Udland

Massiv støtte til Gary Lineker efter suspendering - nu kommenterer premierministeren sagen

Gary Lineker var ”en stor fodboldspiller”, men suspenderingen er ikke en sag for regeringen, siger den britiske premierminister.

Det er ikke hver dag, at et enkelt tweet får debatten til at rase fra top til bund i det britiske samfund.

Men det er præcis, hvad der er sket, efter fodboldlegenden Gary Lineker brugte sin profil på Twitter til at sammenligne den engelske regerings sprogbrug om migranter og asylansøgere med 30'erne Tyskland – altså Nazi-Tyskland.

Efter massiv kritik blev den 62-årige kommentator suspenderet fra sit arbejde som fodboldekspert på BBC.

Det fik modsat en række andre tidligere landsholdsspillere og kommentatorer til at boykotte tv-koncernens programmer, så flere udsendelser måtte aflyses i forbindelse med weekendens kampe i Premier League.

Og nu har opbakningen til Gary Lineker bredt sig fra fodboldens verden til både den britiske musikscene og den toppen af britisk politik.

I en pressemeddelelse forsvarer Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, sin flygtningepolitik, men knytter også et par ord til suspenderingen.

- Gary Lineker var en stor fodboldspiller og er en talentfuld kommentator. Jeg håber, at den nuværende situation mellem Gary Lineker og BBC kan blive løst indenfor en overskuelig fremtid, men det er ret beset en sag for dem og ikke for regeringen, siger han ifølge Reuters.

Massiv støtte til Lineker

Det er bestemt ikke fordi, at alle bakker op om Gary Lineker.

I en spritny YouGov-undersøgelse svarer knap halvdelen af briterne, at sportskommentatorer på BBC bør have lov til at dele deres politiske holdninger. Men 33 procent er uenige.

Til gengæld er flere mediefolk trådt frem med deres syn på sagen – blandt andet den tidligere chef for BBC Greg Dyke, da han blev spurgt af britisk Radio 4 om Linekers tweet var acceptabelt.

- Vi lever i en verden med ytringsfrihed, og derfor ja. Han udgav det ikke på BBC, han tweetede det privat, siger han blandt andet.

Ifølge Sky News har to børn lørdag eftermiddag været forbi kommentatorens privatadresse for at aflevere et brev, hvori de takker ham for at ”forsvare flygtninge”.

Og fredag aften delte den verdensberømte DJ Fatboy Slim også sin støtte under en optræden i Manchester.

Her tonede et billede af Gary Lineker frem på skærmen bag kunstneren, hvorefter Fatboy Slim opfordrede publikum til at hylde fodboldeksperten.

En "kujonagtig beslutning"

Debatten har også spredt sig i det britiske parlament, hvor oppositionens næstformand, Angela Rayner, har raset på Twitter over suspenderingen.

- BBC’s kujonagtige beslutning om at fjerne Gary Lineker fra æteren er et angreb på ytringsfriheden, skriver hun.

Hos midterpartiet De Liberale Demokrater har leder Ed Davey opfordret BBC's bestyrelsesformand Richard Sharp til at trække sig.

- Denne saga har vist fejl helt i toppen af BBC og et stort behov for at beskytte deres uafhængighed, siger han ifølge Sky News.

Lørdag kommenterede BBC også selv på sagen.

- Vi arbejder hårdt for at løse situationen, og vi håber, at det er løst snarest muligt, lyder det.

Sunak forsvarer regeringens politik

Den nye aftale, som Storbritannien har indgået med Frankrig, drejer sig om de migranter, som krydser Den Engelske Kanal i både for at søge asyl i Storbritannien.

Aftalen betyder, at migranterne kan nægtes at søge asyl, og at de i stedet kan blive sendt tilbage til deres hjemlande eller såkaldte sikre tredjelande.

Sunak forsvarede lørdag regeringens politik på asylområdet.

- Jeg ved, at ikke alle er enige, men jeg mener, at det er en fair og rigtig politik, siger Sunak.