Russisk oprørsgruppe tager skylden for angreb i Rusland

Den højrenationale russiske gruppe kæmper på Ukraines side i krigen. Gruppen siger, at den i dag overskred grænsen til Rusland.

En lille russisk oprørsgruppe har taget ansvaret for dagens angreb i den russiske Brjansk-region, tæt på grænsen til Ukraine.

- Det Frivillige Russiske Korps kom til Brjansk-regionen for at vise vores landsmænd, at der er håb om, at frie russere med våben i hænderne kan kæmpe mod regimet, hedder det i en videomeddelelse, som Det Russiske Frivillige Korps har lagt op på sociale medier.

Dagen igennem er der kommet modstridende meldinger om angrebet, hvis omfang stadig er uklart.

De første meldinger fra den lokale guvernør Alexander Bogomaz lød på, at en "sabotage og opklaringsenhed" fra Ukraine havde beskudt en civil personbil, dræbt en person og såret et barn.

Senere skrev det russiske nyhedsbureau TASS, at sabotørerne havde taget civile gidsler i en landsby i regionen.

Nogle timer senere meddelte den russiske efterretningstjeneste FSB imidlertid, at "situationen nu var under kontrol", skriver avisen Moscow Times.

"Vi vil knuse dem"

Den russiske præsident, Vladimir Putin, beskyldte tidligt på dagen "ukrainske sabotører" for at stå bag det, han kaldte et terrorangreb.

- De vil ikke opnĂĄ noget som helst. Vi vil knuse dem, sagde Vladimir Putin.

Det ukrainske militær afviste til gengæld pure, at de skulle stå bag et angreb. Ukrainerne beskyldte russerne for selv at have organiseret et falsk flag-angreb og derefter lægge skylden på ukrainerne.

- Det er en klassisk, bevidst provokation, kommenterede en af præsident Volodymyr Zelenskyjs rådgivere på Twitter.

Russere, der kæmper for Ukraine

Ifølge Det Frivillige Russiske Korps var imidlertid angrebet ægte. Den lille gruppe, der er grundlagt af den russiske, højreradikale hooligan Denis Kapustin, består af russere, der opholder sig i Ukraine.

Ifølge Ukrajinska Pravda kæmper medlemmerne af Det Frivillige Russiske Korps på Ukraines side i krigen sammen med andre internationale frivillige.

Gruppen har i løbet af torsdagen lagt to videoer op på sociale medier, begge tilsyneladende optaget i Brjansk-regionen, hvor de begrunder angrebet. Lederen, Denis Kapustin, optræder selv i den ene.

- Det er på høje tid, at almindelige russiske borgere forstår, at de ikke er slaver, lyder budskabet.

Gruppen forklarer selv, at 45 af dens medlemmer trængte over grænsen, optog videoerne og lavede et baghold mod to lette militærkøretøjer – men at der aldrig var tale om en gidseltagning.