Krigen i Ukraine

Russisk topgeneral ramt af hævnporno dagen efter militær svipser

En privat video med en mand, der ligner en af Ruslands øverste generaler, er gået viralt dagen efter en sabotageaktion i hans ansvarsområde.

Han var kun iført et skælmsk smil om munden, et håndklæde om lænden og et trækors om halsen, da han tændte for kameraet.

Han kan lide at uddelegere beslutningerne, mens han skaber videoindhold til sine kærester

VChK-OGPU, russisk kanal på Telegram med 567.000 følgere

I baggrunden bragede nummeret 'Young Right Now' med den tyske DJ Robin Schultz ud af højttalerne på et musikanlæg, mens manden åbnede håndklædet, så man kunne se alt det, der gemte sig lige neden under topmaven.

Dernæst vendte han sig rundt og vrikkede med numsen, mens håndklædet blev trukket ned på lårene.

Scenen herover er fra en video, der lige nu deles igen og igen på sociale medier i Rusland.

Manden på den 44 sekunder lange optagelse ligner nemlig til forveksling den russiske general Aleksander Matovnikov, der er næstkommanderende for Ruslands landstyrker og én af landets allerøverste militærfolk.

De kanaler, som deler videoen, hævder, at manden på optagelserne rent faktisk er Aleksander Matovnikov, der tilsyneladende ikke har formået at beskytte sine personlige data godt nok.

Uanset om billederne er ægte eller ej, viser de imidlertid, at nogen er ude efter generalen, og umiddelbart ser det ikke ud til, at det er ukrainerne.

Optagelserne blev nemlig først offentliggjort på den russiske Telegram-kanal "VChK-OGPU", der har 567.000 følgere og er kendt for at have gode kilder i det russiske militær samt i landets sikkerhedstjenester.

Ydmygelse på ydmygelse

Hvem der har afleveret videoen til kanalens bagmænd vides ikke med sikkerhed, men timingen ser ikke ud til at være helt tilfældig.

Aleksander Matovnikov har nemlig kommandoen over de russiske styrker i Hviderusland.

Og billederne af den dansende mand med håndklædet kommer bare få døgn efter, at hviderussiske partisanere hævdede, at de har ødelagt et avanceret russisk overvågningsfly under en sabotageaktion

En aktion mod netop Matjulіsjtjy-luftbasen, som ligger lige midt i Aleksander Matovnikovs ansvarsområde.

Meldingen fra partisanerne kom søndag 26. februar, og kort efter dukkede billederne af Aleksander Matovnikov så op på VChK-OGPU.

I ledsageteksten til videoen antyder kanalens bagmænd, at der er en sammenhæng.

- General Matovnikov er en ivrig kender af restauranterne og damerne i Minsk. Han kan lide at uddelegere beslutningerne til sine underordnede, mens han er involveret i at skabe videoindhold til sine kærester, står der i teksten.

Dernæst antyder afsenderne, at generalens underordnede tilsyneladende ikke har gjort deres job godt nok, mens han var optaget til anden side.

- Rusland sendte sine "bedste" repræsentanter fra generalstaben for at hjælpe Aleksander. Derfor er det, som skete på Matjulіsjtjy-luftbasen ikke en overraskelse, står der i ledsageteksten.

"Kompromat"

Videoen er et klassisk eksempel på det russiske fænomen "kompromat", hvor kompromitterende fotos og oplysninger bruges til afpresning eller til at skade en persons omdømme.

Såvel ægte som forfalsket materiale kan bruges som "kompromat", og optagelserne af Aleksander Matovnikov skal måske ses i lyset af, at der de seneste måneder har været flere meldinger om interne magtkampe i Ruslands militær.

Jeg venter...

Tekstbesked fra anonym mand i underbukser

Så sent som i januar skiftede Vladimir Putin topgeneral i Ukraine, hvor den hidtidige øverstkommanderende Sergej Surovikin blev erstattet af Valerij Gerasimov.

Dengang beskrev tænketanken Institute for the Study of War udskiftningen som et udtryk for en igangværende magtkamp.

Og Aleksander Matovnikov har formentlig en del konkurrenter, for han er en af de generaler, som spiller med allerøverst i hierarkiet.

I oktober måned skrev Telegram-kanalen Grey Zone, der har forbindelser til de russiske lejesoldater i Wagner-gruppen, at Aleksander Matovnikov var i spil til posten som øverste generalstabschef i Rusland.

For den kritiske læser kunne det godt se ud som om, at der er nogen i det russiske system, der gennem længere tid har forsøgt at få Aleksander Matovnikov ned med nakken og nu bruger "kompromat" mod ham.

Videoen med dansen er nemlig ikke de eneste oplysninger, der på det seneste er offentliggjort, som belaster Aleksander Matovnikov og hans familie.

Konen og børnene

Så sent som 17. februar bragte VChK-OGPU for eksempel flere videooptagelser af, hvad der angiveligt er generalens hustru og to børn, som køber luksusvarer i en Louis Vuitton-butik i Dubai.

Vestlige mærkevarer er svære at få fat i for russere, da de fleste brands har lukket deres forretninger efter invasionen af Ukraine.

Men optagelserne, der er optaget med hustruens egen telefon, viser hvordan generalens familie er på luksusferie, mens almindelige russere dør ved fronten i Ukraine.

- Skjul dem, vi viser dem ikke til nogen, siger generalens hustru på en af videoerne, hvor hun tager et par nyindkøbte røde Christian Lacroix-sko frem fra en skotøjsæske.

Hustruen har indtil videre ikke reageret offentligt på videoen af hendes dansende ægtemand, og i øjeblikket kunne det godt se ud som om, at nogen både forsøger at ødelægge ægteskabet og Aleksander Matovnikovs karriere.

Elskeren

Flere russiske Telegram-kanaler skriver nemlig, at det ikke er hustruen, generalen angiveligt åbner håndklædet for på videoen.

I stedet skriver kanalen Ishchi Svoikh til sine over 500.000 følgere, at Aleksander Matovnikov har et forhold til en yngre mand.

Som dokumentation bringer kanalen fotos af, hvad der hævdes at være generalens private beskeder til sin elsker.

Det er i øjeblikket ikke muligt at afgøre om beskederne er ægte, men uanset hvor de stammer fra, belaster de Aleksander Matovnikov, da styret i Kreml er berygtet for at forfølge homoseksuelle.

I de offentliggjorte beskeder er ordvekslingen således:

- Hej, jeg har allerede fri, skriver elskeren.

- Hej, ring til mig senere. Jeg har stadig et møde og en rapport, lyder svaret, der angiveligt er skrevet på generalens telefon.

- Jeg venter, skriver elskeren og sender et foto af sig selv i skjorte og underbukser.

- Mmmm, stop, jeg skal arbejde, skriver generalen, hvorefter elskeren svarer:

- Jeg venter på det hele.

Uanset om beskederne er ægte eller ej, er Aleksander Matovnikov formentlig ganske bekendt med de metoder, som nu bliver brugt mod ham.

Generalen har nemlig en fortid i den sovjetiske efterretningstjeneste KGB, hvor han i 30 år gjorde tjeneste i den berygtede gruppe Alpha, som udfører tophemmelige operationer for styret i Kreml.

Alpha-gruppen er i øvrigt fortsat aktiv under den russiske sikkerhedstjeneste FSB.