Krigen i Ukraine

Militæranalytiker afblæser russisk sejr i Bakhmut: - Det vil ikke lykkes

Anders Puck kalder det overraskende, at Ukraine pludselig har overhånden i den østukrainske by.

I ugevis har det lydt fra både militæreksperter og Rusland selv, at russisk overtagelse af byen Bakhmut var "lige oppe over".

Men det er ikke tilfældet længere, hvis man spørger Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet. Tværtimod.

- Der er intet, der tyder på, at det kommer til at lykkes for russerne, siger han til TV 2.

Ifølge Anders Puck Nielsen skete skiftet for cirka en uge siden, da Ukraine endeligt besluttede sig for at blive i byen og kæmpe.

- Man valgte simpelthen at sende markant flere styrker ind, og nu er det rent faktisk lykkedes at skubbe russerne baglæns.

Vi vil lykkes, siger Zelenskyj

Anders Puck fortæller, at han grundlæggede er overrasket over, at situationen er vendt, fordi det "længe så ud som om, at Rusland ville overtage byen".

Det er da heller ikke mere end ti dage siden, at Jevgenij Prigozjin, leder af den russiske Wagner-gruppe, sagde, at Bakhmut var så godt som omringet.

- Vi har praktisk taget omringet Bakhmut. Der er kun en åben vej. Tiden rinder ud.

Kort efter lød det fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at de ukrainske tropper ikke vil trække sig tilbage.

Mandag aften kommenterer præsidenten igen på situationen i Bakhmut:

- Vi må og skal ødelægge fjendens militære styrke. Og det vil vi lykkes med, siger han og tilføjer, at slaget om Bakhmut kan være med til at afgøre krigen.

Store tabstal

Ifølge Anders Puck Nielsen er der ingen tvivl om, at målet for Ukraine er at svække de russiske tropper ved at tilføje Rusland flest mulige tab i Bakhmut.

- De vil simpelthen nedslide russerne. Ved at fortsætte kampene kan Ukraine påføre russerne enorme tab, siger han.

Militæranalytikeren understreger, at det naturligvis også kommer med en pris for Ukraine at blive i Bakhmut, fordi landet ligeledes mister mange soldater - noget Zelenskyj er blevet kritiseret for.

De præcise tabstal kendes ikke. Søndag lød det fra Volodymyr Zelenskyj, at 1100 russiske soldater har mistet livet i Bakhmut de seneste dage.

Hvor mange soldater, Ukraine har mistet, nævnte han ikke.

Kampene fortsætter

Bakhmut ligger på frontlinjen til det russiskkontrollerede Donbas-område i det østlige Ukraine og har i månedsvis været omdrejningspunkt for intense kampe.

Og selvom situationen er vendt, og ukrainerne ifølge Anders Puck har overhånden, forventer han kun, at de blodige kampe vil fortsætte.

- Jeg tror, at ukrainerne planlægger et modangreb med det mål at skubbe russerne tilbage én gang for alle. Men det sker nok ikke fra den ene dag til den anden, siger han.