Krigen i Ukraine

Glæde hos russiske statsmedier: - Nu kollapser Vestens økonomiske system

Historien om det amerikanske bankkrak i Silicon Valley Bank bliver nu brugt til at fortælle russerne om, at Vestens økonomi er i ruiner.

Tv-værten begyndte at grine, allerede inden han præsenterede emnet for gæsterne i sit debatprogram.

USA er på kanten af en finansiel katastrofe

Overskrift i Rusland, 14. marts 2023

Vladimir Solovjov, der aften efter aften fortæller russerne Kremls version af verdens begivenheder, signalerede til seerne, at nu kom en god nyhed.

- Den ene amerikanske bank efter den anden må lukke, sagde han.

- I løbet af de seneste dage er tre af dem gået rabundus, og ifølge analytikere er mindst ti mere i farezonen, fortsatte den russiske tv-vært.

Nyheden om krisen i den amerikanske Silicon Valley Bank er nået til Rusland, hvor historien nu bliver brugt til at fortælle befolkningen, at Vesten står på kanten af en finanskrise.

Profetien

Den engelsksprogede tv-kanal RT fortæller for eksempel, at "den amerikanske bankkrise kan føre til, at hele det vestlige finansielle system kollapser", mens avisen Pravda skriver, at "kollapset underminerer det amerikanske banksystem i hele verden".

I det ultranationalistiske russiske medie Tsargrad fortæller skribenterne endda deres læsere, at russerne er heldige, fordi landet nærmest er frakoblet det globale finansielle system på grund af krigen i Ukraine.

- Rusland er finansielt stabilt, og den kommende amerikanske krise vil kun ramme os indirekte, skriver Tsargrad i en artikel med overskriften "USA er på kanten af en finansiel katastrofe".

Om krisen i Silicon Valley Bank virkelig får det finansielle system til at kollapse, må tiden vise, men indtil vi får syn for sagen, gør en stor del af de russiske statsmedier deres for at tale krisen op.

Tv-værten Vladimir Solovjov gik endda så langt som til at hovere over amerikanerne.

Det fremgår af tv-klippet i tweetet herunder, der indeholder et sammenklip af Solovjovs tv-udsendelse mandag aften.

- De troede alle, at bankerne var en sikker havn. At lige meget hvad der sker, så vil pengene altid være der. Ingen vil røre dem. Aha! Tag den, amerikanere. Nyd det, sagde han i sit program 'Aftenen med Solovjov', der blev sendt mandag aften.

Ventet med længsel

En af programmets gæster, tv-journalisten Vitalij Tretjakov, sagde, at dette var, hvad Rusland havde ventet på de seneste 20 år.

- Vi har alle ventet på det, og jeg håber, at det sker. Men selv hvis det krakker derovre, vil Amerikas knoglehånd stadig holde resten af verdens banker i et greb om struben, lød det fra Vitalij Tretjakov.

Den vestlige finansielle verden er i høj grad bygget på tillid til bankerne. I sit tv-program forsøgte Vladimir Solovjov at sætte spørgsmålstegn ved den tillid og antyde, at de amerikanske banker er ved at løbe tør for penge.

- Hvor mange penge taler vi om? De nævner latterlige summer. Bankerne burde ikke kollapse så hurtigt. Det betyder, at de enten er fulde af løgn, eller at hele systemet er svækket, sagde han.

Ifølge Vladimir Solovjov er pengebeløbet i den amerikanske bankkrise "latterligt lavt", hvis man sammenligner det med, hvor mange penge amerikanerne har givet til Ukraine.

Trods de russiske mediehistorier fortsætter det amerikanske banksystem dog i skrivende stund med at virke.

USA's præsident, Joe Biden, forsikrede tirsdag sine landsmænd om, at systemet er sikkert, og at det er muligt at hæve penge som normalt.