Gaslæk ved Bornholm

Skib drev rundt over Nord Stream i en uge, nu kalder rederiet det "normal praksis"

Et græsk tankskib, der kan være interessant for efterforskningen af sabotagen mod gasrørene i Østersøen, opførte sig normalt, siger rederiet til TV 2.

Rederiet, som ejer et af de skibe, der måske kan bidrage til opklaringen af, hvem der saboterede gasrørledningerne i Østersøen, stiller sig nu til rådighed for efterforskningen.

Der var intet usædvanligt over dette tilfælde

Kilde

Det oplyser rederiets eksterne krisekommunikationskonsulent Kyle Fawkes fra konsulentfirmaet Navigate Response i en mail til TV 2.

Tankskibet Minerva Julie drev rundt over Nord Stream-rørledningerne fra 6. til 13. september sidste år, og det kom inden for 150 meters afstand af det sted, hvor rørene eksploderede 26. september.

Jacob Kaarsbo, der er senioranalytiker i Tænketanken Europa og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste, har kigget på tankskibets rute, og han sagde torsdag til TV 2, at den efter hans mening ser mistænkelig ud.

- Det græske tankskib er en brik i puslespillet, jeg formoder, det undersøges grundigt af myndighederne, sagde Jacob Kaarsbo.

Svaret

Ud fra data fra skibets identifikationssystem har det været muligt for TV 2 at kortlægge dets nøjagtige rute i september 2022, og som du kan se herunder, var Minerva Julie flere gange ganske tæt på stedet for sabotageaktionen.

Da skibets rute vakte undren, kontaktede TV 2 skibets ejer, det græske rederi Minerva Marine, 1. marts.

Der gik imidlertid ti dage, hvor henvendelserne fra TV 2 ikke blev besvaret, før Minerva Marine gennem en krisekommunikationskonsulent nu fortæller, hvorfor tankskibet drev rundt så længe over gasrørledningerne.

- Minerva Marine oplyser, at dets fartøj Minerva Julie drev i havet Nordøst for Bornholm, Danmark, mellem 6. september og 13. september 2022, mens det afventede instruktioner for videre rejse. Fartøjet var afsejlet fra Rotterdam 2. september efter at have tømt lasten. Da ordrerne til videre rejse var modtaget, fortsatte skibet til Tallinn i Estland, skriver rederiets krisekommunikationskonsulent Kyle Fawkes i en email til TV 2.

Flere medier beretter, at den tyske efterforskning af sabotageaktionen interesserer sig for en sejlbåd, der var i samme område som Minerva Julie i samme periode, som tankeren drev rundt.

Ifølge de tyske efterretninger var der såvel sprængstof som dykkere om bord på sejlbåden, der blev brugt til at sprænge rørene i havet.

Derfor kan der potentielt være vidner blandt besætningen på Minerva Julie.

Forbindelsen til Rusland

Desuden tjener den græske familie, der ejer Minerva Marine, penge på at sejle med russisk olie og er kendt for at have forbindelser til styret i Kreml.

Og det gør ikke tankskibet Minerva Julies færden mellem 6. og 13. september 2022 mindre interessant, vurderede Jacob Kaarsbo over for TV 2 torsdag.

Men ifølge rederiets eksterne krisekommunikationskonsulent var der intet usædvanligt over Minerva Julies ugelange ophold over rørledningerne.

- At drive i havet og afvente ordrer for videre rejse er normal praksis inden for shipping, og der var intet usædvanligt over dette tilfælde, skriver Kyle Fawkes.

Helt normalt er det dog ikke, for nærstuderer man data for Minerva Julies rute det seneste år, har det ikke foretaget lignende stop af en uges varighed midtvejs mellem to havne.

Opholdet ved Bornholm er også det eneste stop i midt Østersøen skibet har gjort det seneste år.

Manøvren var dog ifølge rederiet rutine.

I sit svar til TV 2 fortæller krisekommunikationskonsulenten, at skibet ikke har foretaget sig noget ulovligt.

- Minerva Julie har altid og vil fortsat operere i overensstemmelse med alle relevante love og regulativer, skriver han.

TV 2 har blandt andet forsøgt at komme i kontakt med Minerva Marine siden 1. marts for at høre, om rederiet har talt med dansk, svensk eller tysk politi, der efterforsker sabotageaktionen.

Det svarer konsulenten ikke på, men han oplyser, at rederiet står til rådighed for myndighederne.

- Minerva Marine har altid og vil fortsat stå til rådighed for alle kvalificerede offentlige myndigheder omkring enhver undersøgelse. Rederiet handler altid på en lovlig og transparent måde, skriver han.

Hverken dansk, svensk eller tysk politi har ønsket at svare på, om Minerva Julie er en del af efterforskningen.