Udland

Briterne skændes om ny migrantlov: Sammenligner med Nazi-Tyskland

Britisk indenrigsminister vurderer, at "der er mere end 50 procents chance for", at ny lov strider mod international lovgivning.

Et nyt lovforslag fra den britiske regering, der skal stoppe strømmen af migranter over Den Engelske Kanal, bliver stærkt kritiseret af FN.

- Vi er meget bekymrede. Vi mener, at det er en klar overtrædelse af flygtningekonventionen, siger Vicky Tennant fra FN’s flygtningeorganisation UNHCR til BBC.

Men den reaktion er kun, hvad den britiske regering har forventet.

På forhånd havde indenrigsminister Suella Braverman sendt det budskab til alle konservative parlamentsmedlemmer, at ”der er mere end 50 procents chance for” at regeringens lovforslag er i strid med international lov – i særdeleshed den europæiske Menneskerettighedskonvention.

- Vi prøver grænserne for den internationale lovgivning af, sagde hun i parlamentet.

Fodboldkommentator i fokus

Mens både FN, organisationer som Amnesty International og det store oppositionsparti Labour kritiserer lovforslaget, så er det konservative regeringsparti onsdag mere optaget af en kritisk bemærkning fra BBC’s højtbetalte fodboldkommentator Gary Lineker.

På sociale medier har han sammenlignet regeringens lovforslag med Nazi-Tysklands politik i 30’erne, og det har fået de konservative parlamentsmedlemmer helt op i det røde felt.

Hovedpunkter i det britiske lovforslag:

Migranter, der kommer illegalt til Storbritannien, vil blive tilbageholdt i op til 28 dage, og derefter sendt til lejre i Rwanda eller andre ”sikre lande”.

Hvis de ønsker at søge asyl, skal det ske fra lejrene i udlandet. I de første 28 dage vil migranterne ikke kunne få deres sag behandlet.

Mennesker, der ankommer illegalt til Storbritannien og sendes ud til lejre i udlandet, vil aldrig kunne vende tilbage til Storbritannien. De vil heller aldrig kunne søge om britisk statsborgerskab.

Hvert år skal parlamentet fastsætte et antal for, hvor mange flygtninge man vil modtage ad ”sikre og lovlige ruter” ind i landet

De kalder kommentaren ”ondsindet, misforstået og skammelig” og kræver Gary Lineker fyret fra BBC:

- Nu får vi at se, om BBC tør konfrontere deres millionlønnede, klynkende baby og gøre det klart for ham, at hans job er at tale om fodbold, ikke om politik, kommenterer for eksempel fra den konservative Jonathan Gullis i The Telegraph.

Sejler fra Frankrig

Antallet af migranter og asylsøgere, der sejler fra Frankrig til Storbritannien for at søge asyl eller for at arbejde illegalt i landet, nåede i 2022 op omkring 45.000.

Det samlede antal asylsøgere nåede op på 89.000, hvoraf de fleste kom fra Albanien, Afghanistan, Iran og Irak. Visse nationaliteter, blandt andet fra Ukraine og fra Hongkong, kan komme til Storbritannien på særlige vilkår og tæller ikke med i statistikken.

Den illegale sejlads med små både fra Frankrig til Storbritannien har flere gange ført til dødsulykker. Den værste skete i november 2021, hvor 27 migranter druknede, mens den seneste fandt sted i december 2022, hvor mindst fire mennesker mistede livet.

Afskrækkelse

Den nye britiske premierminister Rishi Sunak har udpeget migrantruten over Den Engelske Kanal som en af de fem vigtigste prioriteter for hans regeringstid.

Video: TV 2 NEWS

Og tirsdag understregede indenrigsminister Suella Braverman i parlamentet, at det var nødvendigt med et meget skrapt indgreb, hvis Storbritannien skal afskrække migranterne fra at tage turen over Den Engelske Kanal.

- De holder ikke op med at komme, før hele verden forstår, at hvis du kommer illegalt til Storbritannien, så bliver du spærret inde og hurtigt sendt ud igen, argumenterede hun.

Fredag besøger premierminister Rishi Sunak den franske præsident Emmanuel Macron i Paris til forhandlinger om, hvordan mere politi og bedre overvågning kan forhindre migranters små både i at forlade de franske kyster.