Udland

Amerikanske droner over Sortehavet hjælper Ukraine til at angribe Rusland, siger russisk ambassadør

En amerikansk militærdrone styrtede tirsdag ned i Sortehavet. USA beskylder nu Rusland for at være skyld i nedstyrtningen, hvilken Rusland benægter.

Rusland afviser at være skyld i, at en amerikansk militærdrone er styrtet ned i Sortehavet tirsdag. Men Rusland lægger ikke skjul på, at de amerikanske droner er uvelkomne i området.

- Hvad laver de tusinder af kilometer væk fra USA? Svaret er indlysende – de indsamler efterretninger, som senere bliver brugt af Kiev-regimet til at angribe vores væbnede styrker og territorium, siger den russiske ambassadør i USA, Anatolij Antonov, til det russiske nyhedsbureau Tass.

Han henviser til, at USA hjælper Ukraine.

Ambassadøren tilføjer, at der er tale om "uacceptable handlinger" fra USA's side, når USA flyver med militærdroner nær den russiske grænse.

Det russiske forsvarsministerium siger, at dronen overtrådte midlertidige regler for luftrummet, som Rusland mener, er trådt i kraft i forbindelse med Ruslands "særlige militæroperation", som er Ruslands betegnelse for invasionen af Ukraine. Desuden fløj dronen med slukkede transpondere, lyder det.

Dryppede brændstof ned på drone

USA's forsvarsministerium har derimod sagt, at den amerikanske MQ-9 Reaper-drone udførte rutineopgaver i internationalt luftrum, da den blev ramt af et russisk jagerfly. Det skriver det britiske nyhedsbureau, Reuters.

I alt var to russiske Su-27-jagerfly på vingerne over Sortehavet. Det ene fløj nær den amerikanske militærdrone i 30-40 minutter, fortæller brigadegeneral for det amerikanske luftvåben og talsmand for Pentagon, Patrick Ryder, ifølge den amerikanske tv-station CNN.

I den tid fløj det russiske jagerfly flere gange ind foran dronen og lækkede brændstof på den, og så fløj det russiske kampfly ind i dronens propel, så dronen styrtede ned, lyder det.

- Vores drone udførte rutineopgaver i internationalt luftrum, da den blev opsporet og ramt af et russisk fly, hvilket resulterede i et styrt og totalt tab, siger Patrick Ryder.

- Faktisk fik denne uprofessionelle handling fra russernes side næsten begge fly til at styrte ned, tilføjer han.

Intet ønske om flere konfrontationer

Det er første gang, at Rusland og USA på denne måde er i fysisk konfrontation siden den russiske invasion af Ukraine.

Rusland afviser godt nok, at der har været en kollision og hævder i stedet, at dronen efter en brat manøvre begyndte at tabe flyvehøjde og ramte havoverfladen.

Men spændingerne mellem USA og Rusland synes ikke mindre efter hændelsen i luftrummet over Sortehavet.

Den russiske ambassadør Anatolij Antonov siger, at Rusland ikke ønsker "en konfrontation" med USA. Han har allerede været indkaldt til en samtale ved det amerikanske udenrigsministerium efter nedstyrtningen.

- Vi foretrækker, at der ikke skabes en situation med utilsigtede sammenstød eller utilsigtede hændelser mellem den russiske føderation og USA, sagde han efter mødet ifølge CNN.

Ambassadøren fortæller, at USA på forhånd var advaret om, at luftrummet over Sortehavet nu er "en zone til en særlig militæroperation". Han spørger desuden: Hvordan ville USA reagere, hvis en russisk drone kom tæt på New York eller San Francisco?

Et stort "gran salt"

USA giver ikke meget for Ruslands afvisning af, at en kollision har fundet sted.

Folk "skal tage alt, hvad russerne siger, om hvad de laver i og omkring Ukraine, med et stort gran salt", lyder det fra John Kirby, der er talsmand for Det Hvide Hus' nationale sikkerhedsråd.

Både Rusland og USA har i flere år været aktive i luftrummet over Sortehavet. USA har fløjet med droner her også før Ruslands invasion af Ukraine.

Efter nedstyrtningen tirsdag arbejder USA nu på at bjærge den nedstyrtede Reaper-drone.