International domstol udsteder arrestordre på Putin

Den russiske præsident anklages for at deportere børn til Rusland.

Den Internationale Straffedomstol (ICC) har udstedt en arrestordre på den russiske præsident, Vladimir Putin, som følge af krigen i Ukraine.

Det skriver nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

I en pressemeddelelse fra ICC fremgår det, at Vladimir Putin bliver beskyldt for at have begået krigsforbrydelser i Ukraine. Konkret er Vladimir Putin mistænkt for at have deltaget i ulovlig deportering af børn fra besatte områder i Ukraine.

- Der er rimelig grund til at tro, at hr. Putin bærer individuelt strafferetligt ansvar, fremgår det af pressemeddelelsen.

I samme forbindelse er der også udstedt en arrestordre på Maria Lvova-Belova, der er russisk kommissær for børnerettigheder.

Har ingen betydning, siger russisk talskvinde

En talskvinde for det russiske udenrigsministerium oplyser til Reuters, at arrestordren "ikke har nogen som helst betydning." Det skyldes blandt andet, at Rusland ikke anerkender Den Internationale Straffedomstols jurisdiktion.

Samtidig har Moskva gentagne gange afvist beskyldninger om at have begået krigsforbrydelser under den over et år lange invasion af Ukraine.

Den ukrainske anklagemyndighed kalder beslutningen for historisk, skriver Reuters.

Offentligt kendskab kan forhindre nye forbrydelser

Af pressemeddelelsen fremgår det, at ICC overvejede at hemmeligholde anklagepunkterne mod den russiske præsident af hensyn til ofre, vidner og efterforskningen.

Men da deporteringen af børn ifølge ICC stadig skal være i gang, har straffedomstolen offentliggjort de konkrete anklager:

- Offentlighedens kendskab til kendelserne kan bidrage til at forhindre yderligere forbrydelser, fremgår det.