Udland

Vrede israelere demonstrerer i 95 byer

Protesterne har flere gange udviklet sig voldsomt, og tidligere denne uge brugte politiet vandkanoner og chokgranater mod demonstranter.

På otte uger har demonstrationerne i Israel vokset fra at få tusinde gik på gaden til at være rekordstore med titusindvis af demonstranter.

Lørdag aften var ingen undtagelse, og vrede israelere var igen på gaden i 95 forskellige byer.

Det skriver avisen Times of Israel.

TV 2s reporter i Tel Aviv, Jotam Confino, fortæller, at situationen i landet er temmelig anspændt, og at politiet har tilkaldt ekstra styrker.

- Der skal ikke ret meget til, før det hele ender i kaos, og politiet har svært ved at styre de titusindvis af mennesker, der er på gaden og er rasende, siger han.

Chokgranater og vandkanoner

Demonstranterne er vrede over regeringens planlagte reform af retsvæsenet.

Reformen vil blandt andet give regeringen det afgørende ord, når dommere skal udnævnes, og den vil begrænse højesterets muligheder for at blokere for love, som regeringen vil have igennem.

Den israelske domstolsreform

Benjamin Netanyahus nye regering kom til ved nytår, og består – foruden Netanyahus parti Likud – af en række religiøse og stærkt nationalistiske partier.

Regeringen ønsker at ændre styrkeforholdet mellem det politiske system og den israelske Højesteret, så domstolene får mindre magt.

Forslaget indebærer blandt andet, at Højesteret ikke længere skal have lov til at underkende lovgivning, som domstolen vurderer til at gå for langt.

Det israelske parlament Knesset skal have ret til – med simpelt flertal – at underkende en afgørelse fra Højesteret.

Og endelig skal politikerne have mere indflydelse på udnævnelse af dommere. I dag udnævnes dommere af et panel, hvor siddende dommere og politikere skal blive enige. De nye regler vil rykke magtbalancen, så politikerne får større indflydelse.

Kritikere af reformen siger, at det vil rokke alvorligt ved ”magtens tredeling” (princippet om, at det er afgørende for et demokrati, at der er balance mellem den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt) og give regeringen for stor magt.

 

Demonstrationer har flere gange i løbet af de seneste uger udviklet sig voldsomt. Tidligere på ugen brugte politiet blandt andet vandkanoner og chokgranater mod demonstranterne.

Der skal ikke ret meget til, før det hele ender i kaos

TV 2s reporter i Tel Aviv, Jotam Confino

Siden har demonstranterne klaget over politiets hårdhændede behandling, mens politiet til gengæld har anklaget demonstranterne for at gå langt over stregen, skriver Times of Israel.

Demonstrationer preller af på regeringen

Ifølge TV 2-journalist Jotam Confino har demonstrationerne udviklet sig til at være historiske.

- Normalt ser man, at det er højre- og venstrefløjen, der kæmper mod hinanden. Det er ikke tilfældet her. Det er alt fra ældre til unge og folk fra begge fløje, der er på gaden. Det er en bred palet af folk, fortæller han.

Selvom demonstrationerne er blevet mere og mere omfattende, lader det ifølge Jotam Confino til, at det preller af på regeringen.

Hvis alt går efter regeringens plan, vil reformen blive indført inden for en måned, forklarer TV 2s udsendte.

- Lige nu ser der ikke ud til at være noget, der kan rokke ved regeringen, siger han.