Krigen i Ukraine

Frygt for invasion i Moldova – Ruslands handlinger vækker mindelser om Donbas

Selvom Rusland nægter Moldovas anklager, har de russiske handlinger slående lighed med det, der gik forud for invasionen i Ukraine.

I Moldova stiger frygten for, at landet er det næste, som Rusland kunne tænkes at angribe.

Blandt andet beskylder Moldovas præsident, Maia Sandu, Rusland for at forsøge at planlægge et kup, der kan trække landet ind i Ruslands krig.

Hun mener, at Rusland bruger ”sabotører” forklædt som civile til at skabe uroligheder i Moldova. En lignende advarsel er kommet fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij.

Maia Sandu hævder også, at personer forklædt som ”oppositionen” vil forsøge at tvinge et magtskifte igennem med voldelige handlinger.

Skaber enormt pres

Moldovas påstande er ikke blevet bekræftet fra uafhængig side.

Men ifølge Iulian Groza, der er tidligere viceudenrigsminister i Moldova og direktør for det moldoviskbaserede Institut for Europæisk Politik og Reformer, er risikoen for en russisk invasion i Moldova stor.

- Moldova er det mest berørte land af krigen efter Ukraine. Moldova er et lille land med en underudviklet økonomi, og det skaber et enormt pres, siger han til CNN.

Tidligere denne måned sagde statsminister Mette Frederiksen også, at der var en overhængende fare for, at Rusland fortsætter sin krig ind i Moldova.

- Der er en egentlig bekymring for, at Moldova kan være det næste land, som russerne har øje på, sagde hun på sikkerhedskonferencen i München, hvor stats- og regeringschefer fra Vesten deltog.

På samme konference sagde den ukrainske præsident, at det er ”indlysende”, at Ukraine ikke bliver præsident Putins sidste stop.

Handlinger står i lighed med det, der skete i Ukraine

Selvom Rusland nægter Moldovas anklager, har de russiske handlinger slående lighed med det, der gik forud for annekteringen af Krim-halvøen i 2014 og invasionen af Ukraine sidste år. Det skriver CNN.

I sidste uge tilbagekaldte Putin et udenrigspolitisk dekret fra 2012, der anerkendte Moldovas uafhængighed, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Torsdag anklagede Ruslands forsvarsministerium Ukraine for at ”forberede en væbnet provokation” mod Moldovas prorussiske separatistregion Transnistrien i den nærmeste fremtid.

Påstanden har sat vestligere ledere i alarmberedskab og kommer, næsten et år efter at Ruslands præsident, Vladimir Putin, fremsatte lignende påstande om, at russerne blev angrebet i den ukrainske Donbas-region.

Der havde været russiskstøttede militante separatister i regionen siden 2014, hvilket gav Putin mulighed for at indlede sin invasion med påstand om selvforsvar.

- Det har været tilfældet før. Moldova har set konstante aktiviteter i Rusland, der forsøger at påvirke informationsstrømmen i Moldova med propaganda, siger Iulian Groza.

Rusland vil reagere på "enhver handling" i Transnistrien

Mandag udtrykker Rusland også bekymring for uro i Transnistrien. Den russiske regering hævder samtidig, at uroen er forårsaget af kræfter udefra.

Rusland har advaret om, at hæren vil reagere på enhver provokation fra ukrainske styrker i Transnistrien.

Transnistrien er et russiskstøttet udbryderområde i Moldova, der ligger op mod grænsen til den sydvestlige del af Ukraine. Regionen brød ud fra det daværende Moldova i 1990.

Den tiltagende frygt for et russisk angreb mod Moldova får også konsekvenser for lufttrafikken.

Flyselskabet Wizz Air meddelte således mandag, at de fra 14. marts ikke længere vil flyve til landets hovedstad, Chisinau. Det skriver Reuters.

Det er tidligere beskrevet, at Moldova forbereder sig på flere mulige scenarier for russiske forsøg på at destabilisere situationen i landet. Blandt scenarierne er en påstået russisk plan om at tage kontrol over lufthavnen i Chisinau.