Midt i tiltagende krise mellem USA og Kina kom der pludselig "nyt" om coronas oprindelse

Virusekspert opfordrer til at ignorere meldinger om coronalæk fra laboratorium, og forsker i international politik kalder det hele lidt bizart.

Først blev en kinesisk "spionballon" skudt ned over USA. Og kort efter hævdede den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken, at Kina overvejer at levere dødbringende våben til Ruslands krig mod Ukraine.

Forholdet mellem Kina og USA er pĂĄ et historisk lavpunkt.

Og senest er der med to amerikanske myndigheders udmelding i en helt anden boldgade lagt mere brænde på bålet, nemlig hvordan covid-19 spredte sig: naturligt på et dyremarked eller efter en læk på et kinesisk laboratorium i Wuhan?

Selvom flere studier har slået fast, at coronapandemien startede på et dyremarked i byen, er det med to dages mellemrum kommet frem, at to amerikanske myndigheder på grund af efterretninger nu hælder mere mod det sidste: at covid-19 begyndte at sprede sig fra Wuhan i Kina efter en læk på et af byens mange laboratorier.

Tilfældigt sammenfald? Eller en del af den mudderkastning, der i stigende grad foregår mellem USA og Kina?

De spørgsmål har TV 2 stillet to eksperter.

Timingen er bemærkelsesværdig

Fra begge eksperter lyder det, at ingen med sikkerhed kan vide, hvad de nye efterretninger konkret viser, eller om der er tale om nye oplysninger, for efterretningerne bliver hemmeligholdt.

Vi er tilbage i mudderkastningsæraen

Andreas Bøje Forsby, seniorforsker, DIIS

Men timingen for nyheden om efterretningerne fra det amerikanske energiministerium og forbundspolitiet FBI er ifølge eksperterne bemærkelsesværdig i forhold til den storpolitiske magtkamp mellem de to supermagter.

Især fordi det amerikanske energiministerium selv har klassificeret vurderingen som lav.

Eller som seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Andreas Bøje Forsby siger til TV 2:

- Vi er tilbage i mudderkastningsæraen, som Trump-administrationen indledte.

Det samme påpeger Camilla Nørup Sørensen, der er lektor med speciale i østasiatisk sikkerhedspolitik og Kina som stormagt ved Forsvarsakademiet:

- Det er spekulativt, men jeg tror ikke nødvendigvis, at man er mere eller mindre sikker i USA i forhold til, hvor coronavirussen kommer fra.

Kina og USA udspiller hinanden som utroværdige

Ifølge Camilla Nørup Sørensen viser nyheden om energiministeriets og FBI’s vurdering af coronaens oprindelse, at tærsklen for graden af sikkerhed ved efterretninger, før de bliver meldt offentligt ud, er faldende, når det gælder Kina.

Normalt vil de amerikanske politiske myndigheder og efterretningsmyndigheder nemlig være meget mere sikre i deres sag før en offentlig udmelding. Det var imidlertid heller ikke tilfældet, da USA i slutningen af februar meldte ud, at efterretninger tyder på, at Kina overvejer at levere dødbringende våben til Rusland til brug i krigen mod Ukraine.

Og det er der en årsag til, forklarer Camilla Nørup Sørensen:

- Der foregår en konkurrence mellem USA og Kina om at udspille den anden som værende mest utroværdig og som en fare for international sikkerhed eller international sundhed.

Kineserne holder sig heller ikke tilbage.

Fra øst mod vest er det således fyget med beskyldninger om USA’s rolle i krigen i Ukraine. Samtidig er der blevet spekuleret i amerikanernes indblanding i Nord Stream 2-eksplosionerne, og at coronavirussen ifølge Kina i virkeligheden er spredt fra Fort Derrick i USA.

Stor politisk Kina-bevĂĄgenhed i USA

Ifølge begge eksperter er både den amerikanske kongres og efterretningstjenesten FBI meget Kina-kritiske og i en sådan grad, at Kina i en nyoprettet gruppe i Kongressen er blevet udråbt som en eksistentiel trussel mod USA.

Og det kan have betydning for, hvordan de forskellige myndigheder og efterretningstjenester indenrigspolitisk forsøger at positionere sig, forklarer Camilla Nørup Sørensen.

- Det er ikke første gang, at der er en konkurrence mellem efterretningstjenester om at melde ind på et område, der har politisk bevågenhed. Hvis du taler om Ukraine, atomvåben, forskning, corona og kultur – der er lige nu en Kina-dimension i det hele, siger hun.

Også af den grund kan der altså være en grund til for enkelte amerikanske myndigheder og efterretningstjenester at melde noget Kina-kritisk ud – selvom efterretningerne er svage.

- Når selv det amerikanske energiministerium ikke fæstner stor lid til teorien, så virker det hele en smule bizart og – set med omverdenens øjne – ikke særligt overbevisende, siger Andreas Bøje Forsby.

Det er ikke kun eksperter i international politik, der undrer sig over det amerikanske energiministerium og FBI’s udmeldinger om coronavirussens oprindelse.

Det gør viruseksperter også.

Studier har vist, at laboratoriumlæk ikke er "plausibelt"

Flere studier har peget pĂĄ, at coronavirus opstod gennem dyrehandel pĂĄ markedet i Wuhan.

Det gælder blandt andet et fagfællebedømt studie, der blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science i juli 2022, og som har den danske professor ved Scripps Research Institute i USA Kristian G. Andersen som medforfatter.

Dette berører os alle

Thea Kølsen Fisher, professor og forskningschef

Studiet blev efterfølgende anerkendt af forskere fra hele verden for dets grundighed, og af studiet fremgår det, at det ”simpelthen ikke er plausibelt, at virussen er opstået på nogen andre måder end gennem dyrehandel på markedet i Wuhan”.

Blandt andet dét studie har også fået Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, til at reagere på de amerikanske efterretninger på det sociale medie Twitter.

Videnskabelig data tyder på tilfældig biologi, siger Jens Lundgren

Her opfordrede Jens Lundgren mandag andre til at ignorere udmeldingen, indtil beviser bliver præsenteret.

Det skete efter et spørgsmål på Twitter fra professor og forskningschef Thea Kølsen Fischer om, hvornår beviserne bliver delt med verden.

- Dette berører os alle, skrev hun.

Thea Kølsen Fischer er forskningschef på Nordsjællands Hospital og klinisk professor på Københavns Universitet. Hun var en del af det hold af eksperter fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), der i 2021 rejste til Kina for at finde svar på, hvordan virussen var opstået.

- Konsensus fra dig og andre fra WHO – baseret på videnskabelige data om, at det sandsynligvis er tilfældig biologi – står stadig som den mest plausible og sandsynlige. Andre udforsker andre hypoteser, men hævder kun – ingen informative data (endnu), skrev Jens Lundgren som svar.

En talsperson fra Kinas udenrigsministerium Mao Ning afviste mandag de endnu ikke offentliggjorte efterretninger om en læk fra et kinesisk laboratorium:

- Covid-sporing er et videnskabeligt anliggende, der ikke bør politiseres, sagde hun.