Udland

Rige kinesere frygter Xi Jinpings nye jerngreb og flygter til Singapore

Et stigende antal rige kinesere flytter deres familier og formuer til Singapore, fordi de føler, at jorden brænder under dem i Kina.

Det er blevet mere usikkert for rige mennesker at bo i Kina under Xi Jinpings magtfulde lederskab.

Måske er det derfor, at et stigende antal rige familier vælger at flytte sig selv og deres formuer til Singapore.

Her kan de ifølge Ja Ian Chong, som er lektor i statskundskab på National University of Singapore, sove trygt om natten uden at frygte for deres personlige sikkerhed og penge.

- De frygter, at deres penge kan blive konfiskeret af staten. De frygter, at de selv kan forsvinde i en periode eller blive sat i fængsel. De frygter, at deres kontrol over egne værdier og selskaber måske kan blive taget fra dem.

Singapores regering offentliggør ikke nationaliteten på dem, der investerer i bystaten, men der er ingen tvivl om, at antallet af kinesere, der etablerer et family office (et privat selskab, der forvalter familiens penge, red.) er kraftigt stigende.

Således er der sket en tredobling i antallet af family offices til 1500 siden starten af pandemien, hvoraf halvdelen vurderes at være fra Kina.

Sikkerhed og god uddannelse

Det er ikke usædvanligt, at kinesiske virksomheder bruger Singapore som brohoved for deres investeringer i Sydøstasien, hvor hurtigt voksende økonomier som Vietnam og Indonesien bliver set som en måde at sprede risikoen.

Det nye er, at familierne bag virksomhederne også flytter deres liv til Singapore.

Et af de firmaer, som har hjulpet flest velhavende kinesere med at etablere sig i Singapore, er Franklin Medici Family Office, og firmaet tilbyder ifølge grundlæggeren, Maggie Chen, alt lige fra ejendomsinvesteringer til hjælp til at finde skoler til børnene.

Uddannelsessystemet og den lave skat er noget af det, der gør Singapore mest attraktivt for rige kinesere.

- Jeg mener, at det er internationalt anerkendt, at Singapore er et stabilt land, som tilbyder et godt uddannelsessystem og juridisk system, og folk føler sig sikre, når de investerer og bor i det her land, siger hun.

Maggie Chen tilføjer, at 70 procent af indbyggerne i Singapore er etniske kinesere, hvilket gør det let kulturelt og sprogmæssigt.

Presser priserne op

Tidligere var kravet for etablering af et family office i Singapore 50 millioner kroner, men det blev i april sidste år sat op til 100 millioner kroner, angiveligt for at lægge en diskret dæmper på tilstrømningen af rige kinesere.

Det kan nemlig mærkes i den lille bystat med blot 5,6 millioner indbyggere, som i forvejen er et af verdens dyreste steder at leve.

Mens ejendomspriserne er faldet mange steder i verden, bliver de ved med at stige i Singapore, hvor en treværelseslejlighed let kan koste 15 millioner kroner, uden at den ligger i centrum.

Sidste år steg ejendomspriserne 8,4 procent. Tendensen er ifølge Christine Sun, ejendomsanalytiker i OrangeTee & Tie, den samme på lejemarkedet.

- Selvom regeringen har indført forskellige tiltag, som skal køle markedet ned, så fortsætter prisstigningerne, selvom renten stiger. Det skyldes både, at der ikke er udbud nok, men også en stigende efterspørgsel blandt andet fra rige kinesere, siger hun.

Boom i salg af luksusbiler

Singapore er på størrelse med Bornholm, selvom der bor næsten lige så mange som i hele Danmark, og det betyder, at jorden er dyrebar.

Således er et medlemskab af en golfklub en luksus, der kun er forbeholdt de færreste.

Siden 2019 er prisen for et medlemskab i den mondæne Sentosa Club fordoblet til godt 4,5 millioner kroner.

Salget af luksusbiler er også eksploderet. I 2022 blev der ifølge Bloomberg solgt 87 Bentleys og 78 Rolls Royces i Singapore, hvilket var en stigning på 26 procent og 90 procent sammenlignet med 2019.

De mange hårde lockdowns i Kina har ikke overraskende forstærket tendensen under pandemien.

Men det begyndte ifølge lektor Ja Ian Chong allerede 2017, da Xi Jinping fik ændret Kinas forfatning og kørte sig selv i stilling til at fortsætte som leder på ubestemt tid.

Det vakte stor bekymring blandt kinesiske entreprenører på grund af Xi Jinpings fokus på statsejede virksomheder og øget kontrol med alle dele af samfundet.

Erhvervsledere frygter mere kontrol

Xi Jinping har netop sikret sig fem år mere på posten som den første leder siden det moderne Kinas grundlægger, Formand Mao.

Selvom han i sin tale på det kommunistiske partis netop overståede folkekongres understregede vigtigheden af erhvervslivet, viser hans handlinger ofte det modsatte.

- Lovgivningen i Kina kan ændre sig meget hurtigt. Tidligere var rige mennesker mere sikre, og deres penge kunne hjælpe dem ud af problemer, og sådan er det ikke i samme grad nu, siger Ja Ian Chong.

Det mest prominente eksempel er Kinas mest kendte iværksætter Jack Ma, som grundlagde den succesfulde techvirksomhed Alibaba og pludselig forsvandt i tre måneder i november 2020.

Kort inden stod et af hans selskaber, Ant Group, til at opnå verden største børsnotering, men den blev pludselig aflyst i 11. time af de kinesiske myndigheder.

Kendte kinesere forsvinder

I 2018 forsvandt Kinas bedst indtjenende skuespillerinde Fang Bingbing i næsten et år, inden hun pludselig dukkede op, tiltalt for skattesvindel.

Hun har holdt relativt lav profil siden, men blev spottet på den røde løber til Oscar-showet i USA i sidste uge.

Senest er Bao Fan, som er en af Kinas mest kendte og rigeste finansbosser, forsvundet.

Han har grundlagt investeringsbanken China Renaissance og har været involveret i mange af landets succesfulde internetvirksomheder. Han har været forsvundet siden midten af februar.

Sagen har skabt stor nervøsitet i finansbranchen, som måske bliver det næste offer for Xi Jinpings kampagne 'Fælles velstand', der skal sikre en omfordeling af goderne i det kinesiske samfund.

Tidligere valgte mange rige kinesere at flytte til Hongkong, hvor der også er lavere skat end i Kina.

Men efter protesterne i 2019 og den nye sikkerhedslov, som blev indført i 2020, er der ikke længere den samme tryghed, hverken økonomisk eller personligt.

Samtidig oplever mange kinesere ifølge lektor Ja Ian Chong, at folk i Vesten er blevet mindre venlige over for kinesere i takt med den stigende rivalisering mellem USA og Kina og i forbindelse med pandemien, der startede i Kina.

Derfor er Singapore blevet det oplagte valg for dem, der ønsker at immigrere.