Coronavirus

Chefen for FBI: Coronavirus kom sandsynligvis fra et laboratorium i Kina

Kina har forsøgt at "forpurre og formørke" efterforskningen af coronavirussens oprindelse, siger lederen af USA's forbundspoliti i et nyt interview.

Hvad skete der i den kinesiske storby Wuhan i det sene efterår 2019, som fik en ny virus til at sprede sig mellem mennesker?

Det mest sandsynlige er en hændelse på et laboratorium i Wuhan

Christopher Wray, chef for USA's forbundspoliti, FBI

Spørgsmålet er endnu ikke fuldstændig besvaret, men i løbet af de seneste dage har flere amerikanske myndigheder oplyst, at de nu mest hælder til, at virussen undslap et laboratorie ved et uheld.

Sent tirsdag aften sagde lederen af det amerikanske forbundspoliti (FBI) til tv-stationen Fox News, at laboratorieteorien efter FBI's vurdering er den mest sandsynlige.

- FBI har i noget tid vurderet pandemiens oprindelse, og det mest sandsynlige er en hændelse på et laboratorium i Wuhan, sagde Christopher Wray.

- Her taler vi om et potentielt læk fra et laboratorium kontrolleret af de kinesiske myndigheder, fortsatte han.

Ifølge FBI-chefen virker det mistænkeligt, at de kinesiske myndigheder har været meget lidt samarbejdsvillige i efterforskningen af pandemiens opståen.

- Jeg vil blot dele den observation, at jeg synes, at den kinesiske regering har gjort sit bedste for at forsøge at forpurre og formørke arbejdet – altså det arbejde, vi udfører, samt det arbejde, de amerikanske myndigheder og nære partnere fra andre lande udfører. Det er uheldigt for alle, lød det fra Christopher Wray.

En igangværende efterforskning

Han fortalte, at FBI har investeret en hel del ressourcer i opklaringsarbejdet.

- FBI har agenter, professionelle, analytikere, virologer, mikrobiologer og så videre. Folk, der specifikt fokuserer på farerne ved biologiske trusler, inklusive ting som nye virusser som covid. De fokuserer også på truslerne ved, at de ender i de forkerte hænder – som skurke, fjendtlige lande, terrorister og kriminelle, lød det fra Christopher Wray.

Udmeldingen fra FBI-chefen kommer blot to dage efter, at den amerikanske avis Wall Street Journal kunne fortælle, at USA's energiministerium også mener, at teorien om et laboratorielæk er den mest sandsynlige.

Avisen fik fat i en hemmelig efterretningsrapport om coronapandemiens oprindelse, som energiministeriet har sendt til en række medlemmer af USA's kongres. Efterfølgende er rapportens indhold bekræftet af flere andre medier, blandt andet CNN og NBC.

USA's energiministerium betaler for en stor del af den offentligt finansierede forskning i USA og driver landets nationale laboratorier.

Der er ikke er ret mange detaljer, der ikke er hemmelige

Christopher Wray, chef for USA's forbundspoliti, FBI

Derfor er netop dette ministerium en nøglespiller i kampen mod coronavirus.

Nye efterretninger

Ifølge Wall Street Journal fremgår det af efterretningsrapporten, at pandemien efter ministeriets vurdering "sandsynligvis" begyndte som et laboratorielæk, men at ministeriets analytikere kun har "lav tillid" til deres egen vurdering.

Tidligere under pandemien vurderede ministeriet, at et laboratorielæk var lige så sandsynligt, som at sygdommen var opstået naturligt. Dermed viser den nye efterretningsrapport, at ministeriets analytikere har skiftet mening.

Ifølge Wall Street Journal fremgår det af rapporten fra energiministeriet, at der findes nye efterretninger, som peger på et laboratorielæk.

Det oplyses ikke, hvilke efterretninger der er tale om,

Under interviewet med Christopher Wray på Fox News ville FBI-chefen heller ikke sige ret meget om, hvilke konkrete beviser forbundspolitiet bygger sin vurdering på.

- Jeg kan sige, at vores arbejde fortsætter, og at der ikke er ret mange detaljer, der ikke er hemmelige, lød det fra Christopher Wray.

Teorien

Nogle af de detaljer, der kan understøtte FBI's vurdering, kom frem i foråret 2021, da et hold eksperter fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) besøgte laboratorierne i Kina.

Dengang vurderede WHO officielt, at teorien om et laboratorielæk var "ekstremt usandsynlig".

Men nogle måneder senere sagde den danske leder af WHO's eksperthold til TV 2, at det var et "sandsynligt" scenarie, at en ansat på et laboratorie i Wuhan var blevet smittet under håndteringen af coronasmittede flagermus.

Danske Peter Embarek, der var leder af ekspertholdet, sagde dengang, at en smittet medarbejder ikke nødvendigvis var det samme som, at der havde været et læk af manipuleret virus hos et af de topsikrede kinesiske laboratorier.

- En medarbejder, der blev smittet i felten ved at tage prøver, hører under en af de sandsynlige hypoteser. Det er der, hvor virussen springer direkte fra en flagermus til et menneske. I det tilfælde ville det så være en laboratoriemedarbejder i stedet for en tilfældig landsbybeboer eller anden person, som har regelmæssig kontakt med flagermus. Så den ligger faktisk i den sandsynlige kategori, sagde Peter Embarek dengang til TV 2.

Han understregede, at WHO's eksperter ikke fandt nogen direkte beviser for, at udbruddet af coronavirus hænger sammen med den forskning i flagermus, der blev foretaget på Wuhans laboratorier.

Under besøget i Wuhan oplevede Peter Embarek også, at det var vanskeligt at samarbejde med kineserne.

Vi er der ikke endnu

John Kirby, talsmand for USA's nationale sikkerhedsråd

For eksempel besøgte WHO's eksperter to laboratorier, der havde arbejdet med flagermus, men uden at kunne få lov til at se nogen former for dokumentation:

- Vi fik ikke kig på laboratoriebøger eller dokumenter direkte fra laboratoriet. Vi fik en præsentation, og så fik vi snakket om og stillet de spørgsmål, vi havde lyst til at stille, men vi fik ikke set på noget dokumentation overhovedet, sagde Peter Embarek dengang til TV 2.

Usikkerheden

Selvom både FBI og USA's energiministerium nu hælder til, at pandemiens arnested er et laboratorie i Wuhan, er der flere andre amerikanske myndigheder, der mener noget andet.

USA's militære efterretningstjeneste CIA står ifølge Wall Street Journal lige midt imellem laboratorieteorien og teorien om naturlig oprindelse, mens USA's nationale efterretningsråd tror, at pandemien startede naturligt. Også de har "lav tillid" til egen vurdering.

Mandag sagde talsmanden for USA's nationale sikkerhedsråd, John Kirby, at USA's præsident, Joe Biden, har et stærkt ønske om at finde frem til pandemiens oprindelse, men at der er stor usikkerhed og forskellige holdninger internt hos de amerikanske myndigheder.

- Der er ingen konsensus hos de amerikanske myndigheder om, hvordan covid begyndte, sagde John Kirby under en pressebriefing mandag.

- Vi er der ikke endnu, tilføjede han.