Udland

Macron kæmper mod russisk og kinesisk indflydelse i Afrika

Præsident Macron er på besøg i fire lande i et forsøg på at fastholde indflydelse på kontinentet midt i en voksende fjendtlighed mod franskmænd.

Det handler for Frankrig om at finde sin nye rolle i Afrika, nu hvor man har erkendt, at æraen med fransk indblanding i Afrika er slut.

Det sagde Macron ifølge Al Jazeera, inden at han begyndte sin tur til fire afrikanske lande, Gabon, Congo, Den Demokratiske Republik Congo og Angola i et forsøg på at genopbygge båndene. For de er blevet tyndslidte.

Franskmændene bliver mere og mere upopulære i de gamle kolonier, hvor selv økonomisk samarbejde af nogle anses for at være udnyttelse af Afrika.

Modstanden mod Frankrig er forståelig

For den tidligere professor og leder af Center for Afrikanske Studier på Københavns Universitet Holger Bernt Hansen er det ikke så overraskende med modstanden mod Frankrig.

- Det kan godt være, at Macron har været på rundrejse i Afrika 18 gange, siden han blev præsident, men han er for sent ude med at sige det rigtige. Man forstår modstanden mod ham, siger han til TV 2.

Holger Bernt Hansen siger, at den stigende interesse fra Rusland, Kina og andre lande skyldes, at Afrika har været ved at forsvinde for Europa. Det skyldes ifølge ham især tre ting:

1. Coronakrisen, hvor Vesten lod Afrika i stikken, da det gjaldt om at sende vacciner.

2. Klimakonferencen COP 27, hvor Vesten ikke levede op til sine løfter til Afrika om støtte.

3. Ukraine-krigen, da Afrika led voldsomt under, at korn og kunstgødning i månedsvis ikke kom frem.

- Det fik mange afrikanere til at spørge sig selv, om Ukraine-krigen var deres krig, siger Bernt Hansen.

Alle vil have en bid af kagen

Afrika er igen blevet en – diplomatisk – slagmark, hvor Frankrig kæmper for indflydelse mod især Rusland og Kina – men også Indien og Tyrkiet.

Macron anser Afrika for at være en vigtig partner i årene fremover. Ifølge BBC mener han ikke, at Europa har råd til at se bort fra Afrika. Der er kæmpe muligheder og en ungdommelig dynamik, som vil give et kæmpe bidrag til Europas fremtidige vækst, siger han.

Hvis ikke det lød nykolonialistisk, kunne man sige, at kampen om Afrika er i gang – igen. Rusland forsøger at genvinde den indflydelse, landet havde under den kolde krig. Blandt andet ved at tilbyde sikkerhed mod islamisk terrorisme til lande i Vestafrika, hvor Wagner-gruppen har erstattet franske soldater og danske.

Kina har været travle som myrer i Afrika i efterhånden mange år med bygning af veje, havne, lufthavne, jernbaner og anden vigtig infrastruktur.

Frankrig sender stjålne kunstgenstande retur

Så hvilken rolle skal den gamle kolonimagt Frankrig spille i disse nye tider? Militær tilstedeværelse er ikke svaret. Erfaringerne er for dårlige fra Mali og Burkina Faso. Men træning af lokale styrker og teknisk assistance er en mulighed.

Ifølge BBC skal det franske engagement også gøres bredere med kultursamarbejde, samarbejde om immigration, handel og udvikling. Der er også meget, der skal rådes bod på i lyset af franskmændenes fremfærd under kolonitiden.

Frankrig er så småt begyndt at returnere kunstgenstande til de afrikanske lande, som de i sin tid blev stjålet fra. Det skal også gøres nemmere for afrikanere i de tidligere kolonier at få visum til Frankrig, og de skal have lettere adgang til videregående uddannelser.

Kampen om mineraler og metaller

Holger Bernt Hansen siger, at mange afrikanske ledere har fået nok af Vestens værdier, vores bedrevidenhed og diktatoriske måde at opføre os på.

- Men Vesten forsøger ligesom andre at komme ind i kampen om alle de mineraler og metaller, som vi er så afhængige af. Vi er alle med i det. For et halvt år siden vågnede amerikanerne op, og vi så det helt usædvanlige, at den amerikanske finansminister Janet Yellen besøgte Afrika. Det har vi ikke set før, og for nylig var den amerikanske præsidentfrue Jill Biden på besøg. Måske er vi ved et vendepunkt, siger Holger Bernt Hansen.

Et synspunkt, der støttes af veteranjournalisten Caleb Atemi i avisen The Standard: - USA er lige så stille ved at vende tilbage til Afrika. I årevis har Kina optaget den plads, som USA og andre vestlige lande kæmpede hårdt for at beholde siden den kolde krig.