Udland

Passager i dødelig togulykke: - Vi væltede rundt, kabler hang ned, vinduer var knust, folk skreg

Et passagertog og et godstog er kollideret frontalt i det centrale Grækenland. Der meldes om mange sårede og dræbte.

Et passagertog og et godstog kolliderede i det centrale Grækenland tirsdag aften.

Mindst 40 mennesker har mistet livet, og mindst 85 er blevet kvæstet i ulykken. Desuden savnes 50 personer fortsat onsdag middag.

Det fortæller Danmarks ambassadør i Grækenland, Klavs Arnoldi Holm, til TV 2.

- Oprydningsarbejdet er stadigvæk i fuld gang. Der ledes stadig efter omkomne under de togvogne, der blev fuldstændig ødelagt. Mens de andre tilskadekomne er kommet ud af de andre vogne, fortæller han.

Mareridtsagtigt

Overlevende fortæller om panik i passagertoget.

- Vi hørte et stort brag. Det var ti forfærdelige sekunder. Vi væltede rundt i vognen, indtil vi faldt om på siden – og indtil det hele stoppede, var der panik, fortæller 28-årige Stergios Minenis.

Han fortæller, at der opstod brand med det samme, så der var ild og kabler i togvognen.

- Vi væltede rundt, kabler hang ned, vinduer var knust, folk skreg, folk sad fast. Vi sprang to meter ned for at komme ud, og nedenunder var der jernstykker. Men hvad skulle vi gøre? siger han.

En anden ung mand fortæller til tv-stationen Skai, at der var panik i hans togvogn, hvor folk skreg.

Skai har vist billeder af afsporede vogne med store skader og ødelagte vinduer samt vragrester i området omkring ulykkesstedet.

De fire forreste togvogne i intercitytoget blev afsporet ved ulykken, og de to forreste gik i brand på grund af det voldsomme sammenstød.

Ingen melding om danske passagerer

Danmarks ambassadør i Grækenland, Klavs Arnoldi Holm, fortæller, at der endnu ikke er nogen melding om danskere ombord på toget.

- Vi har selvfølgelig indkaldt ambassadens krisestab og samarbejder med de andre nordiske lande om at få oplysninger om, hvorvidt der er udlændinge med – herunder selvfølgelig danskere, siger han.

Ambassadøren bemærker, at ulykken er sket uden for turistsæsonen, så der er mindre sandsynlighed for, at der var danske turister med passagertoget.

Selvom myndighederne endnu ikke kan sige, hvad der er årsag til ulykken, fortæller Klavs Arnoldi Holm, at der lige nu er en hypotese om, at ulykken skyldes en manuel, menneskelig fejl.

Tilbage i 1972 blev 19 personer dræbt, da to tog stødte frontalt sammen i samme område.

Grækenlands gamle tog og jernbaner trænger generelt til at blive moderniseret - mange tog kører på et enkelt spor, og flere steder er der endnu ikke installeret et automatisk kontrolsystem, skriver Reuters.

Godstoget og passagertoget, der kolliderede sent tirsdag aften, kom også kørende på samme spor.

Omkring 250 personer evakueret

Brandvæsenet fik meldingen om ulykken kort før midnat tirsdag aften, og redningshold har natten igennem evakueret passagerer fra togvognene, der kolliderede lige uden for byen Larissa.

Omkring 250 personer er allerede blevet bragt til byen Thessaloniki med busser.

Ifølge lokale medier var der i alt omkring 350 passagerer med toget, der havde afgang fra den græske hovedstad, Athen, klokken 19.30 lokal tid. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Passagertoget var på vej fra Athen til Thessaloniki, mens godstoget var på vej fra Thessaloniki til Larissa.