Militæranalytiker: - Enten var det en dårlig pilot, eller også var kollision med drone forsætlig

USA vil ikke søge tilladelse hos russerne, før de flyver i internationalt luftrum, siger talsmand for Det Hvide Hus' nationale sikkerhedsråd.

Tirsdag styrtede en amerikansk militærdrone ned i Sortehavet.

USA beskylder Rusland for – med et kampfly – at være skyld i nedstyrtningen, men Rusland afviser, at der har været en kollision og hævder i stedet, at dronen efter en brat manøvre begyndte at tabe flyvehøjde og ramte havoverfladen.

Uagtet hvem der har ret, er det værd at bemærke, at det russiske kampfly overhovedet kom så tæt på den amerikanske drone, siger Jakob Clod Asmund, som er militæranalytiker ved Forsvarsakademiets Center for Luft- og Rumoperationer.

For i modsætning til MQ-9 Reaper-dronen, som er designet til at flyve langsomt og ligeud, er det russiske Su-27 jagerfly hurtigt, manøvredygtigt og højteknologisk. Kampflypiloten vil ifølge Jakob Clod Asmund med sikkerhed kunne se dronen med det blotte øje på et par hundrede meters afstand.

- Dronen flyver ligeud, og operatøren af den kan ikke se, hvad der sker til siden. Men piloten i kampflyet har godt udsyn, så i min verden skulle kampflyet aldrig bevæge sig så tæt på, at de to kan kollidere.

Analytiker ser to muligheder

Hvis der har været en kollision, som USA hævder, er det den første kendte fysiske kontakt mellem de to stormagter i forbindelse med krigen i Ukraine. Og der er ifølge Jakob Clod Asmund to mulige årsager til, at det kan være sket:

- Enten er der tale om en virkelig dårlig pilot, eller også var det forsætligt. Det er to hårde påstande, men det er baseret på erfaring, siger militæranalytikeren.

Det afgørende bliver, hvordan Rusland agerer i forhold til piloten, lyder det.

Bliver piloten fremstillet som en helt eller en ringe pilot? Hvis han ender som en helt, kan man argumentere for, at der er tale om en eskalation af situationen – for der ér andre, mere diplomatiske veje at gå, hvis man vil hævde sit luftrum, siger Jakob Clod Asmund.

Ingen af parterne ønsker konfrontation

Nedstyrtningen ændrer formentlig ikke meget ved den i forvejen anspændte sikkerhedspolitiske situation i området omkring Sortehavet. Det vurderer Jens Wenzel Kristoffersen, der er militæranalytiker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

Den russiske ambassadør i USA, Anatolij Antonov, har været til en samtale i det amerikanske udenrigsministerium, og det er efter analytikerens overbevisning den eneste konsekvens, vi kommer til at se:

- Amerikanerne har taget en snak med ambassadøren, nu sender de nok en ny drone afsted, og så vil situationen falde til ro igen. Man skal ikke lægge for meget i hændelsen, men det er klart, at hvis det gentager sig, står vi i en anden situation, siger Jens Wenzel Kristoffersen.

Hverken Rusland eller USA er på nogen måde interesseret i at skulle i direkte konfrontation, så det vil man gøre alt for at undgå, pointerer Jens Wenzel Kristoffersen.

Den russiske ambassadør har efter samtalen med det amerikanske udenrigsministerium udtalt, at Rusland ikke ønsker konfrontation.

- Vi foretrækker, at der ikke skabes en situation med utilsigtede sammenstød eller utilsigtede hændelser mellem den russiske føderation og USA, sagde han ifølge CNN.

USA vil fortsat flyve i området

Både Rusland og USA har i flere år været aktive i luftrummet over Sortehavet. USA har også før Ruslands invasion af Ukraine fløjet med droner i området, skriver CNN.

Det russiske forsvarsministerium siger, at den nedstyrtede MQ-9 Reaper-drone overtrådte midlertidige regler for luftrummet, som – Rusland mener – er trådt i kraft i forbindelse med Ruslands "særlige militæroperation", som er Ruslands betegnelse for invasionen af Ukraine.

Men amerikanerne har tænkt sig at fortsætte med at hævde deres ret til at flyve og overvåge i området. Det fastslår John Kirby, der er talsmand for Det Hvide Hus' nationale sikkerhedsråd, over for The Washington Post.

- Vi kommer til at fortsætte, og vi behøver ikke at søge nogen form for tilladelse hos russerne, før vi flyver i internationalt luftrum, siger John Kirby.

Ifølge Jens Wenzel Kristoffersen vil det da også komme til at ske i ro og mag, medmindre der bliver fulgt op fra russisk side med flere flyvninger, eller der sker en konfrontation mellem russiske og amerikanske jagerfly.