Putin mødes med mulig arving til Tjetjenien, mens faren svulmer op

Akhmad Kadyrov, søn af Tjetjeniens leder, Ramzan Kadyrov, har netop mødtes med Vladimir Putin, mens iagttagere diskuterer en mulig forgiftning.

Audiensen fandt sted i den topsikrede del af Kreml, hvor kun Ruslands præsident og hans mest betroede medarbejdere har lov til at komme.

Vladimir gav unge Akhmad mange ord med pĂĄ vejen

Ramzan Kadyrov, Tjetjeniens leder

Gæsten var en bare 17 år gammel knægt iført sort jakkesæt og en tung sølvring på højre hånds pegefinger.

Ved siden af ham stod Vladimir Putin, og den 70-årige præsident trykkede den unge mands hånd, mens en fotograf forevigede øjeblikket.

Bag dem stod en statue af Vladimir Putins idol Peter den Store, der var russisk zar, dengang magt var noget, som gik i arv fra far til søn.

Den unge mand, der trykkede Putin i hĂĄnden, hedder Akhmad Kadyrov ligesom sin bedstefar.

Akhmad Kadyrov herskede over den russiske republik Tjetjenien i 217 dage, inden at han blev dræbt af en bombe under en militærparade i hovedstaden Grosnyj 9. maj 2004.

Dengang gik der ikke engang et døgn efter bombeangrebet, før Akhmad Kadyrovs søn Ramzan landede i Kreml og trykkede Vladimir Putin i hånden.

Arvefølgen i Tjetjenien var sikret. Ramzan Kadyrov kunne overtage magten, og siden har han nærmest styret republikken som sit personlige fyrstedømme.

Nu er det sĂĄ den unge Akhmad Kadyrov, der trykker Vladimir Putin i hĂĄnden.

Inspirationen

Unge Akhmad Kadyrovs besøg i Kreml kommer, netop som iagttagere af situationen i Tjetjenien diskuterer hans far Ramzan Kadyrovs helbred.

Siden Ruslands overfald på Ukraine 24. februar 2022 er Ramzan Kadyrov blevet et kendt ansigt i Vesten på grund af sin fanatiske støtte til krigen og Vladimir Putins regime.

Han har for eksempel opfordret Vladimir Putin til at bruge atomvåben og sagt, at han vil sende sine tre mindreårige sønner til fronten i Ukraine.

Men i stedet for at møde op ved fronten, dukkede den ældste søn altså op i Kreml 4. marts 2023.

De skriver, at Kadyrov er meget syg

Azamat Maitanov, journalist

Ramzan Kadyrov deler selv fotos fra mødet på det sociale medie Telegram og skriver, at Vladimir Putin belærte den unge mand om, hvilken fantastisk person bedstefaren var.

- Dette inspirerede unge Akhmad meget, og han sagde senere, at selvom han aldrig har set sin bedstefar, kunne han klart og tydeligt forestille sig ham ud fra præsidentens ord, skrev Ramzan Kadyrov og tilføjede:

- Vladimir gav unge Akhmad mange ord med på vejen. Han noterede sig, at tredje generation af Kadyrov-familien ikke blot bør være stolt af bedstefaren, men også bør fortsætte på den vej, han påbegyndte, skrev Ramzan Kadyrov på Telegram.

Brylluppet

Vladimir Putin lykønskede desuden den unge mand, der havde valgt at besøge præsidenten på dagen for sit bryllup.

Egentlig er ægteskab mellem personer under 18 år forbudt ved lov i Rusland, og Ramzan Kadyrov har selv bekæmpet ægteskaber mellem mindreårige, fordi Tjetjenien historisk set har problemer med tvangsægteskaber og bortførsler af unge kvinder.

Men Ramzan Kadyrov har altså gjort en undtagelse med sin 17-årige søn og en ung kvinde, der ifølge det uafhængige oppositionsmedie 1ADAT også kommer fra Kadyrov-familien.

Brylluppet blev holdt med få dages varsel til offentligheden og fejret i Tjetjenien lørdag.

Ifølge 1ADAT var der omfattende afspærringer af veje samt et forbud mod at tage fotos af såvel selve begivenheden som køretøjerne med gæster.

- Arvefølgen er sikret, skrev 1ADAT, da billedet af Akhmad Kadyrov og Vladimir Putin blev offentliggjort.

Er Ramzan Kadyrov syg?

Men hvorfor er det vigtigt for den 46-årige Ramzan Kadyrov at sikre arvefølgen nu i stedet for at vente et år?

Det oplyser han ikke noget om, men sønnens bryllup og besøget hos Vladimir Putin kommer efter en periode, hvor Ramzan Kadyrovs helbred har været diskuteret flittigt blandt eksil-tjetjenere.

Helt konkret ser Ramzan Kadyrov ud til at have taget på i vægt, og hans ansigt er hævet.

Da Ramzan Kadyrov godt kan lide at udgive videoer med sig selv pĂĄ Telegram, er det forholdsvis nemt at sammenligne.

Her er for eksempel et billede fra en video han lagde pĂĄ Telegram 26. februar 2022.

Her er han sĂĄ pĂĄ et billede fra en video han lagde pĂĄ Telegram 28. januar 2023.

Her er han pĂĄ et foto fra 25. februar 2022.

Og her er han pĂĄ et billede fra en video han lagde pĂĄ Telegram 2. marts 2023.

Nyrelægen

Hævelse i ansigtet kan være et tegn på sygdom i nyrerne, og ifølge den tjetjenske oppositionspolitiker Akhmed Zakayev har Ramzan Kadyrov alvorlige problemer med sine nyrer.

Akhmed Zakayev fortæller til journalisten Azamat Maitanov, at Ramzan Kadyrov ifølge hans oplysninger bliver behandlet af en speciallæge fra De Forenede Arabiske Emirater.

- De skriver, at Kadyrov er meget syg, og at han har alvorlige nyreproblemer, fortæller journalisten Azamat Maitanov på Telegram.

Ifølge Akhmed Zakayev er det nefrologen Yasin Ibrahim El-Shahat, der har speciale i nyresygdomme, som netop nu behandler den tjetjenske leder.

Journalisten Azamat Maitanov skriver, at Ramzan Kadyrovs nyreskader muligvis kan skyldes misbrug af "energipiller", mens andre kilder fortæller ham, at Ramzan Kadyrov er blevet forgiftet.

Giftangrebet

Teorien om forgiftning bliver blandt andet næret af, at en af Ramzan Kadyrovs øverste generaler, Aptij Alaudinov, blev forgiftet 8. februar.

Det var Ramzan Kadyrov selv, der skrev om giftangrebet pĂĄ Telegram.

- Alaudinovs adjudant modtog en konvolut med en besked til generalen 8. februar. Det viste sig, at brevet var gennemvædet med en giftig substans. Aptij Alaudinov opdagede det, fordi brevet havde en særlig ram lugt, så han tog forholdsregler, rensede sine hænder og vaskede sine næsebor, skrev Ramzan Kadyrov.

Ifølge opslaget på Telegram var Aptij Alaudinov heldig, fordi han hurtigt kom i behandling hos en militær ekspert i forgiftninger.

Konsekvenserne af at have rørt det forgiftede brev var imidlertid så alvorlige, at Aptij Alaudinov måtte behandles på et hospital i Moskva.

I skrivende stund er der imidlertid ingen uden for Ramzan Kadyrovs inderkreds, som med sikkerhed ved, om han er syg eller forgiftet.

Han var ikke til stede i Moskva, da Vladimir Putin holdt tale for overhuset i det russiske parlament 21. februar – hvilket medførte undren hos flere uafhængige russiske medier.

Blandt andet hos det uafhængige russiske medie "Mozhem Obyasnit", der har over 500.000 følgere på Telegram, og som gav sig til at undersøge data for Ramzan Kadyrovs privatfly.

Og det viste sig, at privatflyet, en Airbus A-319 med nummer RA-73417 på haleroret, var fløjet til Abu Dhabi 17. februar.

Returdatoen er ikke kendt, da flyets transpondere slukkes med jævne mellemrum.