økonomisk støtte samt retorisk støtte ved at gentage Ruslands farlige propaganda og desinformation på verdensscenen, sagde udenrigsministeriets talsperson, Ned Price, på en pressebriefing 28. februar.

Og mens det nu er bekræftet, at den kinesiske præsident Xi Jinping rejser til Rusland på statsbesøg i starten af næste uge, har USA opfordret Xi Jinping til også at besøge Ukraine.

- Vi synes, det ville være en meget god ting, hvis de to af dem taler, sagde John Kirby, der er talsmand for USA's nationale sikkerhedsråd, torsdag skriver The Guardian.

De to er Xi Jinping og Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj.

Derudover advarede John Kirby Kina mod at have et "ensidigt" syn på krigen og søge en løsning, "der kun vil afspejle det russiske perspektiv".