Krigen i Ukraine

Russiske soldater når i snit 60 dage i Ukraine, før de forsvinder

Tusindvis af russere meldes savnet i Ukraine, men mange af deres pårørende føler sig overladt til selv at lede efter svar.

På det sociale medie VKontakte, den russiske pendant til Facebook, ligger der en efterlysning.

Den er fra 23. februar i år, og afsenderen er konen til en russisk soldat ved navn Dmitrij Vytovtov, der er meldt savnet i krigen i Ukraine.

- Leder efter en mand og far. Hjælp mig venligst med at finde nogen med oplysninger, lyder det i opslaget.

Siden juni 2022 har konen delt den samme efterlysning hver eneste måned. Uden at få svar.

- Til dato er der ingen oplysninger om hans helbred og opholdssted. Hvis nogen ved noget, så ring eller skriv en privat besked, appellerer hun.

Hendes mand er en af de anslået tusindvis af russiske soldater, som er forsvundet i løbet af det første år af Ruslands invasion. Nogle kan være blevet taget til fange af Ukraine, mens mange formodes at være blevet dræbt ved fronten.

Men uden et identificeret lig kan de pårørende hverken begrave deres mænd, fædre og sønner eller modtage erstatning fra den russiske stat, da soldaten ikke officielt er bekræftet dræbt.

Derfor er efterlysningen af Dmitrij Vytovtov også langtfra den eneste af sin slags på de russiske sociale medier, rapporterer det uafhængige russiske medie Novaja Gazeta.

"Levetid" på 60 dage i krigen

Mediet har indsamlet og analyseret næsten 10.000 opslag i VKontakte-grupper, hvor russiske soldater efterlyses, og har på den baggrund identificeret mindst 1365 forsvundne soldater.

De pårørende har i jagten på nyt om udsendte soldater forsøgt at kontakte det russiske forsvarsministerium, militærenheder, hospitaler og lighuse. Og når de intet svar kan få fra den russiske stat, beder de om hjælp på sociale medier.

Der er mange tilfælde, hvor en person bare brænder i en kampvogn

Sergej Krivenko, leder af menneskerettighedsgruppen Borger.Hær.Lov

Men ikke alle pårørende rapporterer offentligt om forsvundne soldater, og det reelle antal savnede er langt større, mener lederen af menneskerettighedsgruppen Borger.Hær.Lov, Sergej Krivenko:

- De savnede er hovedsageligt døde, hvis lig ikke er blevet fundet. I øjeblikket kender vi omkring 12.000 bekræftede døde. Men der er nok dobbelt så mange savnede, vurderer han ifølge Novaja Gazeta.

På baggrund af de pårørendes efterlysninger på sociale medier har det russiske medie lavet opgørelser over, hvilke områder af Ukraine de savnede soldater var udsendt til, da de forsvandt.

Samtidig viser det analyserede materiale, at soldaterne i gennemsnit deltog i krigen i 60 dage, før radiotavsheden indtraf, og de holdt op med at kommunikere med deres familier hjemme i Rusland.

Lig identificeres ikke

Frustrationen hos pårørende til russiske soldater er ikke ny.

Flere gange siden Rusland indledte sin invasion af Ukraine, har familiemedlemmer og organisationer offentligt kritiseret myndighederne for at skjule eller forhale oplysninger om dræbte og sårede.

Eller for ikke at gøre nok for at få dræbte soldaters lig fragtet hjem fra slagmarken.

3. februar i år foreslog formanden for Menneskerettighedsrådet i Rusland, Valerij Fadejev, at den russiske stat også bør lave udbetalinger til de savnede soldaters familier.

I dag betaler Rusland op mod 1,2 millioner danske kroner til de døde soldaters pårørende, mens de savnede russeres familier i princippet ikke har ret til godtgørelse.

Ifølge Valerij Fadejev er den nuværende ordning især et problem på grund af manglen på identifikation af de døde.

- Hvis intet er kendt om en soldat, bør familien fortsætte med at modtage kompensationen i en tid, argumenterede formanden.

Problemer med manglende identifikation af døde soldater bliver også italesat af menneskerettighedsgruppen Borger.Hær.Lov.

- Der er mange tilfælde, hvor en person bare brænder i en kampvogn. Der er intet tilbage af ham, og det er stort set umuligt at foretage en identifikation. Der er lig, som den ukrainske side tager ud og opbevarer i køleskabe, indtil de overføres til Rusland, da ukrainerne ikke har mulighed for selvstændigt at identificere dem, forklarer formanden Sergej Krivenko til Novaja Gazeta.

Ukraine har sendt over 800 lig retur

I løbet af krigen har Rusland og Ukraine ad flere omgange udvekslet krigsfanger og lig.

Ifølge Novaja Gazeta returnerede ukrainerne i løbet af krigens første år 869 russiske lig – senest 42 døde i slutningen af december – mens det ikke står klart, hvor mange lig Rusland har sendt den anden vej.

- Udveksling af lig er en humanitær ting, der bør finde sted. Men vi ser, at denne proces ikke er veletableret. Måske har Rusland simpelthen ikke det nødvendige antal lig fra det ukrainske militær til udvekslingen, siger Krivenko.

Der findes ingen officiel opgørelse over dræbte og tilfangetagne soldater i krigen, men det ukrainske militær opgør det samlede russiske tabstal til næsten 150.000 soldater. Tallet dækker over både dræbte og soldater, der på anden vis er gjort ukampdygtige.

Rusland anerkender ikke det ukrainske tal, men har kun to gange selv angivet et tabstal. Senest i september, hvor forsvarsminister Sergej Sjojgu berettede om 5937 dræbte.

En løbende opgørelse fra BBC Russian og det uafhængige russiske medie Mediazona, som er baseret på offentligt tilgængelige informationer, har registreret mindst 15.136 dræbte russere.

Vestlige efterretninger anslår det samlede russiske tabstal til at være omkring 180.000-200.000, hvoraf omkring 40.000-60.000 er dræbt, lyder vurderingen.