Kvinder må bade topløse i Berlins svømmehaller, slår Ombudsmanden fast

Herhjemme er der ikke er klare retningslinjer på området.

En afgørelse fra Ombudsmanden for Antidiskriminations-lovgivning i Berlin betyder, at det fremover vil være tilladt for kvinder at bade topløse i berlinske friluftsbade og svømmehaller.

En 33-årig kvinde har fået medhold i, at hendes rettigheder blev krænket, da hun i december blev smidt ud fra en af byens svømmehaller, fordi hun insisterede på at bade topløs, skriver avisen Frankfurter Allgemeine.

Selskabet bag de berlinske svømmehaller, Berliner Bäderbetriebe, har hele tiden kun haft regler, der kræver tildækning af ”kønsdelene”. Efter Ombudsmandens afgørelse har selskabet nu tydeliggjort i sit reglement, at reglerne i den henseende er ens for alle, og at det også er tilladt for kvinder at gå med bar overkrop.

Sidste år lempede flere andre tyske byer deres regler på samme måde.

En enkelt sag

Herhjemme er der ikke tydelige regler – først og fremmest, fordi det aldrig har været noget problem, fortæller næstformand i foreningen Danske Svømmebade, Liselotte Jakobsen.

- Jeg kan ikke huske, at vi nogensinde har diskuteret det i foreningen, så jeg kan ikke udtale mig på foreningens vegne. Men jeg kan ikke forestille mig, at det ville være et problem, siger hun.

I 2019 afviste Ligestillingsnævnet dog en sag fra en kvinde, der følte sig diskrimineret i Sæby Svømmehal, fordi hun ikke måtte bade topløs.

Ligestillingsnævnet afviste dog hendes klage, blandt andet med henvisning til at svømmehallen gav mulighed for nøgensvømning på særlige tidspunkter af ugen.

Helt tilbage i 2008 lavede en gruppe unge kvinder en happening i DGI-byen i København, hvor de hoppede topløse i vandet.

Deres aktion blev tolereret, men et år senere kunne Københavns Kommune konstatere, at de ikke havde oplevet et eneste tilfælde af topløs badning siden happeningen året før.