Krigen i Ukraine

Wagner-gruppens chef presset efter vild udmelding: - Har han mon informeret Putin?

Jevgenij Prigozjin sagde, at han ville være præsident i Ukraine. Nu bruges ordene mod ham, mens hans lejehær hastigt svinder ind.

I Rusland er en magtfuld mand kommet under hårdt pres de seneste dage.

Det sørgeligste er, at Prigozjin åbent spytter på de militærenheder, der er hans naboer

Aleksej Mukhin, politisk kommentator på russisk stats-tv

Forretningsmanden Jevgenij Prigozjin, der er chef for lejesoldaterne i Wagner-gruppen, beskyldes nu for at have personlige politiske ambitioner.

Altså ambitioner der ikke er koordineret med præsident Putin.

Beskyldningerne kommer fra en fremtrædende politisk kommentator i Moskva, og de er blot et af flere tegn på, at Jevgenij Prigozjin kan være faldet i unåde i Kreml.

Kommentatoren, Aleksej Mukhin, der bruges flittigt at statskontrollerede russiske medier, angriber Jevgenij Prigozjin på Telegram, hvor han skriver, at forretningsmanden har overskredet grænsen for, hvad der er politisk acceptabelt i Rusland.

- De offentlige udtalelser fra ejeren af det private militærselskab har nået et helt nyt niveau, skrev Aleksej Mukhin.

Den umiddelbare årsag til Aleksej Mukhins forargelse er, at Jevgenij Prigozjin forleden sagde, at han ville være præsident i Ukraine i 2024.

Men der stikker formentlig mere under.

Video: TV 2 NEWS

Udfordrer han Putin?

Selvom bemærkningen om at stille op som præsident formentlig blev sagt med et glimt i øjet, mener Aleksej Mukhin ikke, at den er morsom.

- Internettet er skruet sådan sammen, at Prigozjins ambitioner om at blive præsident får sit eget liv, og så forbinder russerne dem med det kommende russiske præsidentvalg til næste år, skriver Aleksej Mukhin.

Ifølge kommentatoren kan udtalelsen ses som et tegn på, at Jevgenij Prigozjin vil udfordre Vladimir Putin.

- Undskyld mig, men blev Vladimir Putin i det mindste orienteret om det? Altså, at Jevgenij Prigozjins ambitioner om at blive præsident nu spredes i vores land, spørger han.

Det verbale angreb kommer, netop som Wagner-gruppens offensiv mod den ukrainske by Bakhmut ser ud til at være gået i stå.

Lejesoldaterne har forsøgt at erobre byen i månedsvis og sendt bølge efter bølge af tidligere straffefanger i døden mod de ukrainske stillinger.

Ifølge Jevgenij Prigozjin, der er leder af den russiske Wagner-gruppe, er der kun en exit-rute tilbage fra Bakhmut. Video: TV 2 NEWS

3. marts sagde Jevgenij Prigozjin, at byen ville være på russiske hænder to dage senere.

Men forudsigelsen holdt ikke stik.

Bakhmut er i skrivende stund stadig delvist under ukrainsk kontrol.

Intern konflikt på kogepunktet

Og nu ser det ud til, at Wagner-gruppens vanskeligheder til dels skyldes, at Jevgenij Prigozjin har gjort sig ekstremt upopulær hos Ruslands forsvarsministerium.

Det vurderer tænketanken Institute for the Study of War, der følger krigen i Ukraine tæt.

I sin opdatering om krigen fra i søndags skriver tænketanken, at konflikten mellem Jevgenij Prigozjin og forsvarsministeriet befinder sig "på kogepunktet".

Det har været offentligt kendt i månedsvis, at forretningsmanden og forsvarsministeriet befinder sig i en magtkamp, men ifølge Institute for the Study of War er magtkampen nu også begyndt at koste menneskeliv.

- Forsvarsministeriet – specifikt forsvarsminister Sergej Sjojgu og generalstabschef Valerij Gerasimov – udnytter sandsynligvis muligheden til med vilje at ofre Wagner-gruppens elitestyrker såvel som straffefangerne for at svække Prigozjin og afspore hans ambitioner om større indflydelse i Kreml, skriver tænketankens analytikere.

Ifølge tænketanken har forsvarsministeriet begrænset forretningsmandens muligheder for at rekruttere nye lejesoldater samt gjort det svært for ham at skaffe ammunition.

Så hans lejehær svinder nu i antal dag for dag.

Hvem betaler?

Magtkampen mellem forretningsmanden og forsvarsministeriet er heller ikke nogen hemmelighed i Rusland.

Og det bliver Jevgenij Prigozjin også kritiseret for.

Putin så sandsynligvis Prigozjins aggressive selvpromovering som en trussel

Katerijna Stepanenko, Rusland-analytiker, Institute for the Study of War

Ifølge den politiske kommentator, Aleksej Mukhin, har Jevgenij Prigozjin nemlig på det seneste ført sig frem uden at tænke på, hvem der betaler for lejesoldaterne.

- Alle ved, at Prigozjin ikke har været på Tisjinskij-markedet i Moskva for at købe våben og ammunition til Wagner-gruppen for sine egne milliarder. Alt, hvad de har at kæmpe med, lige fra penge til våben og granater, er noget, som de har fået af staten, skriver Aleksej Mukhin og tilføjer, at forretningsmanden pynter sig med lånte fjer.

- Det sørgeligste er, at Prigozjin åbent spytter på de militærenheder, der er hans naboer. Han har endda offentligt benægtet deres tilstedeværelse og undladt at nævne deres deltagelse i kamphandlinger, skriver Aleksej Mukhin og fortæller, at der nok er en grund til det, hvis Jevgenij Prigozjin føler sig udstødt af militæret.

Men har han også mistet opbakningen hos Vladimir Putin?

Det spørgsmål er vanskeligere at besvare.

Putins plan

Ifølge Katerijna Stepanenko, der er Ruslandanalytiker ved Institute for the Study of War, syntes Vladimir Putin formentlig allerede, at Jevgenij Prigozjin havde for høje ambitioner tilbage i oktober 2022.

- Prigozjin havde formentlig ikke til hensigt at udfordre Putin direkte, men Putin så sandsynligvis Prigozjins aggressive selvpromovering på bekostning af andre som en trussel, skriver hun på Twitter mandag 12. marts og tilføjer, at Putin formentlig betragter Ruslands forsvarsminister og generalstabschef som mere loyale end Wagner-chefen.

Hun skriver desuden, at Jevgenij Prigozjin meget vel kan ende som russisk syndebuk for den kostbare offensiv ved Bakhmut.

- Det er ikke sandsynligt, at Prigozjin genvinder Putins gunst i samme omfang, som han havde mellem maj og oktober 2022. Putin har formentlig ikke besluttet sig for, om han vil spare Prigozjin. Wagner-gruppens skæbne afhænger af Prigozjins evne til at overbevise styret i Kreml om sin loyalitet, skriver Katerijna Stepanenko.

Ifølge en anden Ruslandekspert er det dog ikke helt nemt for Vladimir Putin at slippe af med Jevgenij Prigozjin og Wagner-gruppen.

Igor Jakovenko, der er tidligere medlem af det russiske parlament og nu lever i eksil i Ukraine, siger til det ukrainske medie Obozrevatel, at Wagner-soldaterne i øjeblikket formentlig udgør Ruslands bedste militærenheder.

Derfor har den russiske præsident brug for dem.

- Putin har flyttet sig i retning af forsvarsministeriet men ikke hele vejen. Putin kan ikke træffe et endeligt valg til fordel for forsvarsministeriet, fordi han udmærket forstår, at Wagners enheder er de mest kampparate, siger han til Obozrevatel.

Ifølge Igor Jakovenko vil Vladimir Putin formentlig ikke blande sig yderligere i konflikten mellem Prigozjin og forsvarsministeriet på nuværende tidspunkt..

- Jeg tror, at Putin foretrækker at lade være med at blande sig og forblive stille. Han tog flere skridt, der afbalancerede situationen, og nu er den i en form for ustabil ligevægt, siger Igor Jakovenko.

Prigozjins plan

Det tidligere parlamentsmedlem er sikker på, at Jevgenij Prigozjin fortsat har politiske ambitioner.

- Jeg tror, at Prigozjin spiller på flere heste samtidig. Det er åbenlyst, at han forsøger at styrke sin politiske indflydelse og tager bestik af udviklingerne i Rusland, siger Igor Jakovenko.

- Hvis regimet ikke falder efter et militært nederlag, vil der en dag blive valg. Prigozjin forsøger tydeligvis at skabe sin egen politiske bevægelse, der kan deltage i valg og få en del af den politiske kage, siger han.

Men der er ifølge Igor Jakovenko også en anden mulighed, hvor lejesoldaterne i Wagner-gruppen kommer til at spille en mere aktiv rolle:

- Hvis Putins regime falder, og landet bliver kastet ud i oprør, vil denne ideologiske hær blive brugt til at kæmpe om territorium. Prigozjin og hans hær kan meget vel komme til at deltage i en mafiakrig, siger han.

Jevgenij Prigozjin selv har ikke udtalt sig direkte om de seneste dages kritik, men Telegram-kanalen Grey Zone, der drives af personer med tæt tilknytning til Wagner-gruppen, har offentliggjort en form for svar.

- Prigozjin har gentagne gange sagt, at almindelige russiske militærfolk er hans våbenbrødre. Problemet er ikke i militæret men hos bureaukraterne, skriver kanalen og tilføjer, at såvel den politiske kommentator Aleksej Mukhin som forsvarsminister Sergej Sjojgu og generalstabschef Valerij Gerasimov er bureaukrater.