Ekstremister udnyttede dødvande i Brexit – politichef forsøgt dræbt
Flere års ventetid har været blodig, men nu skal ny aftale afbryde politisk stilstand i Nordirland og genstarte samarbejde mellem gamle fjender.
Onsdagstræningen for et hold i Omagh i Nordirland endte i et blodbad i sidste uge, da to mænd gentagne gange skød mod en træner, der var ved at lægge bolde i sin bils bagagerum.
Den frivillige træner, John Caldwell, er kendt i Nordirland som en politichef, der har efterforsket flere politiske drab.
Drabsforsøget mod ham bliver set som en konsekvens af det politiske dødvande, der er opstået efter Brexit, hvor Nordirlands forhold til Irland og EU indtil en ny aftale mandag har været uafklaret.
- Brexit har sat den politiske samtale på spidsen i de sidste seks år, siger Sara Dybris McQuaid, lektor på Aarhus Universitet med speciale i britiske og irske forhold.
- Politisk stilstand er sjældent godt for den fredelige udvikling i konfliktsamfund, siger hun.
Folk slået ihjel i gaderne
De to formodede gerningsmænd og fire, der menes at være medskyldige, er anholdt og menes at være såkaldte ’dissidenter’ fra Irish Republican Army, IRA, der bruger vold i deres kamp mod Storbritannien.
- Angrebet var en påmindelse om, at vi ikke skal så langt tilbage, før folk blev slået ihjel på gaderne i Nordirland. Det var en påmindelse om, at et vakuum og uafklarede politiske forhold i Nordirland er farlige, siger TV 2’s korrespondent Ulla Terkelsen.
'Dissidenter' har stået bag flere bombeangreb og drabsforsøg mod politifolk de senere år samt drabet på journalist Lyra McKee i 2019.
I 30 år frem til 1998 var Nordirland scene for krigshandlinger mellem militante katolikker og protestanter og de britiske myndigheder, der hver for sig kæmpede for, at området skulle forenes med Irland eller fortsat høre til Storbritannien. 3500 mennesker mistede livet.
Katolikker for EU, protestanter imod
Urolighederne endte med Langfredags-aftalen, der indførte lokalstyre i Nordirland og fjernede grænsen til Irland, men samtidig bevarede tilhørsforholdet til Storbritannien.
Så længe både Irland og Storbritannien var medlemmer af EU, kunne landegrænserne ikke mærkes, men efter Brexit har det været uafklaret, om der igen skulle være en grænse mellem Irland og den nordirske del af Storbritannien.
- Ved folkeafstemningen stemte et flertal af nordirerne for at tilhøre EU, men et flertal blandt protestanter stemte imod, forklarer Ulla Terkelsen.
Et nyt kapitel
Mandagens aftale om Nordirland blev indgået mellem Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, og præsident for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, og blev hyldet af parterne som ”et afgørende gennembrud” og ”et nyt kapitel” i forholdet mellem dem.
I Omagh kom det gennembrud for sent. Politichefen John Caldwells søn var med til træningen i onsdags og så angrebet på sin far, der nåede at råbe ”løb” til sønnen og to andre børn, inden han faldt om på parkeringspladsen.
- Han har været involveret i at træne børn over en lang periode og det her er sådan han bliver belønnet af terrorister – det er en total skændsel, siger Liam Kelly, formand for Politiforbundet.
John Caldwell er fortsat i kritisk tilstand.
Drabsforsøget har rystet Nordirland og udløst samstemmende fordømmelse fra alle partier i lokalparlamentet Stormont, selvom arbejdet der er suspenderet på grund af politiske uenigheder.
- Det var pinligt
Håbet er nu, at mandagens aftale vil fjerne den politiske usikkerhed og få genstartet samarbejdet i parlamentet forud for 25 års-jubilæet for Langfredags-aftalen, hvor det rygtes, at USA's præsident Joe Biden muligvis kommer til Irland.
- Jeg var til 20-års jubilæet i 2018, og der var der heller ikke nogen regering. Det var pinligt, ikke mindst fordi der var planlagt en storstilet fejring med Clinton og Blair. Det scenarie vil man helst ikke se udspillet igen, siger Sara Dybris McQuaid.
Den store udfordring bliver at tilfredsstille de nordirske protestanter i det pro-britiske parti DUP, og derfor er presset på dem enormt.
For at lykkes skal partiet sælge "en meget pragmatisk og bureaukratisk løsning, som en politisk sejr" over for deres vælgere, siger Sara Dybris McQuaid og peger på, at det kan blive svært..
Men for både protestanter og katolikker er der endnu mere end toldaftaler og politisk indflydelse på spil.
- Hvis de kan samarbejde igen, så er det en sikring af freden, siger Ulla Terkelsen.