Krigen i Ukraine

Transnistrien hævder at have afværget terrorangreb fra Ukraine

Ifølge statslig tv-kanal vil præsidenten for den ikke-anerkendte region i aften komme med en udmelding i en tv-transmitteret tale.

Myndighederne i den moldoviske udbryderrepublik Transnistrien hævder torsdag at have afværget et attentatforsøg mod flere højtstående personer, heriblandt regionens selvbestaltede leder, Vadim Krasnoselskij.

Ifølge Transnistriens ministerie for statslig sikkerhed står den ukrainske sikkerhedstjeneste (SBU) bag attentatplanerne.

- Flere mistænkte er blevet anholdt og har afgivet tilståelser. Der er blevet indledt straffesager, og en efterforskning er nu i gang, lyder meldingen fra ministeriet ifølge det russiske nyhedsbureau TASS.

Også udenrigsministeren i den ikke-anerkendte republik, Vitalij Ignatjev, siger torsdag, at der har været planlagt angreb mod flere personer i Transnistrien.

- Situationen er ganske alarmerende – et meget kraftigt terrorangreb er blevet afværget. Et attentat blev forpurret i de seneste dage, og de mistænkte er allerede blevet identificeret og tilbageholdt, siger han til den russiske statslige tv-kanal Rossija-24.

Den statsstyrede tv-kanal TV PMR har bragt navnene på de påståede gerningsmænd, som ifølge tv-kanalen modtog ordrer fra Ukraines sikkerhedstjeneste. Derudover rapporterer tv-kanalen, at gerningsmændene planlagde at sprænge en landrover med otte kilo sprængstof i luften.

- De havde planlagt, at der skulle være mange ofre, for terrorangrebet skulle have fundet sted i midten af hovedstaden (Tiraspol, red.), siger Transnistriens statsanklager, Anatolij Guretskij.

Ukraine afviser anklager

Som reaktion på anklagerne har den ukrainske sikkerhedstjeneste torsdag udsendt en erklæring, hvor de afviser alt.

Ifølge ukrainerne skal enhver påstand fra Transnistriens myndigheder om, at SBU har deltaget i forberedelsen af et ​​terrorangreb, "udelukkende anses som en provokation orkestreret af Kreml".

De mener, at Rusland har et klart mål om at destabilisere situationen i det prorussiskkontrollerede territorium og anklage Ukraine for det.

- Løgne og provokationer er et af de våben, der aktivt bruges af Den Russiske Føderation. Men i dag ser hele verden aggressorlandets sande ansigt og tror ikke på udtalelserne fra hverken Rusland eller dets satellitter, skriver SBU.

For to uger siden beskyldte Rusland ukrainerne for at planlægge et falsk angreb mod Transnistrien. Ifølge russerne skulle det se ud som om, at russiske soldater stod bag, og derved fungere som påskud for Ukraine til at invadere regionen.

Det skete, efter at Moldovas præsident, Maia Sandu, og Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, tidligere på måneden havde anklaget Rusland for at planlægge et kup mod Moldovas regering.

Præsident vil tale til folket

Den ikke-anerkendte præsident i udbryderregionen, Vadim Krasnoselskij, har endnu ikke selv reageret på de påståede terrorplaner.

Men TV PMR rapporterer, at Krasnoselskij torsdag aften 20.30 lokal tid (19.30 dansk tid) vil komme med en udtalelse, der transmitteres på den statsstyrede tv-kanal samt radiokanalen Radio 1.

Ruslands forsvarsministerium har for nylig meldt sig "klar til at reagere" på enhver ændring på grænsen mellem Ukraine og Transnistrien.

Transnistrien er et smalt landområde i Moldova, der ligger mellem floden Dnestr og grænsen til Ukraine.

Prorussere erklærede i 1990 regionen uafhængig af Moldova som en selvstændig republik, men løsrivelsen er ikke internationalt anerkendt. Siden starten af 1990'erne har Rusland haft soldater indsat som fredsbevarende styrker i området.

I Moldova har der siden Ruslands invasion af Ukraine været frygt for, at russerne også havde øje på Transnistrien som et fremtidigt mål, og den bekymring blev ikke mindre, efter at Ruslands præsident, Vladimir Putin, i februar ophævede et dekret fra 2012.

Dekretet tegnede linjerne for Ruslands udenrigspolitik og var i grove træk et tilsagn fra Rusland om, at en løsning på konflikten om Transnistrien skulle ske med respekt for Moldovas suverænitet og territoriale integritet.