Udland

Stationsforstander er anholdt efter togulykke i Grækenland

Mindst 40 mennesker har mistet livet, og 85 meldes kvæstet i en togulykke i det centrale Grækenland.

Politiet har afhørt ansatte og anholdt en leder af den lokale togstation, efter en voldsom togulykke fandt sted i Grækenland sent tirsdag aften.

Det fortæller Danmarks ambassadør i Grækenland, Klavs Arnoldi Holm, til TV 2.

- Hele slagsmålet er startet om, hvad der egentlig skete, og om der er nogen, man kan drage til ansvar. Politiet er ved at afhøre dem, der var involveret i afviklingen af selve togdriften, da ulykken skete. Og så har man anholdt stationsforstanderen i Larissa, fortæller han.

Det var et godstog og et intercitytog med omkring 350 passagerer, der stødte sammen tirsdag tæt på byen Larissa.

Mindst 40 mennesker har mistet livet, og mindst 85 er blevet kvæstet i ulykken. Desuden meldes 50 personer fortsat savnet onsdag middag.

To tog på samme spor

De to tog kom kørende på det samme spor imod hinanden, og i Grækenland undrer man sig nu over, hvordan det kunne ske, fortæller ambassadøren.

- Man skal passe på med at gå med rygter og spekulationer. Men det, der bliver nævnt på græsk tv, det er, at der er tale om en menneskelig fejl. Et spor skulle have været skiftet, og det skulle ske manualt, og det kom til at ske manualt, og så virkede elektronikken ikke, der hvor man trykkede, og så skete det her, siger han.

- Men altså - det er alt for tidligt at udtale sig om. Vi må se, hvad de nærmeste dages undersøgelser viser, tilføjer han.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er den anholdte stationsforstander en 59-årig mand.

Han er blevet anklaget for at være skyld i de mange dødsfald ved uagtsomhed og for at have forårsaget alvorlig legemsbeskadigelse ved uagtsomhed.

Den 59-årige mand stationsforstander har nægtet sig skyldig og sagt, at ulykken kan skyldes en teknisk fejl, lyder det fra græsk politi ifølge Reuters.

Grækenland har gamle tog og jernbaner, som trænger til at blive moderniseret, skriver nyhedsbureauet Reuters. Mange tog kører på et enkelt spor, og flere steder er der endnu ikke installeret et automatisk kontrolsystem.

Tilbage i 1972 blev 19 personer dræbt, da to tog stødte frontalt sammen i samme område.

De græske myndigheder har endnu ikke meldt noget ud om årsagen ulykken tirsdag aften.

Mange studerende på vej med toget

Grækenland har erklæret tre dages landesorg efter ulykken, og den græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis, er taget hen på ulykkesstedet.

- Det er en ubegribelig tragedie. Vores tanker i dag er hos ofrenes pårørende, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Passagertoget var på vej fra hovedstaden Athen til byen Thessaloniki, som er en stor studieby.

Derfor var mange unge på vej hjem med toget efter en græsk fridag mandag, fortæller Klavs Arnoldi Holm. Han tilføjer, at oprydningsarbejdet stadigvæk er i fuld gang, og at dødstallet ventes at stige yderligere.

- Der ledes stadig efter omkomne under de togvogne, der blev fuldstændig ødelagt. De tilskadekomne er kommet ud af de andre vogne, fortæller han.