USA på vej ud i kulden efter politisk tøbrud ved Den Persiske Golf

Diplomatisk gennembrud mellem Saudi-Arabien og Iran markerer kinesisk styrke over for amerikansk svaghed. Kan lede til fredsaftaler, siger ekspert.

Det er begyndt at dryppe kraftigt fra det ellers bundfrosne forhold mellem to af Mellemøstens stormagter. Med Kina som en overraskende isbryder har Saudi-Arabien og Iran fredag aftalt at genåbne deres ambassader.

Det kan være godt nyt for befolkningerne i Yemen, Syrien, Libanon og Irak, hvor de to lande i årevis har blandet sig og leveret våben på hver deres side.

Håbet er, at et tøbrud mellem hovedstæderne Teheran og Riyadh vil gøre det muligt at nedtone konflikterne.

- Det er første skridt på vej mod, at rigtig mange konflikter, der handler om de to lande, kan begynde reelle fredsforhandlinger, siger Fannie Agerschou-Madsen, ph.d.-stipendiat ved DIIS med speciale i saudiarabiske forhold.

Tredobbelt tab for USA

Men når tre af verdens største krænkere af menneskerettigheder og store kilder til international konflikt på den måde laver aftaler, skaber det også bekymring i Vesten, der i årevis har arbejdet på at isolere Iran.

En tidligere rådgiver for flere amerikanske præsidenter kalder aftalen et tredobbelt tab for amerikanske interesser i Mellemøsten.

- Den demonstrerer, at saudierne ikke stoler på, at Washington har deres ryg, at Iran ser en mulighed for at afskrælle amerikanske allierede for at afslutte sin internationale isolation, og det etablerer Kina som butleren i mellemøstlig magtpolitik, skriver Mark Dubowitz, der i dag er direktør for tænketanken Foundation for Defense of Democracies, i en kommentar.

"I USA's interesse"

Talsmand for Det Hvide Hus John Kirby siger, at ”vi støtter enhver indsats for at deeskalere spændinger i regionen. Vi mener, det er i vores interesse”.

De diplomatiske forbindelser mellem Iran og Saudi-Arabien blev afbrudt for syv år siden efter en kontroversiel saudiarabisk henrettelse af en imam udannet i Iran og et iransk stormløb på den saudiarabiske ambassade i Teheran.

I 2019 angreb en sværm af iranske droner og missiler et olieraffinaderi i Saudi-Arabien, og afbrød i en periode halvdelen af landets olieproduktion.

Saudisk-støttet terrorgruppe i Danmark

Omvendt har Saudi-Arabien løbende undermineret det iranske styre ved at finansiere terrororganisationen ASMLA, der har haft afdeling i Danmark, og den regimekritiske tv-station Iran International, der sender fra London.

Så sent som i oktober sidste år fik det generalmajor Hossein Salami til at advare Saudi-Arabien om at stationen ses som indblanding i Irans interne anliggender, og han sagde truende til saudierne, at ”I er sårbare”.

Meget på vagt

Fannie Agerschou-Madsen understreger, at stedfortræderkonflikterne i Mellemøsten ikke udelukkende handler om forholdet mellem Saudi-Arabien og Iran, men at de to landes indbyrdes konflikt har stået i vejen for løsninger.

- Men fordi, de genoptager diplomatiske forbindelser, er det ikke ensbetydende med, at konfliktpunkterne er væk. De er stadig meget på vagt over for hinanden.

Efter årelang isolation fra Vesten og seks måneders omfattende folkelige protester inde i Iran, kommer det diplomatiske gennembrud kærkomment for styret.

- Den her aftale mindsker isolationen, øger regimets legitimitet og styrker Kinas regionale indflydelse på USA’s bekostning, skriver seniorforsker Karim Sadjadpour fra tænketanken Carnegie på Twitter.

Om genåbning af ambassader og udveksling af diplomater også vil føre mod fred i Yemen og Syrien, er der delte meninger om.

- Jeg tror ikke på opblødning, og jeg tror ikke, at det kommer til at rykke meget på forholdene i Mellemøsten, siger lektor Claus Valling Pedersen fra Københavns Universitet og uddyber:

- Saudi-Arabien er lige så nervøs for, om Iran får atomvåben, som de hele tiden har været, og er meget mistænksomme. Det samme gælder den anden vej, hvor man beskylder Saudi-Arabien for at så splid inde i Iran. Men nu er der åbnet en kanal for diplomati.

Kina afløser USA

Selv om den amerikanske regering hilser aftalen velkommen, markerer de store kinesiske aftryk et sammenbrud for den gamle verdensorden i Mellemøsten, hvor USA var både den stærkeste militære og politiske magt.

- For lande som Saudi-Arabien har USA i de seneste årtier været den eneste mulige partner. Nu har de lande andre muligheder. Kina kan give dem en masse støtte – økonomisk, politisk, militært – og det kan Rusland også, siger seniorforsker Sina Toossi fra tænketanken Center for International Policy i Washington til tv-stationen al-Jazeera.

Med aftalen lover Iran og Saudi-Arabien at respektere hinandens suverænitet og ikke at blande sig i det andet lands "interne anliggender". Ambassadørerne ventes at være på plads i løbet af to måneder.