Moldovisk politi siger, at de har forpurret komplot - falder inden for det, vi kender fra russisk side, siger seniorforsker
Den tidligere sovjetrepublik har oplevet gentagne uroligheder, og landets pro-vestlige præsident frygter for den nationale sikkerhed.
Moldovisk politi siger søndag, at de har forpurret et komplot fra en gruppe, der med russisk støtte var specielt trænet til at anstifte masseuroligheder under en protest i hovedstaden Chișinău.
Det skriver nyhedsbureauet AP.
Lederen af Moldovas politi, Viorel Cernauteanu, hævder på en pressekonference, at en undercover-agent havde infiltreret en gruppe russiske borgere, som var blevet lovet 10.000 dollar (75.000 kroner) for at organisere "masseuorden".
Formålet skulle være at skabe modstand mod Moldovas demokratisk valgte regering, anført af præsident Maia Sandu.
Sandsynlig risiko for kupplaner
Anholdelsen af i alt 54 demonstranter er ret beset kun en krusning i overfladen efter de seneste ugers tiltagende uroligheder i landet.
Flemming Splidsboel, der er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og ekspert i russiske forhold, anser risikoen for kupplaner i Moldova som sandsynlige.
- Det falder inden for det, vi kender og kan forvente fra russisk side. Vi ved fra tidligere, at Rusland har brugt skuespillere, også i Østukraine mellem 2014 og 2022, så de betragter det som et anvendeligt middel, siger Flemming Splidsboel til TV 2.
Protesterne i Moldova i de seneste uger har været organiseret af en gruppe, der kalder sig Movement for the People. Den nyder opbakning fra Moldovas Rusland-venlige parti Shor Party, som har seks pladser i landets 101-sæders lovgivende forsamling.
Demonstranterne kræver, at regeringen fuldt ud dækker udgifterne til vinterens energiregninger og "ikke involverer landet i krig."
Iscenesatte demonstrationer
De har også gentagne gange opfordret præsident Maia Sandu om at træde tilbage.
- Allerede for tre-fire uger siden begyndte præsident Maia Sandu at tale om kupplaner. Landets statsminister, Dorin Recean, har erklæret, at hvis Vladimir Putin vinder i Ukraine, stopper han ikke der, men fortsætter mod andre stater, siger Splidsboel.
Moldova er Ukraines naboland, og i øjeblikket kontrollerer Rusland den lille udbryderrepublik Transnistrien, et område på 4000 kvadratkilometer mellem floden Dnestr og Moldovas østlige grænse til Ukraine, som officielt er en del af Moldova.
- Man kunne sagtens forestille sig et scenario, hvor den russiske hånd i det her ikke er direkte synlig. Og en af de måder, man kan operere på, er at iværksætte folkelige demonstrationer, vurderer seniorforskeren.
Realistiske bekymringer
Cristian Cantir, der er moldovisk lektor i internationale relationer ved Oakland University i USA, siger, at det er vanskeligt at afgøre, hvordan de påståede planer om at vælte Moldovas regering kan komme til at udspille sig.
- Rusland har altid forsøgt at underminere pro-europæiske regeringer, siger han med henvisning til de tidligere sovjet-republikker, som har bevæget sig længere og længere mod et vestligt tilhørsforhold.
- Jeg tror, at bekymringerne er realistiske, men det er svært at sige, hvad truslens nøjagtige karakter er, og hvor farlige nogle af disse grupper kan være, siger Cristian Cantir til nyhedsbureauet AP.
Moldovas grænsepoliti siger søndag, at 182 udenlandske statsborgere den sidste uge er blevet nægtet indrejse i Moldova, inklusive en "mulig repræsentant" for den russiske Wagner-gruppe, der med private, militære enheder opererer i Ukraine.
Amerikanske efterretningstjenestefolk sagde tidligere på ugen, at aktører med tilknytning til russisk efterretningstjeneste er i gang med at anspore til protester i Moldova, skriver AP.
Rygter i russiske medier
Det er ikke mindst Moldovas EU-kandidatur fra sommeren 2022, som har fået alarmklokkerne til at ringe i det russiske.
- Der er masser af rygter i de russiske medier om, at man kan være nødt til at rykke ind i Moldova af forskellige årsager, siger Flemming Splidsboel.
- Russerne har 1500 tropper i Moldova, som står i Transnistrien, men de er naturligvis hårdt pressede militært på grund krigen i Ukraine.
Præsident Maia Sandus anklager om, at Rusland har planer om at ville vælte Moldovas regering ved et kup, blev luftet første gang for en måned siden.
Få dage senere anerkendte også statsminister Mette Frederiksen (S) på en sikkerhedskonference i Tyskland, at Moldova kan være i fare.
- Der er en egentlig bekymring for, at Moldova kan være det næste land, som russerne har øje på, sagde hun.