Gaslæk ved Bornholm

Nye detaljer i opsigtsvækkende teori om Nord Stream-sabotage

Et stort mysterium om en yacht har sat sindene i kog hos entusiaster på internettet og potentielt givet nye svar.

Mystikken er stor og spørgsmålene mange om, hvad der egentlig skete i dagene omkring 26. og 27. september, da fire lækager på Nord Stream-ledningerne i Østersøen tiltrak sig verdens opmærksomhed.

Men de seneste dage er nye teorier piblet frem. Og senest mener det tyske medie Der Spiegel nu at vide præcis hvilken yacht, der af den tyske anklagemyndighed blev ransaget i januar i år – mistænkt for at spille en afgørende rolle i sabotagen.

Ifølge mediet er der tale om en cirka 15 meter lang Bavaria Cruiser 50-yacht med navnet Andromeda, der har plads til op mod 11 personer, og som er lejet hos et tysk firma, der pludselig er blevet særdeles stille.

Den kan ses på en video fra 2017 her:

TV 2 har ligesom tyske medier, internationale medier og talrige internetkrigere forsøgt at optrevle historien om den mystiske yacht, hvordan man har fundet frem til dens navn, og hvad dens forbindelse er til sabotagen i Østersøen.

Udenlandske medier sætter gang i spekulationerne

Det aktuelle fokus på eksplosionerne i Nordsøen blev sparket i gang af først New York Times, der tirsdag på baggrund af anonyme amerikanske efterretninger fremlagde en teori om, at det kunne have været en proukrainsk gruppe, der stod bag lækagerne.

Kort efter samme dag fulgte lignende teori i de tyske medier ARD og Zeit, men detaljerne var flere, og nu lød det, at gerningsmændene var en gruppe af seks uidentificerede personer med falske pas. Fem mænd og en kvinde. En kaptajn, to dykkere, to dykkerassistenter og en læge. Alle af ukendt nationalitet.

Yachten skulle være lejet af et firma med base i Polen, der tilsyneladende er ejet af to ukrainere. Og de seks personer skulle være taget afsted i yachten fra den tyske by Rostock 6. september, hvorefter de tyve dage senere ifølge de tyske medier forårsagede eksplosionerne på Nord Stream-ledningerne nordøst for Bornholm.

Ifølge de tyske medier stoppede yachten i dagene inden eksplosionerne ved danske Christiansø, og dansk politi har da også efterspurgt billeder og vidner af havnen ved Christiansø fra dagene 16. til 18. september.

Det har havnefogeden på Christiansø bekræftet over for TV 2.

Afgørende detaljer

Onsdag bekræftede den tyske anklagemyndighed så, at en yacht, der mistænkes for at være involveret i Nord Stream-sabotagen, var blevet ransaget 18. til 20. januar.

De tyske myndigheders begrundelse for ransagningerne var, at yachten var mistænkt for at ”transportere sprængstof, der eksploderede den 26. september 2022 ved Nord Stream 1 og Nord Stream 2-gasledningerne i Østersøen”, og at den desuden var grundlag for en "mistænkelig udlejning".

Der var endnu intet navn på yachten, men samme dag fulgte nye oplysninger fra Der Spiegel. Nu kom det frem, at yachten skulle være en omkring 15 meter lang båd med dieselmotor udlejet af et firma med base i den nordtyske region Mecklenburg-Vorpommern.

Den skulle også have fem kahytter og kunne rumme elleve personer. Og at leje den i en uge kostede lige under 3000 euro i starten af ​​september, lød det i Der Spiegel.

Det skulle vise sig at være de afgørende detaljer, der kunne lede frem til, hvilken båd der var tale om, og hvilket selskab båden var lejet hos.

Internettet hjælper til

Det store mysterium om yachten har sat sindene i kog hos entusiaster på internettet, hvis hobby er at opklare og efterforske aktuelle sager. Særligt på en åben chatkanal i den undersøgende journalistikgruppe Bellingcat, der er specialiseret i faktatjek og afsløringer, har tasterne stået i flammer.

Med flere kommentarer i minuttet i stort set alle døgnets timer de seneste dage har spekulationerne stået i kø. Og grundlæggeren af Bellingcat, Elliot Higgins, har som konsekvens fredag skrevet på Twitter, at folk er velkomne til at følge med i de store mængder af information:

Én af dem, der er blevet flittigt citeret hos Bellingcat, og som de seneste dage har haft hovedet begravet i efterretninger, bådtyper og tyske havne, er danske Oliver Alexander.

Egentlig arbejder han til daglig med finansielle analyser, men i sin fritid har han dygtiggjort sig i at efterforske komplicerede sager ud fra de oplysninger, der kan findes på nettet – hvilket også har ført til, at medier som Washington Post, Der Spiegel og Reuters bruger ham i disciplinen.

- Jeg elsker jo bare mysterier, siger han til TV 2.

I denne uge har han så sammen med de mange entusiaster på nettet kunnet finde frem til både navnet på yachten og selskabet, der havde udlejet den, før medierne selv nåede at breake det.

For ved at samle detaljerne fra de tyske medier – og derefter optrevle internettet for information – viste det sig, at kun ét udlejningsselskab og en yacht matchede alle oplysningerne. Dét selskab hedder ifølge Oliver Alexander Mola Yachtcharter GmbH, og den eksakte yacht er – som Der Spiegel altså også siden har fortalt – af modellen Bavaria Cruiser 50 og med navnet Andromeda.

Mange ubesvarede spørgsmål

Historien om Andromeda-yachten giver nogle svar men efterlader også mange ubesvarede spørgsmål.

For godt nok er flere medier, Oliver Alexander og talrige hobbyentusiaster på nettet sikre på, at yachten med de seks personer, der sejlede fra Rostock 6. september, er den samme som den, der blev ransaget af de tyske myndigheder 18. til 20. januar. Men ingen officielle myndigheder har endnu bekræftet sammenhængen.

Samtidig er det stadig sparsomt med information om, præcis hvilken rolle den omtalte yacht og de seks personer skulle have spillet i eksplosionerne 26. og 27. september. Det er også uvist, om yachten har handlet alene, og om en så lille en besætning overhovedet kan være ansvarlig for så voldsomme eksplosioner. For blot at nævne nogle forbehold.

TV 2s korrespondent i Tyskland, Uffe Dreesen, har kontaktet udlejningsselskabet Mola Yachtcharter GmbH for at få bekræftet, om de har lejet en yacht ud til seks personer i starten af september, og om de har fået ransaget en yacht.

En person tog telefonen, men lagde på efter kortfattet at have fortalt, at selskabet intet må oplyse, fordi der er en efterforskning i gang.

Hos Oliver Alexander er han bestemt ikke færdig med at undersøge mysteriet på bunden af Østersøen, og hvilken rolle yachten har spillet i sabotagen.

- Det er ligesom at lave et puslespil. Problemet er bare, at du både skal finde brikker i en høstak og på bunden af havet. Det er en skattejagt, før du kan samle puslespillet, siger han.