Udland

Pige død af fugleinfluenza, og far smittet – bekymrende, siger WHO

WHO opfordrer alle lande til øget årvågenhed. Undersøgelser af pigens smittede far afventes nu med alvorlige miner.

En 11-årig pige er død efter at være blevet smittet med højpatogen fugleinfluenza H5N1 i det asiatiske land Cambodja.

Og nu viser tests af mindst 12 personer, der har været i kontakt med pigen, at også faderen er smittet med virussen.

Det oplyser landets sundhedsminister, Mam Bunheng, i en pressemeddelelse fredag, skriver flere medier, herunder nyhedsbureauet Reuters.

- Vi er i tæt kontakt med de cambodjanske myndigheder, og feltundersøgelser er i fuld gang, lød det fredag fra Sylvie Briand, der er direktør for epidemisk og pandemisk beredskab og forebyggelse i Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Hvad er højpatogen fugleinfluenza H5N1?

Højpatogen fugleinfluenza er en betegnelse, der kun bliver anvendt om influenzavirus, der giver en høj sygelighed og ofte også dødelighed i fjerkræ.

Det betyder ifølge Lone Simonsen – der er professor i epidemiologi og leder af PandemiX Center på Roskilde Universitet – per definition, at alle fjerkræ i fangenskab vil ende med at dø, hvis virussen kommer inden for døren. Dyrene bliver syge og dør ofte inden for få dage. Der er også lavpatogene fugleinfluenzaer.

Flere eksempler på smitte til mennesker

Der har siden 2021 været et stort udbrud af højpatogen fugleinfluenza H5N1 blandt vilde fugle og fjerkræhold mange steder i verden, herunder også i Danmark.

Det er ikke første gang, at mennesker er blevet smittet med virussen efter at have været i tæt kontakt med smittede eller døde fugle. Også under det nuværende udbrud er det ifølge WHO sket flere gange – herunder hos to arbejdere på en fjerkræfarm i Spanien, en niårig pige i Ecuador og en person i USA, der slog smittede fjerkræ ned på en farm.

Den 11-årige pige er derfor formentlig blevet smittet af en inficeret fugl.

Men det er bekymrende, at der under dette store udbrud er et stigende antal indrapporteringer om smitte til pattedyr – blandt andet mennesker – forklarede Sylvie Brand fra WHO.

- WHO tager risikoen fra denne virus alvorligt og opfordrer til øget årvågenhed fra alle lande.

H5N1 er en alvorlig sygdom, siger WHO

Der er aldrig blevet konstateret smittet med højpatogen fugleinfluenza H5N1 fra et menneske til et andet.

Og netop af den grund er eksperters øjne rettet mod Cambodja, indtil undersøgelser viser, om andre i den 11-årige piges familie er blevet smittet, og om faderen er blevet smittet af en inficeret fugl, eller han er blevet smittet af sin datter.

Hvis det sidste er tilfældet, kan verden stå i en helt ny virussituation.

- H5N1-influenza er en alvorlig luftvejsinfektion med observerede symptomer fra milde til dødelige. Dødeligheden blandt de rapporterede tilfælde over årene er over 50 procent, oplyste Sylvie Briand på pressemødet fredag.

Mink smittede hinanden i Spanien

Der er den sidste måned over hele verden fundet smitte blandt et stigende antal forskellige pattedyr fra hundredvis af døde søløver i Peru til døde oddere og ræve i Storbritannien og bjørne, sæler, delfiner og vaskebjørne i USA.

Det er i sig selv ikke så overraskende, har eksperter forklaret til TV 2. For når der er tale om et omfattende udbrud, der tager livet af millioner af fugle, vil der også være flere pattedyr, der bliver smittet – alene af den grund, at flere vilde dyr spiser de smittede fugle.

Overraskende var det imidlertid, at en undersøgelse i starten af februar viste, at smitten for første gang nogensinde har spredt sig fra et pattedyr til et andet. Det skete blandt mink på en farm i det nordlige Spanien i oktober sidste år.

Blev syg med høj feber og hoste

Den 11-årige pige blev konstateret smittet med højpatogen fugleinfluenza H5N1, da hun blev syg med høj feber og hoste 16. februar.

Pigens tilstand blev forværret, og hun blev overflyttet til det nationale børnehospital i Phnom Penh, men hun døde onsdag.

Det er første gang i otte år, at et menneske er konstateret smittet med H5N1 i landet.

Kilde: Reuters