Krigen i Ukraine

Polen sender kampfly til Ukraine

Også Tyskland er på vej med flere våben og udstyr til Ukraine

Polen har netop besluttet at sende Ukraine fire MiG-29-kampfly i de kommende dage, siger præsident Andrzej Duda på et pressemøde torsdag.

- Vi vil inden for de næste par dage aflevere, så vidt jeg husker, fire fly til Ukraine i fuld funktionsdygtig stand. Resten er ved at blive klargjort, serviceret, lød det torsdag på en pressekonference.

Den polske præsident kom med udmeldingen under et fælles pressemøde i Warszawa sammen med den tjekkiske præsident, Petr Pavel.

Polen bliver dermed det første land til at forstærke Ukraine med luftvåben i form af fly.

Polen har undervejs i krigen fortalt, at man er klar til at sende kampfly til Ukraine som en del af en koalition af lande.

NATO tilbageholdende

Tidligere i krigens forløb har NATO-landene været særligt tilbageholdende med at bringe kampfly i spil, fordi det ville kunne ses som en optrapning af den vestlige alliances indblanding i krigen.

Ukraine har efterspurgt kampfly som et våben, der dels ville kunne afsikre landets luftrum, dels ville kunne bruges offensivt i kampen mod Rusland.

Tysklands kansler, Olaf Scholz, har også annonceret yderligere våbenleverancer til Ukraine i dag.

De første bulletiner peger dog ikke i retning af fly med tysk adresse.

Scholz siger i en erklæring til underhuset i parlamentet forud for næste uges EU-topmøde, at Tyskland sammen med sine europæiske partnere vil sikre, at Ukraine modtager våben og udstyr til at holde stand og forsvare sig selv.

- Det er særligt vigtigt hurtigt at forsyne Ukraine med den nødvendige ammunition. På Det Europæiske Råd vil vi træffe beslutninger om yderligere tiltag sammen med vores EU-partnere for at opnå en endnu bedre, kontinuerlig forsyning.