Rusland arbejder på at bjærge nedstyrtet drone, siger talsmand

USA afviser, at det ønsker en konflikt med Rusland, men fastholder sin ret til at assistere med forsvaret af Ukraine.

Russerne er nået til nedstyrtningsstedet i Sortehavet, hvor den amerikanske MQ 9-Reaper-drone blev tvunget ned tirsdag. Sådan lød meldingen ifølge CNN fra to amerikanske embedsfolk.

Og torsdag aften bekræfter talsmand for det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, brigadegeneral Pat Ryder, at russerne har til sinde at bjærge den nedstyrtede drone.

- Vores efterretninger peger på, at Rusland forsøger at finde vragdele fra dronen. Vi er dog også af den opfattelse, at det er usandsynligt, at de vil finde noget, de kan bruge, siger han på et pressemøde.

Uden at ville gå i nærmere detaljer, uddyber han, at de amerikanske myndigheder havde gjort sig nogle forholdsregler, før dronen styrtede, samt at dronen styrtede ned i "ekstremt dybt vand".

Den melding bekræftede budskabet fra en anden talsperson, John Kirby, der tidligere torsdag udtalte, at udstyr i dronen "ikke længere vil have nogen efterretningsmæssig værdi".

- Hvad end der er tilbage, som ikke er sunket, er sandsynligvis ydre dele af dronen. Næppe noget, som de kan finde en særlig værdi i, når det kommer til at genskabe den, sagde han.

MQ-9 Reaper-drone

  • Der er tale om en drone med et vingefang på 20 meter, som kan bruges både som angrebs- og overvågningsdrone.
  • Den er 11 meter lang og næsten 4 meter høj.
  • Den kan flyve op mod 480 km/t.
  • En enkelt MQ-9-Reaper-drone koster 32 millioner dollars.
  • Bruges den i angrebsøjemed, så kan den lastes med optil 16 Hellfire-missiler, hvilket er det samme som en Apache-kamphelikopter.
  • Reaper-dronen kan flyve i 15 kilometers højde og kan svæve over et mål i op mod 24 timer.
  • MQ-9-Reaper er en nyere version af MQ-1-Predator-dronen.

Kilde: US Air Force

Ønsker ikke konflikt med Rusland

Det russiske forsvarsministerium siger, at den nedstyrtede MQ-9-Reaper-drone overtrådte midlertidige regler for luftrummet, som – Rusland mener – er trådt i kraft i forbindelse med Ruslands "særlige militæroperation".

Og den russiske ambassadør i USA stillede sig da også undrende overfor, hvad amerikanerne overhovedet laver i området.

- Hvad laver de tusinder af kilometer væk fra USA? Svaret er indlysende – de indsamler efterretninger, som senere bliver brugt af Kyiv-regimet til at angribe vores væbnede styrker og territorium, siger den russiske ambassadør i USA, Anatolij Antonov, til det russiske nyhedsbureau Tass.

Brigadegeneral Pat Ryder giver dog ikke meget for, at Rusland ikke mener, at USA burde være i området.

- Det er vigtigt at fokusere på det store billede. Vores fokus i området er at støtte Ukraine, så de kan forsvare sig selv. Det er vores ret, siger Pat Ryder.

Både amerikanerne og russerne har i flere år været aktive i luftrummet omkring Sortehavet, og på dagens pressemøde understregede Pat Ryder da også, at USA ikke har interesse i nogen konflikt eller eskalation med Rusland.

- Vi ved ikke, om Rusland bevidst ramte dronen, men vi ved, at deres aggressive opførsel var bevidst, siger Pat Ryder.

Frigav video

Det amerikanske militærs europæiske kommando har torsdag formiddag frigivet optagelser af tirsdagens møde mellem en amerikansk overvågningsdrone og russiske kampfly, da den styrtede ned over Sortehavet.

Billederne viser, hvor tæt de russiske kampfly flyver på dronen, inden der frigives brændstof fra flyet, og det russiske kampfly kolliderer med MQ-9-Reaper-dronen.

Efterfølgende kan man se på videoen, at dronen har fået beskadiget sin propel, før den styrter i Sortehavet.

Videoen kan du se i toppen af artiklen.