Krigen i Ukraine

Nye billeder viser massive ødelæggelser i Bakhmut - og det fortsætter

Ukraine planlægger en modoffensiv for at forsvare den krigsramte by.

Bakhmut har i månedsvis været omdrejningspunkt for intense kampe mellem de russiske og ukrainske styrker.

Udover at have kostet tusindvis af liv, er byen også blevet sønderbombet. Det viser nye satellitbilleder fra den amerikanske virksomhed Maxar Technologies med al tydelighed.

Bakhmut ligger på frontlinjen til det russiskkontrollerede Donbas-område i det østlige Ukraine.

De seneste uger har de russiske tropper langsomt vundet frem, og ifølge Wagner-gruppen er byen stort set omringet.

Men intet tyder på, at Ukraine giver op, eller at kampene i byen, som er døbt "kødhakkeren" stilner af. Tværtimod fortsætter de blodige kampe.

Varsler modoffensiv

Fredag lyder det, at Ukraine forbereder en modoffensiv i Bakhmut, der skal begynde om cirka to måneder.

- Vi har ikke travlt, vi vil reorganisere i løbet af de næste to måneder. Vi vil udmatte russerne i Bakhmut og derefter fokusere andre steder, siger Mykhailo Podolyak, som er rådgiver for Volodymyr Zelenskyj, i et interview med det italienske medie La Stampa.

Podolyak kalder samtidig Bakhmut for en strategisk succes, hvor man forfølger to hovedmål: at vinde tid til at genopbygge sine styrker og at påføre den russiske hær store tab.

Zelenskyj har da også tidligere sagt, at han ingen planer har om at trække de ukrainske styrker ud af Bakhmut, selvom Ukraine har lidt store tab.

Åbner "rekrutteringscentre"

At Ukraine planlægger en modoffensiv, kommer ikke bag på Rusland. Det siger Wagnergruppens leder, Jevgenij Prigozjin, fredag.

- Det er en kendt sag, at fjenden forbereder en modoffensiv. Selvfølgelig gør vi alt, hvad vi kan for at forhindre, at dette sker, siger han på beskedtjenesten Telegram.

Blandt andet meddelte gruppen fredag, at man åbner 42 nye "rekrutteringscentre" over hele Rusland, der skal tilføre flere soldater til gruppen og kompensere for nogle af de mange tab.

Fra ukrainsk side har vurderingen lydt, at omkring 30.000 af Wagner-gruppens mænd er enten dræbt, såret eller deserteret.

Wagner-chefen selv har erkendt, at gruppen har lidt store tab.