Da russerne flygtede, gik jagten på deres spioner i gang: - Vi kunne ikke forestille os, at nogen kunne finde på det

Omkring 500 personer i Kharkiv-regionen efterforskes for forræderi. Og mange flere kan være på vej i andre dele af landet.

Vi har ikke været i byen mange minutter, før den første indbygger begynder at tale om de ukrainere, der samarbejdede med russerne under besættelsen af Kozacha Lopan.

- Vi kunne ikke forestille os, at nogen kunne finde på det, men der var folk her, der samarbejdede med dem, fortæller 63-årige Anatoliy, da TV 2 møder ham i den klare forårssol foran hans hus i den lille stationsby på grænsen mellem Ukraine og Rusland.

Byen ligger i gåafstand fra grænsen i Kharkiv-regionen i det nordøstlige Ukraine og blev indtaget af russiske styrker på krigens første dag i februar sidste år.

- Russerne var her klokken 6 om morgenen 24. februar, fortæller 71-årige Victor Tverdokhlib, som vi møder ved siden af Kozacha Lopans udbombede stationsbygning.

Kozacha Lopan blev befriet af ukrainske soldater i september sidste år, men der er stadig kampe i området, og derfor kræver det en særlig tilladelse fra den ukrainske hær at få lov at passere de mange militære checkpoints, der er placeret på vejen mod byen og den russiske grænse.

Kozacha Lopan er tydeligt præget af krigen, og mange af byens huse er blevet ødelagt i kampene mellem ukrainerne og russerne.

De fleste af vejene i byen er lavet af jord, som det spæde forår med dets mildere temperaturer har omdannet til noget, der mest af alt minder om floder af mudder.

Et par tusinde af Kozacha Lopans 6000 indbyggere er her endnu, og mens TV 2 er i byen, fortæller flere af dem om, hvordan nogle af deres naboer valgte at støtte russerne i de otte måneder, de var her.

- Jeg ved ikke, hvor mange det drejer sig om, men det var blandt andet nogle unge politifolk, fortæller 65-årige Natalia, der ikke ønsker at fortælle sit fulde navn, fordi hun er bange for, at hendes udtalelser kan blive brugt mod hende af dem, der fortsat støtter russerne.

Mange hundrede efterforskes for forræderi

På et træ midt i byen er der stadig spor efter russernes besættelse. Fire mobiltelefoner er sømmet fast til træet som skræk og advarsel til de ukrainere, der trodsede russernes forbud om at have telefoner, som, de frygtede, kunne bruges til at sende informationer til den ukrainske hær om russernes positioner.

Efter den ukrainske hær befriede store dele af Kharkiv-regionen sidste år, har de lokale myndigheder haft travlt med at efterforske de mange sager om ukrainere, der har arbejdet for den russiske besættelsesmagt.

- Det tog to-tre måneder at foretage undersøgelser i området, siger Dmytro Chubenko, der er talsmand for Kharkiv-regionens offentlige anklager, i et telefoninterview med TV 2.

Talsmanden fortæller, at omkring 500 personer efterforskes i regionen for forræderi og for at have samarbejdet med russerne, mens flere hundrede yderligere er under mistanke.

Ifølge anklagemyndigheden er der alt fra sager om folk, der har støttet russerne på sociale medier, til sager om folk, der aktivt har ødelagt ukrainske militærkøretøjer, mens andre på forskellig vis har draget fordel af den russiske besættelse.

- Efter områderne blev befriet, gik de lokale politiafdelinger og mobile hold af efterforskere fra anklagemyndigheden i gang med at indsamle vidnesbyrd fra indbyggere om de forbrydelser, der var blevet begået, fortæller Dmytro Chubenko fra anklagemyndigheden og forklarer, at der stadig er et stort arbejdspres på grund af de mange sager.

Ifølge det ukrainske medie Radio Svoboda havde de ukrainske myndigheder i slutningen af januar i år åbnet mere end 1800 sager om trusler mod statens sikkerhed. Ifølge mediet er der i 900 af sagerne mistanke om højforræderi, samarbejde med fjenden og støtte til russerne i de tidligere besatte områder i Donetsk, Luhansk, Kharkiv og Kherson.

Mange flere kan være på vej

Til trods for de mange sager kan der dog være endnu flere på vej, hvis det lykkes for den ukrainske hær at befri nye områder. I Kharkiv-regionen er to procent af territoriet stadig under besættelse. Det drejer sig om cirka 20 landsbyer, forklarer Dmytro Chubenko.

- Så der vil nok være nogle sager der, konstaterer han.

Talsmanden forventer dog ikke, at det vil være meget alvorlige sager, fordi der er tale om mindre landsbyer uden strategisk betydning.

Men situationen vil formodentlig være anderledes i andre dele af landet, hvor russerne fortsat har magten. Rusland kontrollerer nemlig fortsat omkring 20 procent af det samlede ukrainske territorium, og derfor kan den ukrainske anklagemyndighed se frem til mange nye sager, når og hvis den ukrainske hær formår at tilbageerobre nye områder.

Selvom man stadig kan høre de tunge drøn fra kanonerne på afstand i Kozacha Lopan, er hverdagen lige så stille ved at vende tilbage i den lille by. Men ifølge flere indbyggere kan man stadig finde folk her, der holder med russerne.

- Jeg ved ikke, hvad det handler om, men måske tror de, at livet er bedre i Rusland, siger 63-årige Anatoliy, der er veteran fra den sovjetiske hær, som han var udsendt til Afghanistan for sidst i 1970’erne.

Hans nabo Natalia supplerer:

- Indimellem ringer de til os og siger, at russerne nok skal komme tilbage.