Våbeneksporten til Europa er næsten fordoblet

Ukraine er efter Ruslands invasion blevet verdens tredjestørste våbenimportør, lyder det i ny rapport.

Krigen er tilbage på europæisk territorium, og det afspejler sig med al tydelighed i den årlige rapport fra det svenske fredsforskningsinstitut Sipri.

Rapporten indeholder opgørelser over den globale våbeneksport.

Selv om våbenoverførsler er faldet globalt, så er overførslerne til Europa steget skarpt

Pieter D. Wezeman, ledende forsker hos Sipri

Sipris seneste rapport er offentliggjort mandag. Den viser, at de europæiske lande samlet set har øget deres import af våben med 93 procent i forhold til 2021.

Ændret trusselsbillede

Ukraine, der blev angrebet af Rusland den 24. februar 2022, er nu verdens tredje største våbenimportør. De største er Qatar og Indien.

Det er ikke kun Ukraine, der øger importen fra Europa.

Mange europæiske lande køber mere militært udstyr på grund af det ændrede trusselsbillede. Sipri hæfter sig specielt ved Polen og Norge.

Normalt laver Sipri ikke sammenligner fra år til år, men bruger længere tidsperioder.

På grund af Ukraine-krigen har Sipri på nogle punkter gjort en undtagelse i år.

Frygter eskalering

Pieter D. Wezeman, ledende forsker hos Sipri, noterer sig i pressemeddelelsen om den nye rapport, at NATO-lande har forsynet Ukraine med store mængder våben.

Tredjepladsen er nået, uden at Ukraine har fået kampfly eller langtrækkende artilleri, da NATO-landene frygter, at sådanne våben kan eskalere krigen ud af kontrol.

- Men samtidig har de (NATO-lande red.) leveret sådanne våben til andre lande, der er involveret i krig, specielt i Mellemøsten og det sydlige Asien, påpeger Wezeman.

31 procent af våbeneksporten til Europa gik i fjor til til Ukraine.

Det var samtidig otte procent af den globale eksport, viser tallene fra Sipri.

- Selv om våbenoverførsler er faldet globalt, så er overførslerne til Europa steget skarpt på grund af spændingerne mellem Rusland og de fleste europæiske lande, siger Pieter D. Wezeman til nyhedsbureauet AFP, der har haft fat i ham i forbindelse med den nye rapport.